-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokykla naujai iškeptiems tėvams – apie viską nuo kūdikio miego iki pogimdyvinės depresijos

Jau aštuntus metus Vilniaus visuomenės sveikatos biuras vykdo programą, skirtą nėščiųjų ir pagimdžiusių moterų švietimui bei sveikatinimui, taip pat naujagimių tėvams. Įgytos teorinės ir praktinės žinios padeda jauniems tėveliams saugiai, atsakingai ir sveikai auginti vaikus. 
Naujagimis
Naujagimis / 123RF.com nuotr.

Paskaitose nagrinėjamos tokios temos:

Vaikų infekciniai susirgimai. Imunoprofilaktika. Apžvelgiamas vaikų profilaktinių skiepų kalendorius Lietuvoje, rekomenduojami, bet valstybės lėšomis nekompensuojami skiepai. Infekcinių ligų statistika Lietuvoje ir pasaulyje. Išdėstomi vaikų infekcinių ligų požymiai, komplikacijos, gydymo bei profilaktikos būdai. Pateikiama sezoninio gripo statistika, užsikrėtimo keliai, ligos požymiai, komplikacijos, gydymo būdai, profilaktikos svarba motinos ir kūdikio sveikatai.

Nėščiosios ir vaiko burnos sveikata. Paskaitos metu sužinosite kaip kovoti su nėščiųjų dantenų uždegimu, kada ir kaip dažnai galima ir reikėtų kreiptis į gydytoją odontologą nėštumo metu, kokias procedūras saugu atlikti nėščiosioms, kaip prižiūrėti kūdikio burną, kada turi dygti dantys, kaip taisyklingai juos prižiūrėti, ką daryti, jei vaikas susirgo stomatitu. Paskaitose praktiškai mokomasi taisyklingos burnos priežiūros įgūdžių, padedančių išsaugoti mamos ir vaiko burnos sveikatą.

123RF.com nuotr./Besilaukianti moteris
123RF.com nuotr./Besilaukianti moteris

Moters maitinimasis nėštumo ir žindymo periodu. Paskaitoje pateikiamos mitybos rekomendacijos, energijos, baltymų, vitaminų bei mikroelementų svarba tiek nėštumo, tiek žindymo laikotarpiu. Išvardijami produktai, kurie gali turėti neigiamos įtakos vaisiaus vystymuisi, ar nėštumo eigai.

Kūdikių saugaus miego rekomendacijos. Paskaitos metu atsakoma į klausimus, kur migdyti kūdikį, kuo jį užkloti, ar reikia lovos apsaugų, ar saugu miegoti kartu. Demonstruojama vaizdinė medžiaga, padedanti geriau įsivaizduoti, kaip namuose sukurti mažyliui saugią miegojimo aplinką, aptariami svarbiausi staigios kūdikių mirties sindromo rizikos veiksniai.

Saugios kūdikių ir vaikų aplinkos kūrimas. Paskaitos metu aptariamos dažniausiai vaiką ištinkančios nelaimės namuose: virtuvėje, kambariuose, vonios kambaryje. Būsimoms mamoms ir mažylius auginantiems tėvams patariama kaip apsisaugoti nuo nelaimingų atsitikimų, kaip automobilyje saugiai vežti vaikus, mokoma suteikti pirmąją pagalbą užspringusiam ar nusideginusiam kūdikiui.

Sąmoninga tėvystė. Pasiruošimas vaiko pradėjimui: kaip susilaukti sveiko vaiko, kodėl reikia ruoštis vaiko pradėjimui. Fizinis ir intelektinis vaiko ugdymas pirmaisiais vaiko auginimo metais.

Prieraišioji tėvystė vaiko raidos ir ugdymo(si) požiūriu. Kas yra prieraišumas? Kokie yra prieraišumo tipai? Kas yra prieraišioji tėvystė? Kada formuojasi prieraišus santykis ir kuo tai svarbu vaiko raidai? Kokia yra prieraišumo įtaka vaiko ugdymui(si)? – į šiuos klausimus atsakoma šioje paskaitoje.

Papildomas kūdikio maitinimas. Šioje paskaitoje išsiaiškinsime vaiko vystymosi ypatumus, kodėl nuo 6 mėn. amžiaus vien tik motinos pieno nebeužtenka, kaip suprasti, kad mažylis jau pasiruošęs naujiems potyriams, ir kaip maitinimą paversti dar vienu maloniu užsiėmimu taip formuojant teisingus valgymo įgūdžius nuo pirmųjų gyvenimo metų.

Motinystės melancholija ar jau pogimdyvinė depresija. Kas tai? Kaip jos išvengti? Kaip ją atpažinti pogimdyvinę depresiją? Kas lemia, kad moterį ištinka ši būsena, kokia įtaka besilaukiančios ar jau pagimdžiusios moters sveikata? Pogimdyvinės depresijos poveikis kūdikio vystymuisi. Ką daryti, kad motinystės pradžia būtų sklandi?

Nemokamos paskaitos vyks Vilniaus visuomenės sveikatos biure, Polocko g. 12.

Medžiaga parengta pagal Vilniaus visuomenės sveikatos biuro užsakymą. Turinys apmokėtas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius