-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Natūralus energijos šaltinis, kurio poveikio daug kas neįvertina: padeda senti lėčiau ir išvengti lėtinių ligų

Šiuolaikinis gyvenimo tempas verčia mus vartoti įvairias tonizuojančias medžiagas – pradedant kava, baigiant energiniais gėrimais ir įvairiais smegenų veiklą stimuliuojančiais preparatais. Tačiau visi jie veikia tik trumpą laiką. Nuolatinis stresas, nepakankamas fizinis aktyvumas, išsiderinęs darbo ir poilsio režimas greitina organizmo senėjimo procesus ir įvairių lėtinių ligų vystymąsi. Kad organizmas atlaikytų šį krūvį, jam būtina turėti pakankamai energijos, o tinkamą jos kiekį organizme užtikrina kofermentas Q10, kuris, pagreitindamas energijos metabolizmą ląstelėse, padeda joms pagaminti daugiau energijos, o tuo pačiu užtikrinti sveiką viso organizmo funkcionavimą.
Moteris
Moteris / 123RF.com nuotr.

Būtinas visoms organizmo funkcijoms

Kofermentas Q10 randamas praktiškai visose mūsų kūno ląstelėse. Tai medžiaga, kurią gamina pats organizmas, tačiau su amžiumi šis procesas silpsta, todėl organizme prasideda senėjimo procesai. Nuo 50 metų šios medžiagos, pelnytai vadinamos jaunystės eliksyru, organizme sumažėja drastiškai.

Kofermentas Q10 saugomas ląstelių mitochondrijose, kurios generuoja energiją bei apsaugo ląsteles nuo pažeidimų, kurių su amžiumi įvyksta vis daugiau. Todėl jo trūkstant ima silpti organizmo apsauginės funkcijos, greičiau vystosi su amžiumi susijusios ligos. Kofermento Q10 trūkumas siejamas su tokiomis ligomis, kaip širdies ir kraujagyslių sistemos ligos, smegenų ligos, cukrinis diabetas, vėžys. Ir priešingai, daugybė tyrimų patvirtino, kad jis teigiamai veikia daugelį mūsų organizmo aspektų ir funkcijų, tiek apsaugodamas nuo sveikatos sutrikimų, tiek sušvelnindamas simptomus.

Mokslinių tyrimų duomenimis, kofermentas Q10 organizme atlieka keletą svarbių funkcijų. Viena iš jų – energijos generavimas ląstelėse. Ši medžiaga yra būtina, kai riebalus, angliavandenius ir baltymus reikia paversti grynąja energija. Reikiamas energijos kiekis šiuo atveju užtikrinamas ilgam, nes gauta energija padeda ląstelėms pagaminti dar daugiau energijos. Deja, šiandien retas kuris jaučiasi turįs pakankamai energijos ir bando jos gauti įvairiomis trumpalaikėmis priemonėmis, net neįtardamas, kokį energijos varikliuką galime turėti savo organizmo viduje.

Kita svarbi funkcija – jis veikia kaip antioksidantas, apsaugantis ląsteles nuo žalingo aplinkos poveikio. Dėl organizme vykstančių oksidacinių procesų išsiskiria laisvieji radikalai, kurie sukelia ląstelių pažeidimus ir mutacijas, trikdo normalų jų funkcionavimą, skatina jų nekontroliuojamą dalinimąsi, o visa tai savo ruožtu organizme sukelia daugybę ligų ir sutrikimų.

Apsaugo nuo širdies bei kraujagyslių ligų ir vėžio

Daugybė mokslinių tyrimų patvirtino, kad kofermentas Q10 naudingas žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, ypatingai širdies nepakankamumu. Kai širdis nėra pajėgi taip pat aktyviai, kaip anksčiau, pumpuoti kraują, dėl sulėtėjusios kraujo cirkuliacijos organizmas nepakankamai aprūpinamas deguonimi ir reikalingomis medžiagomis, o tai turi neigiamas pasekmes ne tik širdies ir kraujagyslių sistemai, bet visoms organizmo funkcijoms.

Viename iš tyrimų 420 žmonių, sergančių širdies nepakankamumu, dvejus metus vartojo kofermentą Q10. Po šio kurso buvo nustatyta, kad pagerėjo tiek jų subjektyvi savijauta, tiek klinikinių tyrimų rezultatai. Tuo pačiu jiems sumažėjo mirties rizika nuo šios ligos.

Kitame tyrime, kuriame dalyvavo 641 žmogus, jo dalyviai buvo padalinti į dvi grupes. Viena iš jų metus laiko vartojo kofermentą Q10, kita – placebą. Tyrėjai konstatavo, kad pirmosios grupės nariams daug rečiau prireikdavo gydymo ligoninėje dėl širdies nepakankamumo paūmėjimo ir buvo padaryta išvada, kad kofermentas Q10 padeda atstatyti optimalų energijos lygį organizme, sumažinti oksidacinių procesų pažeidimus ir pagerinti širdies veiklą, o tuo pačiu sumažinti simptomus bei rizikas, susijusias su širdies ir kraujagyslių ligomis. Kai kurių tyrimų rezultatai rodo, kad ši medžiaga gali būti vartojama ir kovojant su hipertenzija.

Oksidacinis stresas, kurį patiria organizmas, taip pat siejamas su diabeto rizika. Tyrimais nustatyta, kad kofermentas Q10 didina ląstelių receptorių jautrumą insulinui, o tai savo ruožtu leidžia organizmui geriau reguliuoti cukraus lygį kraujyje. Vieno tyrimo metu diabetu sergantys žmonės 12 savaičių vartojo kofermentą Q10. Po šio kurso jų cukraus lygis kraujyje nevalgius ir hemoglobinas A1C, kuris rodo vidutinį cukraus lygį kraujyje per paskutinius 2–3 mėnesius, reikšmingai sumažėjo. Be to, kofermentas Q10 skatina riebalų skaidymąsi ir mažina riebalų ląstelių sankaupas, kurios gali sukelti nutukimą ir vėliau – ir antro tipo diabetą.

Jau seniai įrodyta, kad jeigu organizmas nepajėgus efektyviai kovoti su oksidaciniu stresu, pažeidžiama ląstelių struktūra ir jose atsiranda mutacijų. Dėl to pradeda vystytis vėžys. Buvo pastebėta, kad pacientams, kuriems diagnozuotas vėžys, kofermento Q10 kraujyje buvo randama gerokai mažiau už normą. Pasak ekspertų, žemas kofermento Q10 lygis yra rizikos veiksnys susirgti vėžiu ir gali nulemti neigiamą ligos eigą. Mat ši medžiaga, slopindama laisvųjų radikalų poveikį ląstelėms, palaiko jų sveikatą ir apsaugo nuo oksidacinio streso.

Maistas smegenims ir gerina sporto pasiekimus

Pastebėtas teigiamas kofermento Q10 poveikis ir smegenų veiklai. Smegenys dėl didelio riebalų rūgščių kiekio ir deguonies poreikio yra labai jautrios oksidaciniams procesams, kurių metu susidaro kenksmingi junginiai, turintys įtakos atminties, pažinimo ir fizinėms funkcijoms. Be to, su amžiumi šių ląstelių funkcija linkusi blogėti, todėl didėja rizika vystytis tokioms senatvinėms ligoms, kaip Alzheimeris ir pan. Kofermentas Q10 šių junginių poveikį smegenims sumažina.

Kofermento Q10 poreikis padidėjęs ir tiems žmonėms, kuriems dėl vienokių ar kitokių priežasčių tenka atlaikyti labai didelį protinį krūvį: intensyvaus laikotarpio darbe metu, rašant mokslinį darbą ar ruošiantis egzaminams.

Taip pat buvo nustatyta, kad kofermentas Q10 padeda sumažinti uždegimą smegenų kraujagyslių sienelėse, kuris atsiranda migrenos metu, taigi gali sušvelninti jos priepuolius. Vieno tyrimo metu tie patys pacientai iš pradžių tam tikrą laikotarpį vartojo placebą, o vėliau – kofermentą Q10. Antruoju laikotarpiu migreniniais galvos skausmais jie skundėsi reikšmingai rečiau nei pirmuoju tyrimo etapu. Nustatyta, kad žmonės, turintys migreną, turi ir kofermento Q10 trūkumą organizme.

Ši medžiaga, pasak mokslininkų, labai naudinga tiek vyrų, tiek moterų reprodukcinei funkcijai, kadangi padeda palaikyti normalią lytinių organų veiklą. Kofermentas Q10 padeda ilgiau išsaugoti kiaušidžių funkciją, o tuo pačiu ir vaisingumą, taip pat keletas tyrimų parodė, kad jis gali pagerinti vyrų spermos kokybę, kuri pastaruoju metu dėl įvairių aplinkos veiksnių prastėja.

Beje, kofermentas Q10 reikalingas ne tik įvairiais sutrikimais besiskundžiantiems, bet ir sveikiems, aktyviems, sportuojantiems žmonėms. Tyrimas, kurio metu sportininkai 60 dienų vartojo didelį kiekį kofermento Q10, parodė, kad pagerėjo jų sportiniai rezultatai, padidėjo jėga ir ištvermė, be to, jų kūnas greičiau atsigaudavo po intensyvios apkrovos.

Gražios odos ir jaunystės eliksyras

Kalbant apie kofermentą Q10, neįmanoma nepaminėti jo poveikio mūsų išorei, pirmiausiai – odai. Oda yra pats didžiausias mūsų kūno organas, kurį labiausiai veikia žalingi aplinkos veiksniai, ypač saulė, dėl kurios UV spindulių poveikio ji sausėja, glemba, praranda spindesį ir sensta. Ne mažiau ją veikia ir organizmo viduje vykstantys procesai – įvairių organų sistemų, hormoninės pusiausvyros sutrikimai. Visi šie veiksniai mažina jos gebėjimą apsisaugoti nuo neigiamų aplinkos veiksnių, o taip pat lemia odos sluoksnių plonėjimą.

Kofermentas Q10, skatindamas energijos gamybą odos ląstelėse ir didindamas antioksidacinę apsaugą, padeda odai atsinaujinti ir atsigauti. Užteptas tiesiogiai ant odos, jis netgi gali sumažinti raukšles, todėl plačiai naudojamas kosmetikos pramonėje. Dėl šio poveikio oda tampa gaivesnė, skaistesnė, mažėja atsiradusių raukšlių gilumas, lėčiau formuojasi naujos raukšlės.

Šiek tiek kofermento Q10 mes galime gauti ir su maistu. Daugiausiai jo yra raudonoje mėsoje, gyvulių kepenyse bei širdies raumenyje, tačiau jo kiekis gyvūnų mėsoje pakankamas tik tuomet, jeigu jie buvo maitinami ekologiškai – žole. Kofermento Q10 taip pat randama riebioje žuvyje, riešutuose, sezamo sėklose, kai kuriuose grūduose, bulvėse, svogūnuose, morkose, špinatuose.

Straipsnį apie kofermentą Q10 inicijuoja „Walmark“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius