Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas meningokokinės infekcijos atvejis – susirgo devynerių metų berniukas

Švenčionėlių progimnazijoje – nerimo dienos. Trečiadienį mokyklą pasiekė žinia, kad vienas jos auklėtinių, trečiokas, gydomas nuo meningokokinės infekcijos. Laimė, tėvai laiku sureagavo ir vaikas sveiksta, tačiau su juo kontaktavusių vaikų tėvai paraginti akylai stebėti savo atžalų sveikatą.
Peršalęs vaikas
Peršalęs vaikas / „Shuterstock“ nuotr.

Kaip pasakojo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Švenčionių skyriaus vedėja Jolanta Savickienė, informacinis pranešimas iš Santaros klinikų Vaikų ligoninės apie įtariamą susirgimą buvo gautas spalio 24 d., antradienį. Rytojaus dieną diagnozė jau buvo patvirtinta laboratoriniu tyrimu – buvo nustatyta ūminė meningokokemija.

Devynerių metų berniukas lanko Švenčionėlių progimnazijos trečią klasę. Spalio 23 d., pirmadienį, jis dar buvo mokykloje, tačiau vakare pasijuto blogai: skundėsi stipriu galvos skausmu, pakilo temperatūra. Tėvai pirmą valandą nakties išsikvietė greitąją pagalbą ir vaikas buvo išvežtas į Švenčionių rajono ligoninę.

Tėvai patys iškvietė greitąją pagalbą

„Ypatingų meningokoko požymių nebuvo, tiesiog niekaip nesisekė numušti temperatūros. Kadangi Švenčionėliuose yra buvę meningokoko infekcijos atvejų, apie ją pastaruoju metu pasirodo vis daugiau informacijos, tėvai nusprendė nerizikuoti ir kuo greičiau kreipėsi į medikus. Medikams taip pat kilo įtarimų dėl ligos eigos, todėl vaikas ryte buvo pervežtas į Vilnių.

Mūsų specialistai, gavę diagnozę patvirtinantį pranešimą, susisiekė su mokykla ir pateikė rekomendacijas, kokių profilaktikos priemonių imtis. Buvo išsiaiškinti visi asmenys, kontaktavę su vaiku, jie buvo nusiųsti profilaktinei gydytojo apžiūrai, tėvams nurodyta 10 dienų atidžiai stebėti savo vaikų sveikatą. 30 asmenų buvo paskirta antibiotikų profilaktika – 22 bendraklasiai ir mokytoja, taip pat trys šeimos nariai (berniukas dar turi tą pačią mokyklą lankančią sesutę) ir keturi Švenčionių rajono ligoninės darbuotojai. Daugiau jokios informacijos negavome, vadinasi, viskas tvarkoje. Vaikas sveiksta, o naujų ligos atvejų nėra“, – aiškino specialistai.

Pasak jos, greičiausiai šiuo atveju pasireiškė ne žaibinė meningokoko forma, antraip liga vystytųsi daug greičiau. Prieš keletą metų šiame rajone nuo meningokoko yra mirusi mergaitė.

Mokyklos patalpos valomos ir vėdinamos

Švenčionėlių progimnazijos tinklalapyje patalpintas toks pranešimas: „Mūsų progimnazijoje fiksuotas meningokokinės infekcijos atvejis. Šios infekcijos atveju taikomos profilaktinės priemonės. Prašytume Jūsų atidžiau stebėti savo vaikų sveikatą ir atsakingai reaguoti į kiekvieną negalavimą.“

Mokykla yra intensyviau nei paprastai valoma, patalpos vėdinamos. Pasak visuomenės sveikatos specialistų, tai vienintelė ir pakankama patalpų profilaktikos priemonė, kadangi meningokokas labai neatsparus aplinkos sąlygoms.

VIDEO: Meningokokas: kaip atpažinti šią baisią ligą?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius