-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ne tik dėl grožio: paaiškino, kodėl venų varikozės simptomų negalima ignoruoti

Maždaug 40 proc. suaugusių Europos gyventojų kenčia nuo venų varikozės. Nors daug kas šią būklę sieja tik su pakitusia kojų išvaizda, tiesa kiek kitokia. Už venų varikozės diagnozės slepiasi kasdienių pastangų pareikalaujanti kojų bei kraujagyslių priežiūra ir pavojingų komplikacijų grėsmė.
Venų varikozė / Vaistininkas
Venų varikozė / Unsplash, asmeninė nuotr. / 15min koliažas

„Camelia“ vaistininkas Deimantas Auškalnis pasakoja, kam kyla rizika susirgti šia liga ir dalijasi patarimais, padėsiančiais sušvelninti varginančius simptomus, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Gresia ne tik vyresnio amžiaus moterims

Venų varikozė yra lėtinė liga, išsivystanti kai sutrikus kraujotakai venų sienelės praranda elastingumą ir išsiplečia. Nesandarūs tapę venų vožtuvai priverčia kraują tekėti atbuline kryptimi, tad jis susikaupia išsiplėtusiose paviršinėse kojų venose. Vaistininkas D.Auškalnis paaiškina, kad nors ši liga dažniausiai yra siejama būtent su kojomis ir neretai vadinama lėtiniu kojų venų nepakankamumu, iš tiesų varikozė gali paveikti ir kitas venas.

„Išgirdę sąvoką „venų varikozė“, didžioji dalis visuomenės natūraliai pagalvoja apie dažnai aukštakulnius avinčias vyresnio amžiaus moteris, kurių blauzdas puošia melsvus voratinklius primenantys venų raizginiai. Nors tai – netoli nuo tiesos, norėčiau atkreipti dėmesį, kad venų varikozės diagnozę išgirsta ne tik moterys, bet ir vyrai, kadangi šią būklę gali lemti daugybė skirtingų veiksnių, o ne tik nepatogi avalynė. Negana to, nors venų varikozė dažniausiai pasireiškia peržengus 40-ies metų slenkstį, dėl šios problemos į sveikatos specialistus kreipiasi ir dešimčia ar net penkiolika metų jaunesni asmenys“, – paaiškina vaistininkas D.Auškalnis.

123RF.com nuotr./Kojų venų varikozė
123RF.com nuotr./Kojų venų varikozė

Bene daugiausiai įtakos venų varikozės atsiradimui turi genetika – jei vienas iš tėvų ar senelių skundėsi šia būkle, rizika ją turėti gerokai ūgteli. Kasdieniai veiksniai, tokie kaip vyresnis amžius, nutukimas, hormoniniai organizmo pokyčiai, nėštumas, mažas fizinis aktyvumas ar ilgi sėdimo bei stovimo darbo periodai taip pat padidina tikimybę išgirsti šią diagnozę.

Galimos rimtos komplikacijos

D.Auškalnis įspėja, kad dėmesį atkreipti reikėtų į atsiradusį kojų sunkumo jausmą, patinimus, maudimą ar dilgčiojimą – tai gali būti pirmieji venų varikozės ženklai. Gali būti matomos trofinės opos, odos suplonėjimai, o vėliau – ir išryškėjęs kojų venų tinklas. Anot vaistininko, atsiradus pirmiesiems ligos simptomams, patartina pasikonsultuoti su gydytoju ar vaistininku. Specialistai patars kaip sulėtinti ligos progresavimą, stiprinti kraujotakos sistemą ir sumažinti varginančius simptomus.

„Venų varikozė nėra lengva liga – išsiplėtusias ir išryškėjusias venas visiškai pašalinti galima tik lazeriniu arba chirurginiu būdu. Tačiau simptomatiką sušvelninti ir intervenciją atitolinti gali bene kiekvienas. Šalia to, reikia nepamiršti, kad kartu su šia liga į žmogaus gyvenimą atkeliauja ir komplikacijų rizika.

123RF.com nuotr./Kraujo krešulys
123RF.com nuotr./Kraujo krešulys

Viena jų gali būti venų trombozė, kada susiformuoja kraujo krešuliai, taip pat gali grėsti venų uždegimas, kurio metu jaučiamas karštis aplink pažeistas venas, jos parausta, patinsta, skauda. Kitos galimos komplikacijos yra venų opa, atsirandanti dėl ilgalaikio kraujo sankaupų venose, bei lėtinis venų nepakankamumas“, – vardija vaistininkas.

Į gydytoją skubiau reikėtų kreiptis pastebėjus staigų kojų venų paraudimą, ūmų skausmą, karštą patinimą ar kraujavimą iš venų.

Pirmosios pagalbos ABC

Pasak D.Auškalnio, vienas populiariausių būdų, padedančių kasdien lengviau išgyventi varginančius venų varikozės simptomus yra specialių vaistų, dažniausiai su veikliąja medžiaga diosminu, vartojimas. Pastarieji būna skiriami kai kojas vargina naktinis mėšlungis, sunkumo jausmas, patinimas ar skausmas. Tačiau net ir vartojant vaistus būtina žvelgti plačiau ir taikyti visapusišką pagalbą, todėl pacientams šalia būna skiriama kompresinė terapija ar specialių tepalų naudojimas.

„Kompresinė terapija, tai kraujotaką spartinančių ir kraujo sankaupas venose sumažinančių specialių kojinių ar tvarsčių dėvėjimas. Šias priemones dažniausiai padeda parinkti gydytojas ar vaistininkas, kadangi tiek kompresinių kojinių, tiek tvarsčių pasirinkimas yra gana platus. Į vaistinę užsukę pacientai ieško ir įvairių tepalų ar gelių, galinčių padėti numalšinti erzinančius simptomus. Tepalai su veikliąja medžiaga hesparinu yra naudingi mažinant kraujo krešėjimą, taip pat veikia priešuždegimiškai“, – pasakoja vaistininkas.

123RF.com nuotr./Ėjimas, vaikščiojimas
123RF.com nuotr./Ėjimas, vaikščiojimas

Pasak jo, nereikėtų nuvertinti ir gyvenimo būdo pokyčių, mat tai – labai svarbus aspektas ne tik kojų venų, bet ir bendrai organizmo sveikatai. Rekomenduojama aktyviai judėti, dažnai vaikščioti, plaukioti, važinėtis dviračiu, taip pat stengtis išlaikyti normalų kūno svorį. Vertėtų laikytis sveikos ir subalansuotos mitybos, kuri būtų turtinga antioksidantais ir pasižymėtų uždegimą mažinančiomis savybėmis, vartoti atitinkamus maisto papildus.

„Pavyzdžiui, vitaminai C ir E gali padėti pagerinti kraujagyslių funkciją, stiprinti jų sieneles, mažinti uždegiminius procesus. Visgi apie vitaminų ir mineralų naudą bei jų vartojimą labai svarbu pasikalbėti su vaistininku, kadangi įsigyjant keletą skirtingų maisto papildų, tačiau neįsigilinus į jų sudėtį, galima viršyti rekomenduojama paros dozę“, – priduria vaistininkas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius