-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neįtikėtina „žirnio istorija“: Broniui vis kartojosi plaučių uždegimas, kol bronchuose rado žirnį

„Radome žirnį tokį, koks pakliuvo – nesudygusį“, – juokavo Plungės rajono gyventoją Bronių Stuopelį gydę medikai. Vyro istorija nustebino net visko mačiusius gydytojus – metus laiko Bronius vaikščiojo su bronchuose įstrigusiu žirniu, kurį įtraukė valgydamas.
Plungės ligoninės gydytojai ir paciento bronchuose rastas žirnis
Plungės ligoninės gydytojai ir paciento bronchuose rastas žirnis / Plungės ligoninės nuotr.

Prieš kurį laiką į Plungės ligoninės elektroninį paštą atskriejo tokia padėka:

„Labai noriu padėkoti Vidaus ligų skyriaus gydytojai Danielei Ivanauskaitei už profesionalumą, nuoširdumą ir atsidavimą savo darbui.

Ilgiau negu pusmetį mane vargino aukšta temperatūra ir plaučių uždegimai. Jau nebeatrodė, kad pasveiksiu ir sulauksiu pavasario. Visą šį laikotarpį varsčiau gydytojų kabinetų duris ir dar blogiau – laiką leidau ligoninėje. Savijauta buvo labai prasta su nežymiais pagerėjimais po stacionaro. Bet likimas lėmė, kad mano sveikata būtų patikėta gydytojai Danielei Ivanauskaitei. Ir ne veltui – po keleto atliktų tyrimų, padedant gydytojui krūtinės chirurgui Dariui Ciruliui, mano bronchuose buvo rastas svetimkūnis, kuris ir lėmė mano sveikatos pablogėjimą. Šiai dienai jaučiuosi pakankamai neblogai, sveikstu ir stiprėju.

Dar kartą ačiū tariu gydytojai Danielei Ivanauskaitei ir gydytojui Dariui Ciruliui. Gydymo planas įvykdytas kokybiškai, operatyviai ir sklandžiai. Linkiu kuo didžiausios profesinės sėkmės ir sveikatos. Taip pat dėkoju visam Vidaus ligų skyriaus personalui už rūpestį ir kantrybę.

Pacientas Bronius Stuopelis.“

Skaitydamas šią padėką Plungės ligoninės direktorius Remigijus Mažeika džiaugėsi ir sėkminga gydymo atomazga ir įstaigos medikų profesionalumu bei atsidavimu savo darbui: „Tai išties puiki istorija, ko gero, vienas sėkmingiausių gydymo atvejų per keletą pastarųjų metų. Džiugu, kad atomazga būtent tokia ir kad prie to prisidėjo itin profesionaliai dirbantys mūsų ligoninės gydytojai. Tegul jie ir papasakoja, kaip viskas vyko.“ O tie gydytojai – Vidaus ligų skyriaus gydytoja Danielė Ivanauskaitė ir Chirurgijos-traumatologijos skyriaus gydytojas krūtinės chirurgas Darius Cirulis.

Kartojosi plaučių uždegimai

Šį atvejį puikiai prisimena ir gydytojai. „Kai tik pateko į Vidaus ligų skyrių, pacientas pasakojo, kad vargsta jau gana seniai, taip pat – nuo ko viskas prasidėjo: valgant žirnius, jį ištiko kažkas panašaus į dusulio priepuolį, tada jis pirmąkart atsidūrė ligoninėje. Gali būti, kad tas dusulio priepuolis buvo palaikytas epilepsija, todėl pacientas pirmiausiai nukreiptas pas neurologus. Vėliau jam prasidėjo pneumonija – plaučių uždegimas. Tada jau jis pateko į Vidaus ligų skyrių“, – pasakojo Plungės ligoninės gydytoja Danielė Ivanauskaitė.

Plungės ligoninės nuotr./Gydytoja Danielė Ivanauskaitė
Plungės ligoninės nuotr./Gydytoja Danielė Ivanauskaitė

Anot terapeutės, pneumonija pacientui vis kartojosi. Ir kaskart – toje pačioje plaučių pusėje, toje pačioje vietoje. Po stacionarinio gydymo jam pagerėdavo, jis išvykdavo į namus, bet netrukus ir vėl sugrįždavo. Dėl diagnozės klausimų nekilo – radiologiniai tyrimai rodė plaučių uždegimą, tačiau nerimą kėlė tai, kad buvo neaiški to uždegimo priežastis.

„Sausį pacientas eilinį kartą atvyko pas mus. Vėl dėl pneumonijos. Žmogus buvo pesimistiškas, be nuotaikos, apgailestavo, kad niekaip nepavyksta iki galo pasveikti. Padarėme plaučių rentgeno nuotrauką, kuri tąkart rodė kiek didesnį uždegimą. Tada – dar ir kompiuterinę tomografiją. Tąkart mūsų radiologai įžiūrėjo, kad vienas bronchas užkimštas. Kadangi ligoninėje turime krūtinės chirurgą – gydytoją Darių Cirulį, paprašiau jo pagalbos – parodžiau jam kompiuterinės tomografijos nuotraukas. Taip pat paprašiau, kad padarytų bronchoskopiją ir džiaugiausi, kad jis sutiko man ir pacientui pagelbėti. Tada ir aptiktas tas svetimkūnis – žirnis, kurį žmogus buvo įtraukęs valgydamas. Ir tai nutiko maždaug prieš metus! Atrodė visiškai nerealu – rasti prieš metus įtrauktą svetimkūnį, bet dirbant tokį darbą visko pasitaiko.“

Plungės ligoninės nuotr./Paciento bronchuose rastas įstrigęs žirnis
Plungės ligoninės nuotr./Paciento bronchuose rastas įstrigęs žirnis

Žirnis buvo aptiktas ir, žinoma, pašalintas. Pasak gydytojos, tuomet viskas tarsi nušvito – tapo aišku, kodėl nuolat laikėsi infekcija ir pacientą vis kamavo pneumonija, kodėl jis negalėjo atsikosėti, kodėl subliuško plautis. „Pašalinę svetimkūnį, pacientą dar kurį laiką gydėme antibiotikais. Jis pradėjo atsikosėti, sumažėjo uždegimas. Po kurio laiko išleidome jį į namus, perspėdami, kad gijimo procesas dar šiek tiek užtruks ir kad tyrimus dar kartosime“, – apie sėkmingą atvejo atomazgą pasakojo Danielė Ivanauskaitė.

„Bet tai jokiu būdu ne mano vienos nuopelnas. Tai - bendras visų mūsų, kurie prisilietė prie šio atvejo, darbas. Puikiai padirbėjo ir radiologai, įžvelgę, kad bronchas užkimštas, ir kolega D.Cirulis, kuris – gydytojas iš pašaukimo. Visi mes prisidėjome, kad pagerėtų žmogaus gyvenimo kokybė, o kartu – ir nuotaika“, – akcentavo gydytoja.

Įtrauktą žirnį pacientas iškosėjo

Pasak gydytojo Dariaus Cirulio, pacientą gydžiusi gydytoja D.Ivanauskaitė jam parodė kompiuteriniu tomografu darytus radiologinius tyrimus, kurie patvirtino uždegimą dešiniajame plautyje.

„Buvo matyti, kad dalis plaučio – neoringa, apimta uždegimo ir pakitusi. Nuotraukose įžvelgiau, kad kvėpavimo takuose yra ovalo formos darinys, kuris užkemša dešiniojo plaučio apatinius kvėpavimo takus, ta plaučio dalis nesiventiliavo, o tai sudarė palankias sąlygas kartotis uždegimui. Todėl ligonis nesveiko. Kas tas darinys, nesupratome, kilo minčių net apie blogiausią variantą. Tą darinį reikėjo šalinti“, – pasakojo gydytojas.

Kartu su kolege gydytoja D.Ivanauskaite jis nusprendė, kad reikia atlikti bronchoskopijos tyrimą ir apžiūrėti kvėpavimo takus, įvertinti pakitimus.

Bronchoskopija – tai vaizdinis tyrimas, leidžiantis su kamera iš vidaus apžiūrėti kvėpavimo takus.

„Šiuo atveju, atliekant bronchoskopiją ir siurbiant turinį iš kvėpavimo takų bei praplaunant fiziologiniu tirpalu, pavyko tą darinį išjudinti. Procedūros, kuri refleksiškai dirgina kvėpavimo takus, metu ligonis intensyviai kosėjo ir jam pavyko tą darinį… tiesiog iškosėti. Tuomet paaiškėjo, kad visos šitos daug problemų sukėlusios situacijos kaltininkas – žirnis!“ – istoriją pasakojo D.Cirulis.

Po procedūros gydytojas išsiaiškino, jog maždaug prieš metus buvo tokia situacija, kai valgydamas žirnius pacientas ėmė dusti. Tuomet, matyt, žirnis ir pateko į kvėpavimo takus.

„Taigi, ten jis išbuvo metus. Radome jį tokį, koks ir pakliuvo, – nesudygusį, – pajuokavo medikas. – Ir išties džiaugėmės, kad radome žirnį, o ne kokį „piktą“ darinį.“

Plungės ligoninės nuotr./Gydytojas Darius Cirulis
Plungės ligoninės nuotr./Gydytojas Darius Cirulis

Yra radę auksinius dantis

Paklaustas, ar rentgeno nuotraukoje svetimkūnio nesimatė, gydytojas patvirtino: „Ne, nesimatė. Jei jis būtų tokio intensyvumo kaip, tarkim, metalas, būtume pamatę. Ir tokių atvejų yra buvę – prieš kokius trejus metus su kolegomis pulmonologais paciento kvėpavimo takuose radome auksinius dantis – visą keturių dantų tiltelį, kurio žmogus nebuvo pasigedęs.“

Pašalinus bronchuose įstrigusį žirnį Bronius ėmė sveikti. Prisimindamas visą savo istoriją pacientas dėkojo medikams.

„Labai džiaugiuosi, kad Plungės ligoninėje dirba tokie profesionalūs gydytojai ir kad aš pakliuvau būtent į jų rankas. Ir kaip nesidžiaugsi – mažiau kosėju, pagerėjo kvėpavimas, atsigavau, priaugau svorio, o buvau jau, kaip sakoma, – vieni kaulai ir oda. Ir kosėdavau po valandą, iki pamėlynavimo. Tiek kartų ligoninėje, tiek vaistų sugerta ir vis nesveikau. Tiesą sakant, jau pačios blogiausios mintys į galvą ateidavo. O dabar – liga atsitraukė, savijauta – kur kas geresnė. Dar kartą – AČIŪ visiems, kas pagelbėjo“, – sakė 69-erių pacientas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius