Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Nesergantiems sunku įsivaizduoti: kaip atrodo įprasta diabetu sergančio diena

Diabetas, kaip ir daugelis kitų ligų, visada užklumpa tarsi netikėtai. Dar labiau sutrikdo, kad tai liga visam gyvenimui, o gresiančios komplikacijos – itin skaudžios: galima netekti kojų, apakti, prarasti inkstus, didėja rizika patirti infarktą arba insultą. Tiesa, šiandien jau yra pakankamai informacijos ir priemonių, kaip šią ligą kontroliuoti, tačiau iššūkių, kaip pasakoja patys sergantieji, tikrai netrūksta. Taigi kaip atrodo įprasta diabetu sergančio diena?
Asociatyvi nuotrauka. Kelias sveiko gyvenimo link
Asociatyvi nuotrauka. Kelias sveiko gyvenimo link / 123RF.com nuotr.

Diabetas pasireiškė neįprastai

Marijampolės miesto ir rajono klubo „Diabetika ABC“ prezidentei Genovaitei Naidzinavičienei I tipo cukrinis diabetas buvo nustatytas prieš 40 metų. Tuo metu jai buvo 28-eri.

„Man labai skaudėjo kelių sąnarius – taip skaudėjo, kad pritūpus be pagalbos pati atsistoti nebegalėdavau. Bandė malšinti skausmą vaistais tiesiai į sąnarius, bet skausmas nesiliovė. Galiausiai mane paguldė į ligoninę ir tik ten atliko cukraus lygio kraujyje tyrimą. Tuomet ir buvo diagnozuota liga. Jokių standartinių diabeto simptomų, tarkime, troškulio, nejutau. Tačiau kai pradėjau gydytis insulinu, nustojo skaudėti kelius“, – pirmąjį šoką prisimena moteris, dabar ir kitus mokanti, kaip gyventi su cukriniu diabetu.

Pasak jos, šiandien diabeto diagnostika geresnė, kadangi dažniau profilaktiškai atliekamas cukraus lygio kraujyje tyrimas, tačiau ir dabar tenka matyti daugybę užleistų ligos formų, kai nustatomas jau gerokai pažengęs diabetas. Būna ir taip, kad pirma kojas amputuoja, o tik tada diagnozuoja cukrinį diabetą.

Sergant diabetu organizmas nepagamina pakankamai insulino arba negali tinkamai jo panaudoti. Insulinas padeda gliukozei iš kraujo patekti į ląsteles, kuriose virsta energija. Kai organizmas nesugeba pakankamai pagaminti ar tinkamai panaudoti insulino, ląstelės negali gliukozės paversti energija, o pati gliukozė kaupiasi kraujyje. Todėl svarbiausias šios ligos kontrolės tikslas – palaikyti kraujo gliukozę kuo arčiau normos ir išvengti jos lygio šuoliukų.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Insulino injekcija
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Insulino injekcija

Su maistu susiję iššūkiai

Pasak G.Naidzinavičienės, norint išlaikyti stabilią sveikatos būklę sergant diabetu, tiesiog būtina pažinti savo ligą.

„Anksčiau gydytojai gerai nepaaiškindavo, koks turėtų būti valgymo režimas. Man sakydavo: susileidi namuose insuliną ir eini, kur tau reikia. Tačiau išėjusi pakeliui dažnai turėdavau užsukti į kavinę pavalgyti. Ir valgydavau daug. Net gėda būdavo pažįstamą sutikti, kad nesakytų: „Na ir ėdri ta moteriškė!“ Nežinojau, kad norėdama išvengti cukraus lygio nukritimo, dėl kurio norėdavau valgyti, visiškai kitaip turėčiau planuoti pusryčių laiką namuose.

Be to, pusryčiai turi būti tokie, kad cukraus lygis pačiu netinkamiausiu metu staigiai nenukristų, kad būtų įmanoma jį išlaikyti daugmaž pastovų iki kito valgymo. Nors diabu sergantiems reikia vengti angliavandenių, tačiau pirmiausiai netinka paprastieji, kitaip tariant, greitai veikiantys angliavandeniai, o sudėtinių angliavandenių ryte man būtina gauti. Todėl pusryčiams valgau pilno grūdo košes, grikius. Tuomet esu garantuota, kad cukraus lygis netikėtai nenukris“, – pasakojo pašnekovė.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Svorio kontrolė
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Svorio kontrolė

Temstanti sąmonė ir trinkantis mąstymas moteriai yra pirmas signalas, kad cukraus lygis nukrito žemiau normos ir būtina ko nors užvalgyti. Tokiu atveju tinka bet kas, svarbu, kad tai būtų greitai pasisavinami angliavandeniai: kava arba arbata su cukrumi, sultys.

„Iki šiol atsimenu, kaip kartą įlėkiau į kabinetą pas odontologę ir sakau: „Greitai duokite saldainį!“ Paprastai kokį saldainį ar vienkartinę sulčių dozę visada nešiojamės su savimi, bet kartais visko nutinka. Mūsų klubo narius aš visada tikrinu prašydama parodyti, ar turi ką nors rankinėje arba kišenėje. Dažnai jie sako – „turiu mašinoje“. Bet turėti mašinoje neužtenka, nes kai cukraus lygis staiga nukrenta, prasideda diabeto krizė ir mašinos gali nepasiekti. Yra tekę gelbėti žmones, kai šie jau krenta be sąmonės. Tuo metu jiems surakina žandikaulį, todėl vienintelis būdas padėti – marle apvyniotą pirštą pamirkyti meduje ir įkišus ištepti gomurį“, – dėstė diabetu sergančių klubo vadovė.

Kaip išvengti su hipoglikemija susijusios diabeto krizės, kai cukraus lygis nukrenta gerokai žemiau normos, detaliai aprašoma Lietuvos diabeto asociacijos (LDA) parengtoje brošiūroje „Kaip gyventi sergančiajam diabetu“. Specialistai rekomenduoja suvartoti 15 g angliavandenių, tada palaukti 15 minučių ir patikrinti cukraus kiekį kraujyje. Kartoti šį procesą reikia tol, kol cukraus kiekis kraujyje padidės. Sergantiems I tipo diabetu taip pat išrašomas gliukagonas, kuris pakelia cukraus lygį kraujyje greičiau nei gliukozė.

„Priešingu atveju, kai cukraus lygis staigiai užkyla, pavyzdžiui, pavalgius pyrago, nes negi visada visko atsisakysi, padeda trumpo veikimo insulinas“, – atviravo pašnekovė.

Ji pati valgo tris kartus per dieną, tačiau tarp valgymų mėgsta užkąsti. LDA leidinio rengėjai pataria sergant cukriniu diabetu kiekvieną dieną valgyti tokį patį maisto kiekį maždaug tuo pačiu metu, nes tai padeda lengviau kontroliuoti insulino ir maisto sąveiką. Taip pat verta pasitarti su gydytoju, kokių maisto produktų iš buvusio valgiaraščio reikėtų atsisakyti, o kokius kaip tik įtraukti.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Per didelis cukraus vartojimas
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Per didelis cukraus vartojimas

Kodėl būtina matuoti cukraus lygį

Ne mažiau svarbi diabetu sergančio kasdienybės dalis – fizinis aktyvumas, kuris mažina kraujo gliukozę, taigi gali atstatyti pusiausvyrą, jeigu maistas ją išbalansavo. Tačiau kad fizinė veikla iš tiesų būtų naudinga, reikia mankštintis reguliariai.

G.Naidzinavičienė pataria pradėti tai daryti nuo mažų žingsnelių ir labai stebėti cukraus lygį, kad šis po bet kokios fizinės veiklos nenukristų per daug.

„Pavyzdžiui, susileidau įprastą insulino dozę, bet sode dirbau ilgiau nei visada. Tai jau situacija, kai cukrus gali nukristi žemiau normos ir prasidėti diabeto krizė. Todėl prieš einant sportuoti vertėtų daugiau pavalgyti, kad cukraus lygis būtų kiek aukštesnis. Kita vertus, mūsų jaunimas labai sumanus ir puikiai susitvarko. Diabetas jiems netrukdo aktyviai sportuoti. Vyresni žmonės sportuoja mažiau, bet labai daug vaikšto – tai irgi puiki mankšta“, – teigė moteris.

Ne mažiau svarbus darbo ir poilsio režimas bei rami psichologinė būsena. Pasak pašnekovės, užtenka jai šiek tiek susijaudinti prieš svarbų posėdį ar susitikimą, ir cukraus lygis pakyla. Nepavyksta užmigti įprastu laiku – vėl blogai. Moteris cukraus lygį paprastai matuojuosi ryte ir vakare. Kitais atvejais – pagal būtinybę, jeigu prasčiau pasijaučia. Jai pačiai ypač svarbu jį pasimatuoti prieš miegą, kad žinotų, ar reikia ko nors užvalgyti. Taip ji apsisaugo nuo naktį galinčios užklupti diabeto krizės.

Specialistai kraujo gliukozę rekomenduoja tikrinti reguliariai pagal nustatytą grafiką, nes tai leidžia pamatyti, ar tinkamai valgoma, mankštinamasi ir vartojama vaistų. Pagal šiuos rezultatus, pasitarę su gydytoju, galite keisti maistą, fizinį aktyvumą ar vaistus, kad palaikytumėte kraujo gliukozę norimose ribose. Taip pat svarbu šiuos duomenis žymėti, kadangi tuomet tiek pačiam pacientui, tiek gydytojui lengviau matyti, kaip koreguoti gyvenimo būdą ir gydymą. Duomenis žymėti galima diabeto kontrolės dienyne, užrašų knygelėje arba pasinaudoti šiuolaikinėmis išmaniosiomis programėlėmis.

123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Sveikatos patikra sergant diabetu
123RF.com nuotr./Asociatyvi nuotrauka. Sveikatos patikra sergant diabetu

Būtina saugoti akis ir kojas

LDA surinktų tyrimų duomenimis, gera cukraus lygio kontrolė padeda išvengti pavojingų diabeto komplikacijų: pavojų išsivystyti akių ligoms ir apakti sumažina iki 76 proc., inkstų ligoms – iki 56 proc., nervų ligoms – iki 60 proc. Taip pat diabetas didina infarkto ir insulto riziką, kojų gangrenos riziką, o jeigu liga kontroliuojama, šią riziką įmanoma sumažinti.

„Diabetu sergantiems reikia labai saugoti akis, nuolat jas tikrinti, taip pat kojas. Daugeliui mūsų klubo narių jau kartą lazeriu „prišaudyta“ atšokusi tinklainė. Mes negalime vaikščioti basomis, kad nepažeistume pėdų. Mat mūsų kojų jautrumas sumažėjęs, todėl nejaučiame, kai susižeidžiame, o žaizdos mums gyja sunkiai. Netgi rekomenduojama kasdien vakare apžiūrėti, ar ant kojų neatsirado žaizdelių. Vyresnio amžiaus žmonėms kojas turėtų apžiūrėti artimieji, nes jie patys gali nepastebėti“, – pasakojo G.Naidzinavičienė.

Pasak jos, šiandien diabetu sergantis žmogus gali gyventi pilnavertį gyvenimą, tačiau turi atsakingai elgtis su maistu ir savo gyvenimo būdu. Taip pat labai svarbu, kad vaistus jis vartotų taip, kaip nurodė gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius