Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nesuverskite kaltės tik alkiui – pilvo gurgimas gali įspėti ir apie rimtas ligas

Ko gero, kiekvienas iš mūsų esame kada nors pakliuvę į gėdingą situaciją, kuomet tylioje aplinkoje pradeda riaumoti pilvas. Iš pirmo žvilgsnio atrodytų, kad taip mūsų skrandis siunčia signalą, jog yra alkanas. Vis dėlto, pasak gydytojos gastroenterologės Evelinos Ruibienės, pilvo gurgimas gali slėpti ir rimtas sveikatos problemas.
Gurgiantis pilvas / Gydytoja gastroenterologė Evelina Ruibienė
Gurgiantis pilvas / Gydytoja gastroenterologė Evelina Ruibienė / 15min koliažas

Kaip 15min pasakoja Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinio gydytoja gastroenterologė E.Ruibienė, dažniausiai pilvas mums gurgia dėl fiziologinės priežasties – skrandžio ir žarnyno peristaltikos. Tačiau kai kuriais atvejais tai gali būti ir vienas iš virškinamojo trakto ligų simptomų.

„Dažniausiai [pilvo gurgimas] susijęs su dirgliosios žarnos sindromu, celiakija (autoimunine, genetinę predispoziciją turinčia dvylikapirštės žarnos liga, kurią sukelia gliuteno turintys produktai), laktozės netoleravimu, esant lėtiniam pankreatitui, žarnyno infekcijai, rečiau pasitaikančiai patologijai – žarnyno nepraeinamumui“, – teigia specialistė.

123RF.com nuotr./Virškinimo sutrikimai
123RF.com nuotr./Virškinimo sutrikimai

Anot pašnekovės, su alkiu ir ligomis siejamas pilvo burzgimas nebūna vienodas. Pavyzdžiui, esant žarnų nepraeinamumui, pilvo skleidžiami garsai gali būti didesni.

Neretai pastebima, kad pilvas, suvalgius vienokių produktų, būna labai ramus, o kitokių – baubia lyg pamišęs.

Pasak gydytojos gastroenterologės E.Ruibienės, pastarąjį efektą sukelia produktai, turintys cukraus, fruktozės, sorbitolio, gliuteno ir laktozės. Taip pat veikia ir gazuoti gėrimai, gausus augalinės ląstelienos turinčių produktų vartojimas. „Atsisakius šių produktų, gurgimas sumažėtų“, – pataria ekspertė.

Tomo Mačiulaičio nuotr./Gydytoja gastroenterologė Evelina Ruibienė
Tomo Mačiulaičio nuotr./Gydytoja gastroenterologė Evelina Ruibienė

Specialistė priduria, kad pilvo gurgimą gali paskatinti ir kiti veiksniai, tarp kurių – ilgalaikis alkoholio bei vaistų vartojimas.

„Įtakos turi antibiotikai, ilgą laiką be pertraukų vartojami skrandžio rūgštingumą reguliuojantys vaistai. Jie taip pat gali sutrikdyti žarnyno mikrobiotą“, – sako E.Ruibienė.

Tam, jog mūsų žarnyno veikla būtų sklandesnė, pašnekovė rekomenduotų į savo racioną įtraukti šių produktų: jogurto, kefyro, imbiero, pankolio, bananų, citrinų, avokadų, agurkų, kivių, papajų, ananasų bei burokėlių.

Shutterstock nuotr./Salotos su burokėliais ir daigais
Shutterstock nuotr./Salotos su burokėliais ir daigais

„Jie mažina pilvo pūtimą, o kartu – ir gurgimą“, – tikina gydytoja gastroenterologė, pridurdama, kad žarnyno veiklą pagerinti galėtų ir probiotikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius