-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neuroedukacinių metodų sistemos autorė pasidalijo paprastais, bet itin veiksmingais pratimais emocijų ir minčių higienai

Asmenybės ugdymo instituto „Rafaelis“ įkūrėja ir vadovė bei unikalios neuroedukacinių metodų sistemos autorė Marija Mendelė-Leliugienė dalijasi neuroedukaciniais metodais (NEM), atliekančiais emocijų ir minčių higienos funkcijas, kurie šiuo metu galėtų būti naudingi visiems. Išbandykite!
Spalvų paletė
Spalvų paletė / 123RF.com nuotr.

Emocijų išlaisvinimo pratimai

Pasak M.Mendelės-Leliugienės, norint suvaldyti šiuo metu besikaupiantį nerimą ir baimę bei pagerintis savo psichologinę, o tuo pačiu ir fizinę savijautą, pirmasis žingsnis, kurį reikia žengti, – suvokti, kad nerimas, baimė ir įkyrios negatyvios mintys teršia mūsų smegenis, keičia biocheminius procesus mūsų nenaudai, t. y. sukeldamos stresą silpnina imuninę sistemą.

„Gera žinia ta, kad kiekvienas žmogus turi galią valdyti savo mintis, t. y. sustabdyti savęs teršimą toksinais. Nuo ko pradėti? Pirmiausiai nuo emocinės higienos, t. y. neigiamų emocijų išveikimo. Tai galima pavadinti emocinių dantų valymu. Tikrai, tai yra lygiai tas pats kaip valytis dantis norint apsaugoti juos nuo ėduonies bei palaikyti malonų burnos kvapą. Emocinių dantų valymas padės užlopyti skyles, per kurias patenka įkyrios mintys, nerimas, baimės ir pan.“, – teigė specialistė.

Asmeninio albumo nuotr./Marija Mendelė-Leliugienė
Asmeninio albumo nuotr./Marija Mendelė-Leliugienė

Pasak jos, mūsų galvoje, kaip ir bet kur kitur, galioja fizikos dėsnis: tuščia vieta nebūna, ji būtinai kuo nors užsipildo. Todėl išveikus emocijas BŪTINA laisvą vietą užpildyti teigiamomis, pozityviomis emocijomis.

Tai gali būti PADĖKA sau ir kitiems, Dievui ir Kūrinijai. Tai gali būti tiesiog geri prisiminimai.

Tai gali būti buvimas čia ir dabar, sąmoningai gėrintis žydru dangumi, paukščių čiulbėjimu, gerais darbais ir t. t. Tuščios vietos užpildymui reikėtų skirti mažiausiai 3 minutes. Jeigu esate namuose su vaikais ir turite daug guašo, M.Mendelė-Leliugienė siūlo tapyti rankomis (delnais).

Pašnekovė rekomenduoja atlikti šiuos pratimus:

„Žaibolaidžiai“

Šį pratimą galima daryti tiek kartų, kiek kartų pajausite susierzinimą. Šis pratimas vienas iš efektyviausiai veikiančių. Reikia tik fanieros ( 70 x 80 cm) ir storų pieštukų. Tokį emocinį kampelį galite įsirengti tiek namuose, tiek darbe, tik būtų gerai ne virtuvėje.

VIDEO: Emocijų išveikimas. Pratimas "Žaibolaidžiai"

„Mauglis“

VIDEO: Emocijų išveikimo pratimų kompleksas Mauglis

„Piešimas rankomis/delnais“ (nuo 20 min. 20 s)

VIDEO: Pokalbis su Marija Mendele-Leliugiene

Dar keletas emocijų valymo būdų

„Prieš pasidalindama minčių higienai skirtais neuroedukaciniais metodais, noriu tik priminti, kad prieš tai būtina atlikti emocinei higienai pasirinktus pratimus.

Tai gali būti iš mano jau rekomenduotų pratimų, o gali būti tiesiog kriaušės daužymas (tik ne sporto tikslais, bet emocinio išsivalymo tikslu), pagalvės kumščiavimas (beje, ant tos pagalvės tikrai nerekomenduoju miegoti), intensyvus šokimas pagal mėgstamą muziką su modernaus baleto elementais, kurie labai padeda paleisti įtampas ir emocinius krūvius iš viso kūno.

Galima plėšyti storą popierių arba su vaikais – tiesiog senus laikraščius ar žurnalus (plėšyti supykus, intensyviai, iš visų jėgų) ir po to ant tų suplėšytų skiaučių dar pašokinėti, tarsi sutrypti ir sunaikinti viską, kas trukdo gyventi (baimę, pyktį, nerimą, pasibjaurėjimą ir t. t.).

Dar labai efektyvus, bet pavojingesnis būdas – lėkščių daužymas. Tik šiam pratimui būtina saugi aplinka ir apsauginiai akiniai, stora kepurė arba šalmas. Daužyti galima tik lėkštes, nes jos dūžta saugiai, o puodeliai, dubenėliai – ne. Išbandžiau pati daug kartų, tad galiu dalintis saugumo patirtimi.

Tik nepamirkite – po emocinės higienos pratimų svarbu nuo 3 iki 30 min. skirti užsipildymui geromis mintimis, emocijomis, prisiminimais tapant, piešiant, muzikuojant, šokant ir t. t.“, – pasakojo M.Mendelė-Leliugienė.

Kaip mus ir kitus veikia pyktis

Pasak NEM autorės, mintys turi netgi galią keisti mūsų genetiką bei organizme vykstančius biocheminius procesus. Tai jau įrodė mokslas. Todėl kiekvienas asmeniškai yra atsakingas už tai, kokias mintis galvoja, apie ką mintija, apie ką svajoja.

Kiekviena destruktyvi mintis turi savo destruktyvią formą, kaip kosmoso šiukšlės, kurios yra labai pavojingos astronautams, nes jos gali pažeisti skafandrą.

Lygiai taip pat ir žmogaus mintys. Jos nematomos, tačiau labai aiškiai juntamos visu kūnu, nes mintys taip pat turi savo bangas, savo dažnį. Tikrai yra skirtumas sėdėti šalia švento, šviesaus žmogaus ir šalia kupino neapykantos ir pagiežos žmogaus.

Tikrai yra skirtumas sėdėti šalia švento, šviesaus žmogaus ir šalia kupino neapykantos ir pagiežos žmogaus.

„Visada prisiminkite, kad destruktyvios mintys tikrai yra aštrios ir pavojingos tiek tam, kuris jas mintija, tiek tam, apie kurį mintijama, tiek visai aplinkai, Visatai. Pavyzdžiui, pyktis trunka tik iki 2 min., kaip ir visos emocijos, bet visa kita tęsiasi valandą, dieną, savaitę, mėnesius, metus...

Ir tai vadinasi kerštas, saldus keršto planas, kurį galima prilyginti trigubai žmogžudystei minčių lygmenyje, nes žmogus, sukdamas mintyse keršto planus arba nuolat „prasukinėdamas“ mintyse skaudžią situaciją įvairiais pabaigos (keršto) variantais, pirmiausiai sužeidžia save, užtoksindamas savo smegenis, tikrai ne savo sveikatos naudai keisdamas biocheminius procesus savo organizme.

Antra, žmogus savo kerštingomis mintimis užteršia visą orą aplink save, t. y. visą erdvę. Trečia, žmogus savo kerštingomis mintimis sužeidžia tą žmogų, apie kurį galvoja. Kerštingam žmogui pasiseks, jeigu tas, apie kurį galvoja, yra silpnesnis, bet jeigu stipresnis....jam grįš jo kerštas šimteriopai... Ne veltui sakoma: nekask duobės kitam, kad pats neįkristum“, – aiškino M.Mendelė-Leliugienė.

Visada prisiminkite, kad destruktyvios mintys tikrai yra aštrios ir pavojingos tiek tam, kuris jas mintija, tiek tam, apie kurį mintijama.

Fotolia nuotr./Spalvų paletė.
Fotolia nuotr./Spalvų paletė.

Pratimai minčių higienai

Pirmiausiai liaukitės kovoti su gyvenimu ir leiskite jam tiesiog atsitikti.
Antra, keiskite požiūrį į stresą ir į šią stresinę situaciją: užuot nerimavę ir jaudinęsi, atraskite savyje atsakymą, ko iš šios situacijos galite pasimokyti. Pavyzdžiui: ši stresinė situacija atveria man kitas galimybes; ši situacija padės man tapti stipresniam; ši situacija leidžia man pažvelgti į savo vidų, atveria galimybes savirealizacijai ir pan.

Pirmiausiai liaukitės kovoti su gyvenimu ir leiskite jam tiesiog atsitikti. Antra, keiskite požiūrį į stresą.

„Kaip rodo 25 metų praktika, pats veiksmingiausias NEM pratimas įkyrių minčių ir streso kontrolei yra šie kalbiniai kodai:

Įkyrios mintys, aš jus matau. Jūs praradote galią man. Dinkit iš čia. (iš pradžių gali skambėti keistai, vaikiškai, bet pabandykite pasakyti tai sau pusbalsiu, ramia tonacija, taip, kad patys patikėtumėte. Ir greitai pamatysite rezultatus.

Aš (vardas), čia ir dabar renkuosi gyventi savo gyvenimą, galvoti savo mintis, jausti savo emocijas ir jausmus, prisiimti atsakomybę tik už savo padarytus sprendimus.

Jeigu leisitės į šią įkyrių minčių suvaldymo kelionę, greitai pastebėsite, kad mintys švarėja, tarsi debesėliai išsisklaido danguje ir pradeda matytis žydras, giedras dangus. Įkyrios mintys turi tendenciją laikas nuo laiko sugrįžti pas savo šeimininką ir pasitikrinti, ar tikrai joms vietos jau nebėra. Tuomet drąsiai tapkite tiesiog stebėtoju ir leiskite toms mintims nuplaukti tolyn, kaip debesėliams“, – teigė neuroedukatorė.

Pasak jos, dar vienas veiksmingas NEM pratimas yra baimės, nerimo, įkyrių minčių išpiešimas. Tam tiesiog pakanka paprastų arba spalvotų pieštukų ir popieriaus. Piešimo procesui skirkite tik 2–3 minutes. Pieškite ekspresyviai, greitai.

Svarbiausia juntamai baimei, nerimui, įkyrioms mintims atrasti formą, simbolį, t. y. pajausti, kaip tai atrodo (apvalus, lipnus, spygliuotas, aštrus, sukūrinis, drebantis ir pan.). Ekspresyviai greitai nupiešę piešinį suplėšykite ir išmeskite arba sudeginkite (geriau), jeigu yra galimybė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius