TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Neurologė apie afaziją: kokie požymiai išduoda šią ligą ir ar įmanoma ją išgydyti

Daugelis išgirdę apie afaziją – ligą, dėl kurios garsus aktorius Bruce'as Willisas baigia savo karjerą, pradėjo ieškoti informacijos, kas tai per sveikatos sutrikimas. „Afazija gali būti ir simptomas, ir liga“, – aiškina LSMUL Kauno klinikų Neurologijos klinikos Atminties ir kitų pažinimo funkcijų sutrikimų centro vadovė, gydytoja neurologė Greta Pšemeneckienė.

Su neurologe išsamiai kalbamės apie tai, kas yra afazija, kokie simptomai jai būdingi, kokie tyrimai atliekami ir ar galima šiai ligai užkirsti kelią.

Kas yra afazija ir kaip ji pasireiškia?

„Afazija – tai medicininis terminas, kuris reiškia kalbos sutrikimą. Ji gali ištikti dėl įvairių priežasčių ir įvairiai kliniškai pasireikšti. Afazija gali būti insulto, navikų, encefalitų ir kitų galvos smegenų ligų simptomas ar traumų padarinys. Jeigu kalbėtume apie afaziją kaip apie ligą, turima omenyje neurodegeneracinė liga, kitaip – pirminė progresuojanti afazija, kuri priskiriama frontotemporalinės degeneracijos ligų grupei.

Kalbos sutrikimas ir palaipsnis blogėjimas yra esminis, vyraujantis pirminės progresuojančios afazijos požymis. Tai lėtinė liga, kurios metu vystosi kaktinių ir smilkininių galvos smegenų pusrutulių atrofija, nykimas, ir nėra visai aišku, kas šiuos patologinius procesus nulemia. Kalbos sunkumai atsiranda nepastebimai, progresuoja ir ilgainiui kalba sunyksta bei išryškėja kitų pažinimo funkcijų sutrikimas, demencijos požymiai.

Afazija – tai medicininis terminas, kuris reiškia kalbos sutrikimą.

Pirminė progresuojanti afazija turi savo potipius ir gali būti skirstoma į nesklandžią arba semantinę afazijas. Pirmuoju atveju žmogui sutrinka artikuliacija, gebėjimas ištarti žodžius, o antruoju – pacientas ištarti žodžius gali, tačiau sutrinka suvokimas, sąvokų supratimas, jis negali įvardinti objektų ir pan.“, – aiškina gydytoja neurologė G.Pšemeneckienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius