Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Nevalgote paprikų? 7 priežastys, kodėl verta būtų tą daryti

Paprikos yra skani įvairių patiekalų dalis – jos tinka tiek troškinimui, tiek kaip užkandis. Laimei, ši daržovė yra ne tik skani, bet ir labai naudinga bei turi tiesioginės įtakos jūsų sveikatai.
Paprikos
Paprikos / 123RF.com nuotr.

Nors paprikos pasižymi unikaliomis savybėmis, kurios užtikrina sveikatai naudingų medžiagų derinį, taip pat svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad jūsų mityboje apskritai būtų pakankamai įvairių daržovių, rašoma „Eat this, not that“.

Štai, kuo naudingos yra paprikos.

123RF.com nuotr./Raudonoji paprika
123RF.com nuotr./Raudonoji paprika

1. Gali padėti kovoti su ląstelių pažeidimais

Paprikose yra natūralaus pigmento, vadinamo likopenu, kurio taip pat yra arbūzuose, pomidoruose, raudonuosiuose greipfrutuose. Iš visų spalvų paprikų raudonoji yra pati turtingiausia likopenu. Tačiau ką šis natūralus augalinis junginys daro jūsų sveikatai?

Remiantis žurnale „Nutrients“ paskelbta ataskaita, nustatyta, kad likopenas yra vienas iš keleto skirtingų augalinių pigmentų, galinčių padėti kovoti su laisvaisiais radikalais organizme. Laisvieji radikalai – tai junginiai, kurie gali pažeisti jūsų organizmo ląsteles ir sukelti oksidacinį stresą, galintį sukelti ligas.

Šioje ataskaitoje teigiama, kad likopenas padeda sulaikyti laisvuosius radikalus, todėl gali padėti sumažinti širdies ir kraujagyslių ligų riziką.

2. Gali būti naudinga akims

Geltonose ir oranžinėse paprikose yra du natūralūs pigmentai – zeaksantinas ir liuteinas – kurie taip pat priskiriami karotinoidams. Nustatyta, kad šie karotinoidai, kurių yra daugelyje natūraliai geltonų bei oranžinių maisto produktų, yra naudingi sveikatai.

Pavyzdžiui, žurnale „Nutrients“ paskelbtame pranešime teigiama, kad šie natūraliai randami pigmentai gali padėti jūsų akių sveikatai.

3. Gausu vitamino C

Raudonose paprikose gausu vitamino C. Tiesą sakant, paprikose vitamino C yra daugiau nei apelsinuose! Daugelis žmonių nežino, kad vitaminas C ne tik naudingas sveikatai, pavyzdžiui, stiprina imunitetą bei mažina padidėjusį kraujospūdį, bet ir padeda pažinimo funkcijoms senstant.

4. Padeda stiprinti imunitetą

Rūpintis imunitetu itin svarbu, o paprikos, kuriose yra nemažai vitamino A, padeda tą daryti.

Dauguma mokslininkų sutinka, kad pakankamas vitamino A kiekis gali padėti mums apsisaugoti nuo infekcinių ligų, tačiau dėl to vis dar diskutuojama. Anot „Annual Review of Nutrition“, taip gali būti dėl to, jog vitamino A trūkumas trukdo mums įsisavinti maistines medžiagas atsinaujinant tam tikriems žarnyno barjerams po infekcijos.

5. Puikus vitamino B6 šaltinis

Kita nauda, kurios kai kurie žmonės galbūt nesitiki iš tokių maisto produktų, kaip paprikos, yra ta, kad jos gali pagerinti nuotaiką. Raudonosiose paprikose yra daugiau kaip 35 proc. vitamino B6 – vitamino, kuris gerina nuotaiką ir mažina depresijos riziką.

Žurnale „Journal of Inherited Metabolic Disease“ paskelbto tyrimo duomenimis, vitaminas B6 gali būti vartojamas kaip papildas, padedantis įveikti depresijos simptomus. Tačiau svarbu atkreipti dėmesį, jog vien tik paprikomis negalime gauti pakankamai didelio B6 kiekio, todėl to niekada nereikėtų naudoti kaip priemonės depresijai gydyti.

123RF.com nuotr./Paprikos
123RF.com nuotr./Paprikos

6. Padeda pagreitinti medžiagų apykaitą

Paprikose, ypač raudonosiose, yra natūralaus junginio, vadinamo kapsantinu. Šis junginys suteikia maistui raudoną spalvą. Nors šia tema dar reikia atlikti daugiau tyrimų, mokslininkai pradeda atrasti, kad kapsantino vartojimas gali padėti malšinti uždegimą ir mažinti svorį.

Žurnale „Food Research International“ paskelbtame tyrime, kuriame buvo tiriamas kapsantino poveikis svorio mažėjimui, naudotos pelės. Tyrime dalyvavusių pelių ne tik sumažėjo kūno svoris, bet ir gliukozės bei cholesterolio kiekis kraujyje.

Tačiau dietologė Amy Goodson pažymi, kad kapsantinas galimai padeda sukelti labai nedidelį medžiagų apykaitos greitį ir, tikėtina, negalite gauti viso kiekio, kurio reikia medžiagų apykaitos greičiui padidinti, vien tik iš paprikų.

7. Mažina kraujospūdį

Paprikose yra natūralaus spalvos pigmento, vadinamo kvercetinu. Šis pigmentas priklauso flavonoidų grupei ir organizme veikia kaip stiprus antioksidantas.

Kvercetinas yra susijęs su daugeliu sveikatai naudingų veiksnių, įskaitant priešuždegiminį poveikį, kovą su vėžinėmis ląstelėmis, širdies ligų rizikos mažinimą ir kraujospūdžio mažinimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius