-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Norite deginti riebalus? Prieš treniruotę išgerkite kavos

Vilniaus universiteto profesorius Albertas Skurvydas, kurio tyrinėjimų sritis – kaip žmogaus organizmą ir sveikatą veikia įvairi fizinė veikla, pasidalino moksliniais faktais, kad prieš treniruotę negalima valgyti greitųjų angliavandenių, tačiau verta išgerti stiprios juodos kavos be cukraus.
Moteris geria kavą
Moteris geria kavą / Vida Press nuotr.

Kava greitina riebalų deginimą sportuojant

„Jei norite išmokyti griaučių raumenis bei jų mitochondrijas gerai panaudoti riebalus fizinio krūvio metu, prieš atlikdami fizinius pratimus nevalgykite ir ypač nevalgykite saldžiai, t. y. greitųjų angliavandenių, tačiau atsigerkite stiprios juodos kavos ar net kavos su gabaliuku sviesto. Kava stimuliuoja riebalų deginimą ir mitochondrijų treniravimą. Saldi kava veiks priešingai – prislopins riebalų deginimą.

Primenu, jeigu ištreniruosite mitochondrijas deginti riebalus, būsite atlikę beveik svarbiausią sveikatos stiprinimo darbą – tada organizmas bus daug geriau apsaugotas (nes sumažės lokalūs uždegiminiai židiniai organuose) nuo 40 ir daugiau įvairių lėtinių ligų“, – pasidalino sporto mokslininkas savo feisbuko paskyroje.

Asmeninio archyvo nuotr./Albertas Skurvydas
Asmeninio archyvo nuotr./Albertas Skurvydas

Tyrimas, kad kofeino vartojimas arba stiprios kavos gėrimas, likus pusvalandžiui iki treniruotės, gali padidinti riebalų deginimo efektyvumą, pernai buvo paskelbtas žurnale „Journal of the International Society of Sports Nutrition“. Kaip rašo webmd.com, tyrimo autoriai teigia, kad kofeino poveikis yra didesnis, jei treniruotė atliekama po pietų, o ne ryte.

„Paprastai rekomenduojama mankštintis ryte tuščiu skrandžiu, kad pagreitėtų riebalų deginimas, – sakė pagrindinis tyrimo autorius, Granados universiteto fiziologas dr. Francisco Jose Amaro-Gahete. – Tačiau ši rekomendacija gali būti moksliškai nepagrįsta, nes nežinoma, ar riebalai geriau deginami dėl to, kad sportuojama ryte, ar dėl ilgesnio nevalgymo tarpo.“

Ką parodė tyrimas

Tyrime dalyvavo 15 vyrų (vidutinis jų amžius – 32 metai). Jie septynias dienas keturis kartus per dieną atliko standartizuotus fizinius testus. Dalis jų prieš sportą vartojo 3 mg dozę vienam savo kūno svorio kilogramui šviežių kavos pupelių miltelių. Ši dozė maždaug atitinka puodelį stiprios kavos. Kiti gaudavo placebo. Kiekvienas tyrimo dalyvis kofeino arba placebo išgerdavo likus 30 minučių iki kiekvieno fizinio testo.

Tyrėjų komanda prieš kiekvieną testą standartizavo sąlygas – laiką, praėjusį nuo paskutinio valgymo, stimuliatorių vartojimą bei fizinį krūvį – ir matavo riebalų deginimo greitį, didžiausią deguonies įsisavinimą ir fizinio krūvio intensyvumą. Padaryta išvada, kad kofeino vartojimas likus 30 minučių iki treniruotės padidina riebalų deginimo greitį fizinio krūvio metu nepriklausomai nuo paros laiko, tačiau riebalų deginimo greitis, esant kitoms sąlygoms vienodoms, buvo didesnis po pietų nei ryte.

Palyginti su placebu, kofeinas riebalų deginimą ryte pagreitino 10,7 proc., o po pietų – 29 proc. Kofeinas taip pat padidino fizinio krūvio intensyvumą (t. y. sportuojančio ištvermę) 11 proc. ryte ir 13 proc. po pietų. Didžiausias deguonies suvartojimas taip pat buvo didesnis po pietų.

„Šie rezultatai rodo, kad kofeino vartojimo ir vidutinio intensyvumo fizinio krūvio po pietų derinys yra geriausias scenarijus asmenims, siekiantiems treniruotės metu sudeginti kuo daugiau riebalų“, – teigė tyrėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius