Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Norite numesti svorio? 11 vaisių, kurie padės tą padaryti

Vaisiai garsėja natūraliai saldžiu skoniu ir ryškiomis spalvomis, be to, tai maistingomis medžiagomis turtingas maistas. Kai kurių maistinių medžiagų, kurių neretai vartojame nepakankamai, pavyzdžiui, kalio bei vitamino C, galima rasti daugelyje įvairių vaisių. Juose taip pat yra folio rūgšties ir skaidulų, įvairių antioksidantų, kurie turi teigiamų sveikatai savybių.
Vaisiai ir uogos
Vaisiai ir uogos / 123RF.com nuotr.

Kadangi vaisiuose yra tiek daug maistingųjų medžiagų, nenuostabu, jog suaugusiesiems rekomenduojama per dieną suvalgyti ne mažiau kaip 1,5–2 puodelio vaisių, rašoma „Eat this, not that“.

Vaisiai, kuriuose gausu sveikatą stiprinančių maistinių medžiagų, akivaizdžiai yra maistas, kurio turėtume valgyti daugiau. Ligų kontrolės ir prevencijos centras netgi teigia, kad mityba, kurioje gausu vaisių ir daržovių, gali padėti sumažinti daugelio pagrindinių ligų ir mirties priežasčių, įskaitant širdies ligas, antrojo tipo cukrinį diabetą, kai kuriuos vėžinius susirgimus, nutukimą, riziką.

123RF.com nuotr./Bananai
123RF.com nuotr./Bananai

Kai kalbama apie pagalbą metant svorį, skaidulos yra vaisiuose esanti maistinė medžiaga, kuri gali padėti atsikratyti kilogramų. Palyginti su daugeliu kitų šių maistinių medžiagų šaltinių, tokių kaip riešutai, neskaldyti grūdai ir ankštiniai augalai, vaisiams nereikia beveik nieko ruošti, jie gali patenkinti saldumynų poreikį be pridėtinio cukraus.

Nagrinėjant įvairius svorio metimo būdus, lengva susitelkti į tai, ko negalima valgyti, o ne į maisto produktus, kuriuos turėtumėte valgyti, kad numestumėte šiek tiek svorio. Vaisiuose yra mažiau kalorijų nei kituose saldžiuose produktuose, juose daugiau skaidulų nei daugelyje įprastų supakuotų užkandžių, be to, juos lengva pasiimti su savimi.

Dėl šių ir kitų priežasčių vaisiai turėtų būti jūsų kasdienio valgiaraščio dalis. Jei norite pagerinti savo mitybą, kad numestumėte svorio, tai gali būti taip paprasta (ir skanu), kaip valgyti daugiau vaisių. Štai 11 geriausių vaisių, padedančių numesti svorio.

1. Bananai

Bananai – vaisius, kuris per daugelį metų sulaukė blogos reputacijos, tačiau iš tikrųjų juose gausu maistingųjų medžiagų ir jie gali padėti atsikratyti kūno riebalų. Vienoje porcijoje bananų yra apie 3 g skaidulinių medžiagų, todėl jie padeda pasisotinti ir turi mažiau kalorijų nei kiti daug angliavandenių turintys maisto produktai.

Tyrimų duomenimis, bananų spalva netgi gali turėti įtakos svorio mažėjimui. Neprinokusiuose žaliuose bananuose yra daugiau atsparaus krakmolo nei geltonuose, prinokusiuose bananuose. Atrodo, šis krakmolas suteikia organizmui daug teigiamų savybių, įskaitant geresnę glikemiją, kuri neatsiejama nuo svorio kontrolės.

2. Greipfrutai

Tyrimai rodo, kad šie vaisiai, žinomi dėl savo rūgštaus skonio, gali padėti sumažinti kūno svorį, jei yra vartojami prieš valgį. Nors švieži vaisiai užtikrina, jog visos skaidulinės medžiagos išliks nepažeistos, svorio mažėjimas buvo užfiksuotas ir tiems dalyviams, kurie prieš valgį vartojo kitus greipfrutų produktus, pavyzdžiui, sultis.

Nors šio svorio mažėjimo mechanizmas nėra iki galo aiškus, tikėtina, kad svarbų vaidmenį vaidina skaidulų kiekis, santykinai mažas kalorijų kiekis ir mažas glikemijos indeksas greipfrutuose.

Valgykite jį vieną, derinkite su lengvais baltymais, pavyzdžiui, varške, arba patiekite su salotomis.

123RF.com nuotr./Greipfrutų gėrimas
123RF.com nuotr./Greipfrutų gėrimas

3. Ananasai

Ananasas yra fermentų, kurie padeda virškinti, šaltinis. Geresnis virškinimas taip pat gali reguliuoti apetitą, o tai savo ruožtu gali padėti numesti svorio.

Be to, ananasai yra skaidulų šaltinis, todėl jie skatina sotumo jausmą ir prisideda prie paros skaidulų poreikio patenkinimo.

4. Avokadai

Nors avokadai nėra tokie saldūs, kaip kiti šiame sąraše išvardyti produktai, vis dėlto jie laikomi vaisiais. Palyginti su kitais vaisiais, avokaduose yra žymiai daugiau riebalų, tačiau tai gali padėti numesti svorio.

Iš tiesų, vieno tyrimo metu nustatyta, kad asmenys, į pietų patiekalą įtraukę pusę avokado, jautė didesnį pasitenkinimą ir mažiau norėjo valgyti.

123RF.com nuotr./Avokadai
123RF.com nuotr./Avokadai

Avokade esantys sveikieji riebalai ir skaidulos gali padėti siekti svorio metimo tikslų, jei avokadą dėsite į salotas, sutrinsite ir užtepsite ant skrebučio arba maišysite su smulkinta vištiena ar konservuotu tunu kaip majonezo alternatyva.

5. Uogos

Uogos yra žinomos dėl savo antioksidantų ir skaidulų, kurios naudingos organizmui. Vieno tyrimo metu nustatyta, kad dalyviai, kurie po pietų užkando uogų, per vakarienę suvalgė mažiau kalorijų, palyginti su dalyviais, kurie po pietų gavo tiek pat kalorijų iš saldainių.

Tyrėjai taip pat užfiksavo, jog dalyviams reikėjo daugiau laiko suvalgyti uogų užkandį, palyginti su saldainiais. Abu šie rezultatai gali padėti asmenims numesti svorio.

Įtraukite uogų į mėgstamą kokteilį, rytinę avižinę košę arba popietinį užkandį ir pasinaudokite jų, kaip vienų iš geriausių vaisių, padedančių numesti svorio, privalumais.

6. Vyšnios

Dar vienas antioksidantų kupinas vaisius, kuris taip pat žinomas kaip geresnį miegą skatinantis vaisius, – vyšnios. Atlikus tyrimą su žiurkėmis, kurios gaudavo sveikų vyšnių miltelių, įmaišytų į daug riebalų turinčią dietą, jos nepriaugo tiek svorio ir nesukaupė tiek riebalų, kiek žiurkės, negavusios vyšnių miltelių.

Siūlome valgyti visas vyšnias, kad gautumėte pilną naudą, įskaitant ląstelieną. Į dieną įtraukę porciją šių vaisių, galite sulieknėti.

7. Kriaušės

Vienoje porcijoje yra 6 gramai skaidulų, todėl kriaušės yra vienas iš šiame sąraše esančių vaisių, turinčių daugiau skaidulų. Jau nustatėme skaidulų naudą lieknėjant, o kriaušės nėra išimtis.

Iškepkite jas ir patiekite su granola sveikam desertui arba supjaustykite kubeliais ant mėgstamų dribsnių ar avižinių dribsnių.

123RF.com nuotr./Kriaušė
123RF.com nuotr./Kriaušė

8. Citrinos

Nors citrinų, tikėtina, nevalgote taip, kaip kitų vaisių, jos vis tiek pateko į geriausių vaisių, padedančių numesti svorio, sąrašą. Šviežiai išspaustos citrinos įmaišymas į vandenį gali paskatinti skysčių suvartojimą, o tai savo ruožtu gali padėti numesti svorio.

Tyrimai rodo, kad geriant daugiau vandens per dieną sudeginama daugiau kalorijų, o tai gali padėti numesti svorio.

Be to, į vandenį pridėjus citrinos gaunama vertingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C.

9. Melionai

Visi melionai pasižymi dideliu vandens kiekiu ir turi mažai kalorijų. Tokie produktai yra puikūs, kai bandoma numesti svorio.

Melionus galima valgyti su pikantiškais patiekalais, užkandžiauti vieną arba patiekti su liesu kumpiu.

10. Kiviai

Šis nedidelis vaisius turi daug maistingųjų medžiagų. Žaliuose ir geltonuose kiviuose yra tokių medžiagų, kaip vitaminas C bei skaidulos, o šios savybės gali padėti numesti svorio. Tyrimų duomenimis, dietos, kuriose gausu iš produktų gaunamų skaidulų, skatina svorio mažėjimą ir didina sotumo jausmą.

123RF.com nuotr./Vaisių gaiva
123RF.com nuotr./Vaisių gaiva

Vieno nedidelio kivio minkštime yra apie 2 g skaidulinių medžiagų, o žievelė prideda dar vieną gramą. Be to, kiviai gerina žarnyno sveikatą ir padeda virškinti, o tai dar du veiksniai, kurie gali padėti siekti svorio metimo tikslų.

11. Papajos

Atogrąžų vaisius, garsėjantis oranžiniu minkštimu ir juodomis sėklomis, yra gausus fermentų, padedančių virškinti, šaltinis. Be to, papajose esantys junginiai gali pagerinti virškinimo simptomus, susijusius su dirgliosios žarnos sindromu.

Daug teigiamų savybių virškinimo sistemai turinti papaja taip pat yra gausus skaidulų šaltinis, todėl gali padėti mažinti svorį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius