Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuteistojo žmona negali gauti informacijos apie koronavirusu sergančio vyro sveikatą: jos prašymą žada išnagrinėti per 20 dienų

Suvalkijoje gyvenanti Giedrė (vardas pakeistas, tačiau tikrieji vardas ir pavardė redakcijai žinomi) sako sunkiai galinti patikėti tuo, kas vyksta Vilniaus pataisos namuose, koks administracijos požiūris tiek į nuteistuosius, tiek į jų artimuosius. Kalėjimų departamentas teigia, jog, kalbant apie tvarką ir terminus, viskas atliekama pagal viešojo administravimo įstatymo tvarką.
Kalėjimas
Kalėjimas / 123rf.com nuotr.

Šią savaitę 15min rašė apie situaciją Vilniaus pataisos namuose – savo mintimis pasidalino čia bausmę atliekantis Ruslanas Januševičius. Vyras įtarė, kad įstaigoje yra koronaviruso židinys, tačiau testai neatliekami operatyviai, ir taip virusas plinta.

„Situacija pataisos namuose yra nekontroliuojama, žmonės netestuojami. Mane tik pirmadienį testavo. Po savaitės laiko, nors ir jaučiau simptomus, blogai jaučiausi“, – kalbėjo nuteistasis.

Trečiadienį iš pataisos namuose esančio taksofono paskambinęs R.Januševičius patvirtino, kad jo testas – teigiamas. Kaip ir kitų nuteistųjų, kuriems jis buvo atliktas.

Tai patvirtino ir Kalėjimų departamentas, informavęs, kad devyni testai – teigiami. Iš viso Vilniaus pataisos namuose serga 31 nuteistasis (suimtasis), o bausmę čia atlieka 398 asmenys.

Po šios publikacijos į 15min kreipėsi kito nuteistojo žmona Giedrė. Moteris įtaria, kad tikroji situacija pataisos namuose yra žymiai rimtesnė, ir užsikrėtusiųjų gali būti daugiau, mat simptomus jaučiantys žmonės iš karto nėra izoliuojami ir operatyviai netestuojami.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus pataisos namuose
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Vilniaus pataisos namuose

Iš Kauno į Vilnių – nesulaukus testo atsakymo

Giedrės vyrui taip pat nustatytas koronavirusas. Jis pasijuto blogai maždaug prieš savaitę. Kaip tik tuo metu nuteistasis turėjo būti vežamas į teismą Utenoje.

„Jis savaitę laiko jautėsi negerai. Pats skambino į Utenos teismą sekretorei, kad nevežtų, nes negerai jaučiasi. Bet vežė. Vežė per Kauną, etapu. Kauno tardymo izoliatoriuje padarė testą.

Teismas Utenoje neįvyko. O nesulaukus testo atsakymo, iš Kauno keli nuteistieji buvo grąžinti į savo vietas Vilniaus pataisos namuose, o ne izoliuoti. Vienas – į būrį, kitas – kur laukiama išskirstymo į būrius, trečias – į drausmės grupę.

Sąlygos ten – labai prastos. Nėra dušo, yra tik kriauklė.

Tik kiek vėliau juos izoliavo – į triumą – tam tikras kameras. Ten paprastai patenka nuteistieji už nuobaudas, gautas pataisos namuose.

Sąlygos ten – labai prastos. Nėra dušo, yra tik kriauklė. Nežinia, kiek laikys izoliuotus. Jokio gryno oro, langai neatsidaro, tik prasiveria šiek tiek, kameros – visai mažos“, – kalbėjo nuteistojo žmona.

Informacijos telefonu nesuteikė

Moteris sako, jog apie izoliacijos sąlygas jai pasakojo kitas nuteistasis, mat kai vyras buvo izoliuotas, susisiekti su juo negali. Tik apie patį faktą Giedrei pranešė kažkas iš budinčių pareigūnų.

„Kiek supratau, vyras budinčio pareigūno paprašė paskambinti man. Jie nei skambint negali, nei laiškų rašyt – nieko. Jokio susisiekimo. Tie žmonės ir taip yra izoliuoti nuo visuomenės, o dabar – izoliuoti ir nuo artimųjų. Aš savo vyro nemačiau nuo vasario mėnesio – uždrausti pasimatymai, kad mes jų neužkrėstume. Bet jie virusu, pasirodo, užsikrečia pačioje įstaigoje“, – sakė moteris.

Norėdama sužinoti, kaip jaučiasi vyras, moteris skambino keliais telefono numeriais. Gavusi mediko telefono numerį, Giedrė nieko nesužinojo: „Atsiliepė moteris, labai nepatenkinta, kad skambinu. Pasakė, kad man informacijos neteiks, nes nemato ir nežino, kad aš esu žmona. Liepė atvažiuoti, parašyt prašymą direktoriui“, – kalbėjo moteris.

Tada Giedrė paskambino įstaigos vadovo telefonu. Juo atsiliepęs pats Vilniaus pataisos namų vadovas Giedrę nuramino ir, anot pašnekovės, teigė, jog artimiausiu metu susisiekti galimybė bus.

Pasak Giedrės, kai žmonės nėra izoliacijoje, jie gali skambinti iš įkalinimo įstaigoje esančio taksofono.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 tyrimai
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./COVID-19 tyrimai

Prašymui išnagrinėti – 20 darbo dienų

Trečiadienį moteris, nerimaudama, kaip jaučiasi vyras, dar kartą paskambino Vilniaus pataisos namų vadovui.

Šį kartą telefonu atsiliepusi veikiausiai sekretorė pasakė, kad vadovo nėra.

„Labai nepatenkinta, kad trukdau. Paklausė, dėl kokio nuteistojo skambinu. Tada pasiūlė parašyti prašymą dėl leidimo teikti informaciją apie vyro sveikatą, nuskenuoti santuokos liudijimą ir atsiųsti elektroniniu paštu. Na, kad tikrai esu žmona. Kai paklausiau, per kiek laiko bus atsakymas, man paaiškino, kad mano prašymas bus išnagrinėtas per 20 darbo dienų“, – sako Giedrė, sunkiai galėjusi patikėti tuo, ką išgirdo.

Pasak Giedrės, tokioje situacijoje nuteistojo artimas žmogus yra bejėgis – negali nieko sužinoti: „Ir vyro mama labai jaudinasi.“

„Aš manau, kad įstaigoje daug kas yra slepiama. Daug kas negerai ten, vos testų žmonės išsiprašė. Spaudai viskas pateikiama labai gražiai, bet realybė visai kitokia“, – kalbėjo moteris.

Tyrimai – atsižvelgus į paciento būklę

Kaip teigiama 15min pateiktame Kalėjimų departamento atsakyme, nuteistieji (suimtieji), kuriems nustatyta COVID-19 infekcija, izoliuojami pasimatymų patalpose ir kamerų tipo patalpose nuo kitų asmenų.

„Pasimatymų patalpose yra įrengti dušai, kuriais gali naudotis ten izoliuoti asmenys. Nuteistieji (suimtieji), kurie yra izoliuoti kamerų tipo patalpose, vedami į dušą pagal galiojančią tvarką ne mažiau kaip 1 kartą per savaitę. Visas patalpas vėdinti gali patys nuteistieji (suimtieji) atidarydami langus. Didėjant sergančiųjų skaičiui, asmenys bus izoliuojami kamerų tipo patalpose“, – rašoma atsakyme.

Nuteistajam (suimtajam) pageidaujant, apie jo sveikatos būklę įstaigos budintysis pareigūnas skambina nuteistojo (suimtojo) nurodytu numeriu ir informuoja artimuosius.

Pasimatymų patalpose, kuriose laikomi COVID-19 sergantys asmenys, jie patys gali paskambinti artimiesiems, nes yra telefono aparatas.

„Asmenų prašymai, skundai, pareiškimai nagrinėjami vadovaujantis Lietuvos Respublikos viešojo administravimo įstatyme nustatyta tvarka ir terminais.

Šio įstatymo 10 straipsnio 4 dalyje nustatyta, kad viešojo administravimo subjektas administracinį sprendimą dėl asmens prašymo ar skundo turi priimti per 20 darbo dienų nuo tokio prašymo ar skundo gavimo dienos. Teisės aktai aiškiai nurodo, kokius dokumentus asmuo turi pateikti, kad būtų identifikuotas pareiškėjas.

Atkreipiame dėmesį, kad nuteistieji (suimtieji) turi teisę neribotai siųsti ir gauti laiškus, taip palaikydami ryšį su artimaisiais.

Taip pat primename, kad vadovaujantis Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymu, duomenys apie atliekantį bausmę asmenį teikiami tik gavus jo rašytinį sutikimą. Informacija telefonu neteikiama, kadangi negalima identifikuoti skambinančiojo tapatybės“, – buvo rašoma Kalėjimų departamento atstovės Ingos Mauricienės atsiųstame atsakyme.

Šios savaitės pradžioje, komentuojant situaciją dėl Vilniaus pataisos namų, Kalėjimų departamentas informavo, kad tyrimai dėl koronaviruso atliekami sveikatos priežiūros specialistų nustatyta tvarka, atsižvelgus į paciento būklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius