-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

NVSC: per savaitę šoktelėjo sergančiųjų gripu, peršalimo ligomis ir COVID-19 skaičiai

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, praėjusią savaitę sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius padidėjo. Bendras sergamumo šiomis ligomis rodiklis siekė 1061,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų, ankstesnę savaitę (spalio 30–lapkričio 5 d.) – 739,2 atvejo 100 tūkst. gyventojų, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Gripas
Gripas / Shutterstock nuotr.

Mažiausias sergamumo gripu, ŪVKTI ir COVID-19 liga rodiklis praėjusią savaitę registruotas Telšių apskrityje, didžiausias – Vilniaus apskrityje. Epideminis sergamumo lygis nebuvo pasiektas nė vienoje savivaldybėje, t. y. neperžengta 1500 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba.

Spalio 6–12 d. Lietuvoje dėl gripo į ligonines buvo paguldyta 12 asmenų: 9 vaikai (0–17 m.) ir 3 vyresni nei 65 m. amžiaus asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose nebuvo gydomas nė vienas asmuo. Spalio 30 d. – lapkričio 5 d. dėl gripo į ligonines pateko dvigubai mažiau gyventojų – 6 asmenys: 3 vaikai (0–17 m.) ir 3 vyresni nei 65 m. asmenys. Intensyvios terapijos skyriuose nebuvo gydomas nė vienas asmuo.

Shutterstock nuotr./Peršalimas
Shutterstock nuotr./Peršalimas

Primename, kad Lietuvos apskričių ir kiekvienos savivaldybės sergamumo rodiklius galima rasti NVSC interneto svetainėje.

Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos duomenimis, 2023 m. 44-ąją savaitę ŪVKTI simptomus turintiems pacientams iš viso buvo paimti 46 ėminiai, iš kurių 2-uose ėminiuose buvo aptiktas A tipo gripo virusas (A(H1)pdm09) ir 1-ame – respiracinis sincitinis virusas (RSV).

Europos respiracinių virusų priežiūros tinklo (ERVISS) duomenimis, 43 savaitę sergamumas kvėpavimo takų ligomis (gripu ir ŪVKTI) išliko panašus kaip ir praeito sezono tuo pačiu metu daugumoje ES ir (arba) EEE šalių. SARS-CoV-2 sukeltų kvėpavimo takų ligų dalis buvo daug didesnė nei kvėpavimo takų sincitinio viruso (RSV) bei sezoninio gripo. Tokia pati situacija stebima ir Lietuvoje, kuomet COVID-19 ligos atvejų skaičius kur kas didesnis nei gripo.

Daugiau informacijos rasite čia: https://erviss.org/

Primename, kad sparčiai augant sergamumui, dar nevėlu pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 ligos vieno vizito pas gydytoją metu. Nuo šių ligų ypač rekomenduojame pasiskiepyti rizikos grupėms priklausantiems asmenims: 65 m. ir vyresniems asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose, sergantiems lėtinėmis ligomis, žmonėms su nusilpusiu imunitetu, taip pat sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams ir nėščiosioms.

Per šių metų rugsėjo ir spalio mėnesius valstybės biudžeto lėšomis sezoninio gripo vakcina buvo paskiepyti 135 993 rizikos grupėms priklausantys asmenys (sunaudota 75 proc. nupirktos vakcinos). Nuo spalio 5 d. COVID-19 vakcina pasiskiepijo 32 263 asmenys.

Vakcinos nuo gripo ir COVID-19 ligos dar yra, todėl raginame suskubti pasiskiepyti ir apsaugoti save bei artimuosius.

Gydymo įstaigų, užsisakiusių COVID-19 vakcinų, sąrašą, rasite čia:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius