Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 12

Padidėjusį kraujospūdį turi ketvirtadalis 40-mečių: gydytoja išvardijo, kada jau reikia gydyti

Padidėjęs kraujospūdis, arba hipertenzija, laikomas senyvo amžiaus žmonių liga, tačiau per pastarąjį dešimtmetį situacija gerokai pasikeitė. Pasak kardiologės Eglės Uždavinytės-Gatelienės, šiandien jau nebestebina pacientai iki 40-ies metų, turintys padidintą kraujospūdį. Kada būtina pradėti gerti vaistus ir kaip sau padėti, kad išvengtume gydymo medikamentais?
Eglė Uždavinytė-Gatelienė ir asociatyvi nuotr.
Eglė Uždavinytė-Gatelienė ir asociatyvi nuotr. / 123rf.com ir asmeninio archyvo nuotr.

Kodėl kyla kraujospūdis

„Nepaisant mokslo pažangos, hipertenzija – vis dar paslaptinga liga, neturinti vienos aiškios priežasties, jeigu ji pirminė, o ne kitos ligos sukelta. Tai multifaktorinė liga, kuriai vienodai svarbūs skirtingi veiksniai. Vienas jų – senėjančios organizmo kraujagyslės. Mat, su amžiumi kraujagyslių sienelės praranda elastingumą ir rezistentiškumą natūraliems kraujospūdžio šuoliukams, vykstantiems organizme, dėl to jos nesugeba amortizuoti padidėjusio slėgio bangos ir kraujospūdis pakyla.

Kodėl taip vyksta – priežasčių gali būti daug. Viena iš hipertenzijos priežasčių – genetinis polinkis, tačiau dar svarbesnis veiksnys – gyvenimo būdas. Jeigu mes mažai judame, rūkome, patiriame daug streso – visi šie veiksniai žaloja kraujagyslių sieneles. Ir priešingai. Jeigu žmogus numeta svorio, pradeda daugiau judėti – bent 20–40 min. kasdien, subalansuoja darbo ir poilsio režimą, išmoksta valdyti stresą, kartais ir darbą pakeičia, kraujospūdis neretai susitvarko“, – aiškino pašnekovė.

Pasak specialistės, per paskutinius 20 metų hipertenzijos atvejų padaugėjo maždaug per pusę. Skirtingais statistikos duomenimis, padidėjusį kraujospūdį turi daugiau nei pusė Lietuvos gyventojų. Tarp 40-mečių tokių yra beveik ketvirtadalis. Bėda ta, kad nemaža dalis jų apie tai net nežino. Taip yra todėl, kad kraujospūdis didėja po truputį ir organizmas sugeba prie jo prisitaikyti, ypač kol jis pakankamai jaunas ir sveikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius