TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Pagirios: ar turi poveikio, ką po ko geriame?

Pagirios yra beveik neišvengiamos geriančioje visuomenėje. Tačiau, nepaisant to, kaip dažnai jos aplanko, mokslininkai ne visiškai supranta, kas nuo jų padeda arba kaip išvis joms užkirsti kelią. Trūkstant įrodymų, žmonės sugalvojo daugybę savo ritualų, esą padėsiančių nuo pagirių. Pavyzdžiui, kokius gėrimus gerti po kokių (alus prieš vyną), išgerti vandens prieš miegą ir pan.
Pagirios
Pagirios / 123rf.com

Kaip skelbia portalas time.com, naujas tyrimas pateikia naujų įžvalgų apie pagirias. Nesvarbu, kokios rūšies alkoholį geriate pirmiausia, tyrimas atskleidžia, kad pagirios bus tokios pačios.

Pagirios, anot dr. Kai Hensel, vyresniojo klinikinės pediatrijos gydytojo Kembridžo universitete Jungtinėje Karalystėje, nėra plačiai tyrinėjamos mokslininkų. Taigi jis su kolegomis nusprendė tokį tyrimą, trukusį dvejus metus, atlikti. Jie nusitaikė į alų.

Mokslininkų grupelė panoro ištirti, ar patarimas gerti alų prieš vyną, o ne atvirkščiai, iš tiesų padėjo išvengti pykinimo kitą rytą.

Šiai teorijai paneigti ar patvirtinti jie pasamdė 90 vokiečių medicinos ir psichologijos studentų, kurių amžius svyravo nuo 19 iki 40. Kad palyginimas būtų dar tikslesnis, kiekvienas asmuo, kuris buvo lyginamas su kitu, buvo tos pačios lyties, panašaus amžiaus, masės indekso ir gėrimo įpročių.

Visiems sočiai pavalgius, vienas žmogus iš trijų išgerdavo 2,5 pintos alaus ir pasiekdavo 0,05 promiles, o tuomet – keturias taures baltojo vyno, kol pasiekdavo 0,11 promilių. Tuo metu kiti tyrime dalyvaujantys žmonės iš grupės gerdavo tiek pat ir tuos pačius gėrimus, tačiau priešinga tvarka. Galiausiai vienas žmogus iš grupės gerdavo tik alų arba tik vyną. Kiekvienas tuomet išgerdavo šalto vandens ir guldavosi į lovą.

Šešių gėrimų per kelias valandas suvartojimas sukeldavo pagirias, tačiau ne tokias, kad tolesniame tyrime žmonės būtų atsisakę dalyvauti. Taigi po savaitės scenarijus pakartotas, tik geriant kita eilės tvarka arba tik vieną gėrimą, kitaip tariant, priešingai, nei žmogus buvo išbandęs prieš savaitę.

Kiekvieno tyrimo-gėrimo metu dalyviai įvertindavo savo savijautą ir su ja susijusius simptomus. Kitą dieną jie įvardydavo tokius pagirioms būdingus simptomus, kaip galvos skausmas, pykinimas, galvos svaigimas, nuovargis. 21 žmonės kažkuriuo tyrimo metu vėmė.

Tyrėjai nepastebėjo žymių skirtumų tarp tiriamų grupių. Anot jų, buvo nesvarbu, koks gėrimas buvo geriamas pirmasis. Tyrimo metu moterys jautėsi prasčiau nei vyrai.

Promilių skaičius taip pat nekoreliavo su pagirių stiprumu net tada, kai žmonės vėmė ar jautėsi gerokai apgirtę. Mokslininkai teigia, kad greičiausiai viskas priklauso nuo individualių faktorių, tokių kaip psichologija, tolerancija alkoholiui. Mokslininkų nuomone, miego kokybė taip pat svarbus kriterijus.

Rezultatai rodo, kad sveikas protas yra geriausias būdas išvengti siaubingų pagirių. Rekomenduojama moterims per dieną, kai vartojamas alkoholis, išgerti ne daugiau kaip vieną taurę, vyrams – dvi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius