-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Panevėžio apskrityje gripas pasiekė epideminį lygį

Sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) 2016 m. 4-ąją savaitę (sausio 25-31 d.), palyginus su šių metų 3 sav. duomenimis, padidėjo visuose Panevėžio apskrities rajonuose, informuoja Panevėžio visuomenės sveikatos centras, kuris Panevėžio miesto savivaldybei rekomenduoja skelbti gripo epidemiją.
Serganti šeima.
Serganti šeima / Fotolia nuotr.

Praėjusią savaitę (sausio 25-31 d.) bendras sergamumas gripu ir ŪVKTI Panevėžio apskrityje siekė 106,93 atv./10 tūkst. gyv. Gripas sudarė 15 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Centro duomenimis, Panevėžio mieste sergamumas gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (toliau – ŪVKTI) 4-ąją 2016 metų savaitę perkopė epideminį lygį ir siekė 169,60 atv./10 tūkst. gyv., o gripas sudarė daugiau nei 15 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Primename, kad gripo epidemiją galima skelbti, kai sergamumas gripu ir ŪVKTI siekia ne mažiau kaip 100 atv. 10 tūkst. gyv. per savaitę, o klinikinių gripo atvejų skaičius sudaro apie 30 proc. visų registruotų gripo ir ŪVKTI atvejų.

Praėjusią savaitę Biržų ir Rokiškio rajonuose viršyta 90 atv./10 tūkst. gyv. per savaitę riba (atitinkamai 96,94 ir 94,55 atv.). 2 kartus mažesnis gripo ir ŪVKTI sergamumo rodiklis registruotas Panevėžio, Pasvalio ir Kupiškio rajonuose (atitinkamai 43,85; 41,68 ir 39,56 atv./10 tūkst. gyv).

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vaistai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vaistai

Centro duomenimis, 2016 metų 4-ąją savaitę dėl gripo buvo hospitalizuoti 46 asmenys, iš jų: 3 ligonių (iki 2 metų), 25 asmenys (2-17 metų), o š. m. 3-iąją š. m. savaitę – 24 pacientai, iš jų: 2 asmenys (iki 2 metų), 10 asmenų (2-17 metų) ir 1 nėščia moteris.

Plintant gripui ir ŪVKTI gyventojams rekomenduojama: pasirinkti šiam metų laikui tinkamus drabužius bei apavą, valgyti daugiau vaisių ir daržovių, gerai vėdinti bei drėgnu būdu valyti patalpas (ypač jei jose gyvena, dirba ar lankosi daug žmonių), vengti bendrauti su sergančiais asmenimis, vengti masinio susibūrimo vietų, nuo kosinčio ar čiaudinčio kolegos pravartu pasitraukti nors per metrą.

Taip pat labai svarbu po tekančiu šiltu vandeniu plauti rankas (ne trumpiau kaip 20-30 sekundžių), ypač aptarnavus ligonį ir prieš valgį. Nusiplovus rankas nusausinti. Kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis. Panaudotas nosinaites nedelsiant išmesti ir vėl nusiplauti rankas. Pajutus į gripą panašius simptomus, nesigydyti patiems, o kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Centras primena, kad efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo yra skiepai, tad jeigu dar nesuspėjote pasiskiepyti, turite galimybę tai padaryti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius