Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pastebėjote, kad kiaušinių trynių spalvos skirtingos? Paaiškino, kodėl taip gali būti

Turbūt esate pastebėję, kad kiaušinio trynys gali būti įvairių spalvų – tiek šviesiai geltonas, tiek sodriai geltonas ar net oranžinis. Pasirodo, spalva gali skirtis dėl įvairių priežasčių. Žinoma, kai trynio spalva yra ne tokia, prie kokios esate įpratę, tai gali priversti susimąstyti, ar kiaušinį galima valgyti.
Kiaušiniai
Kiaušiniai / 123RF.com nuotr.

Vienas svarbiausių veiksnių, lemiančių trynio spalvą, yra pašaras. 2022 m. paskelbtame tyrime buvo nagrinėjama dviejų grupių vištų kiaušinių trynių spalva. Viena vištų grupė buvo lesinama įprastu racionu, o antroji – įprastu racionu ir maisto priedu su karotinoidais, rašoma „Eat this, not that“.

Antrosios grupės kiaušinių spalva labai skyrėsi. Mokslininkai nustatė, kad su maistu gaunami karotinoidai gali padėti paryškinti trynio spalvą. Norėdami daugiau sužinoti apie įvairias trynio spalvas ir išsiaiškinti, ką tai reiškia, kreipėmės į du ekspertus.

123RF.com nuotr./Kiaušinių tryniai
123RF.com nuotr./Kiaušinių tryniai

Ką sako trynio spalva?

Trynio spalva labiau susijusi su vištų lesalu, o ne su bendra kiaušinio maistine verte.

„Kiaušinio maistinę vertę lemia tokie veiksniai, kaip baltymų kiekis, aminorūgščių profilis, vitaminų ir mineralų kiekis“, – aiškina dr. Fernando Cisnerosas.

Kiaušinių trynių spalva gali varijuoti nuo šviesiai geltonos iki tamsiai oranžinės, tačiau, anot specialisto, sveikesnių vištų kiaušiniuose bus daugiau karotinoidų, todėl tryniai bus tamsios aukso spalvos.

Kad kiaušinio trynys būtų auksinės spalvos, vištos turi gauti geros kokybės lesalą, būti tinkamai prižiūrimos ir, svarbiausia, sveikos.

Vienos įmonės maisto saugos ir kokybės užtikrinimo viceprezidentė Jeanine Flaherty sako, kad neturėtumėte nerimauti dėl skirtingų kiaušinių trynių spalvų, nes jos skiriasi priklausomai nuo to, kaip dažnai, kiek ir ką vištos ėda.

Kiaušinio trynio spalvos matavimas

Visame pasaulyje paukštininkystės pramonėje naudojama „DSM YolkFan“ sistema. F.Cisnerosas paaiškina, kad tai paprastas, tikslus ir nuoseklus kiaušinio trynio spalvos matavimo būdas pagal skalę.

Kai kiaušiniai buvo įtraukti į žmonių mitybą, jie buvo gana brangūs ir tikėtasi, jog trynys bus oranžinės spalvos, kas reikš, kad kiaušinis yra kokybiškas. Po Antrojo pasaulinio karo Europoje paukščių pašarai buvo gaminami iš kviečių, todėl kiaušinių tryniai nebuvo pakankamai geltoni.

Anot F.Cisneroso, „DSM YolkFan“ atliko lemiamą vaidmenį kurdami standartinės trynio spalvos matavimo sistemos pagrindą. Dabar siekiama, kad kiaušinių tryniai būtų kuo sodresnės spalvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius