Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Pasveikote nuo gripo – verta susirūpinti širdies sveikata

Neseniai Škotijoje atlikti tyrimai parodė, kad sergantiems ar persirgusiems gripu ar plaučių uždegimu, infarkto rizika padidėja šešis kartus, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas. Pasak jo, nors tokia rizika kyla ne visiems, kiekvienam būtina pasirūpinti savo imunitetu – nežaloti jo beverčiu maistu, fizinio aktyvumo stoka ir žalingais įpročiais.
Gripo epidemija
Gripo epidemija / „Scanpix“ nuotr.

„Jei nežalojate savo imuniteto – vartojate subalansuotą ir vitaminų bei mikroelementų pripildytą maistą, palaikote sveiką kūno svorį, nerūkote ir negeriate, jūs, visų pirmiausia, sumažinate tikimybę susirgti gripu“, – sako A.Unikauskas.

Tiesa, tvirtina jis, net persirgę gripu ne visada galite būti ramūs, kad esate sveiki – naujausi moksliniai tyrimai, patvirtina tiesioginį gripo ir infarkto ryšį.

„Pirmųjų sąsajų tarp gripo bei pneumonijos ir vėliau ištinkančio infarkto pradėta ieškoti prieš beveik 90 metų. Neseniai Škotijoje atlikti tyrimai parodė, jog sergantiems ar persirgusiems gripu ar plaučių uždegimu žmonėms infarkto rizika padidėja 6 kartus“, – tikina jis.

Pasak profesoriaus, rizika labiausiai padidėja žmonėms, kurių amžius viršija 65 metus, taip pat ir tiems, kurie turi kitų širdies įgytų ar įgimtų ligų. „Vienintelė užduotis – įsitikinti, ar tavo širdis sveika“, – sako A.Unikauskas.

Pavojų sukelia ne tik gripas, bet ir bakterinė infekcija. Pasak A.Unikausko, manoma, kad:

– bakterijos tiesiogiai veikia širdies raumenį;

– organizme vykstančios uždegimų sukeltos reakcijos skatina kraujo krešėjimą, o susidarę krešuliai sukelia infarktą ar insultą.

Svarbiausia, priduria medikas, pasirūpinti imunitetu: „Kuomet jūsų imunitetas – tarytum geležinė organizmo tvirtovės gynybinė siena – yra stiprus, jam tūkstančius kartų lengviau apsiginti nuo gripo sukėlėjų. Norėdami sumažinti širdies infarkto riziką, turime pasirūpinti savo imunitetu.“

Imuniteto stiprinimui naudinga ne tik atsisakyti žalingų įpročių, reguliariai sportuoti, bet ir kasdien gausiai vartoti daržoves ir vaisus. Jei neturite laiko gaminti, A.Unikauskas pataria pasidaryti antioksidantų ir vitaminų kokteilį.

2 kokteiliams reikės:

  • 2 burokėlių
  • 1 obuolio
  • ¼ imbiero šaknies
  • 2 saujų špinatų
  • vandens suskystinimui

Profesorius rekomenduoja visus ingredientus suplakti elektrine trintuve.

Vis dėlto, jei jaučiate, kad savo imunitetui kenkiate retkarčiais suvartodami mažiau maistingo maisto ar neužsiimdami fizine veikla, A.Unikauskas išvardija ir keletą sprendimo būdų:

– cinkas – neatsiejama stiprios imuninės sistemos dalis, pasižyminti antivirusiniu poveikiu. Produktai, kuriuose daugiausiai cinko: moliūgų sėklos, jautiena, avinžirniai.

– vitaminas D – taip pat svarbus kareivis prieš gripo sukėlėjų armiją, nes turi antioksidacinių savybių, mažinančių uždegimą, kuris vyksta kraujagyslėse organizmui kovojant su gripo virusu. Saulė – geriausias vitamino D šaltinis.

– ežiuolė ir šeivamedis. Šie augalai padeda kovoti su infekcijomis, deaktyvuoja gripo virusą ir padeda imunitetui. Patariama gerti jų arbatą.

Parengė Gertrūda Stripeikytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius