Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Patarimai, kaip išgyventi laiko persukimą

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį įvedamas vasaros laikas – laikrodžius pasuksime valandą į priekį. Kaip susitvarkyti su laiko persukimu? „ABC News“ pateikia keletą patarimų, kurie padės lengviau išgyventi rodyklių sukinėjimą ir sumažins norą rytais sudaužyti žadintuvą.
Laimingi laiko neskaičiuoja?
Laikrodis / Fotolia nuotr.

Vakarienę valgykite anksčiau

Mūsų miego ciklui įtaką daro mūsų apetitas – todėl pamėginkite šeštadienį pavakarieniauti anksčiau, kad užmigtumėte taip pat kiek anksčiau.

Daktaras Alcibiadesas Rodriguezas, profesorius iš Niujorko universiteto neurologijos departamento, tvirtina, kad paskutinį savo valgymą baigus valanda anksčiau nei įprastai, galima tikėtis, kad organizmas norės miego irgi anksčiau.

„Mes turime savo paros ritmą, kuris atitinka laiką, kai valgome, – aiškina jis. – Turime suderinti savo miego ritmą su savo valgymo ritmu.“

Rytais ieškokite daugiau šviesos

Valandos pasukimas pirmyn leis ilgiau džiaugtis saulės šviesa vakare, tačiau kartu tai reiškia, kad reikės keltis, kai už lango dar bus tamsiau.

A.Rodriguezas teigia, kad norint lengviau atsikelti, reikia kūnui duoti daugiau šviesos nuo pat ryto.

Yra specialiai sunkiai besikeliantiems žmonėms sukurtų žadintuvų, kurie palengva šviesėja besikeliant – anot eksperto, taip pamėgdžiojamas saulės tekėjimas, ir organizmas gali būti apgautas, kad jau yra šviesiau nei iš tikrųjų.

Fotolia nuotr./Kaip atsikelti anksti ryte?
Fotolia nuotr./Kaip atsikelti anksti ryte?

Nenorite pirkti naujo laikrodžio? Atsikėlę bent jau iškart atitraukite užuolaidas – sugaudykite kiekvieną tekančios Saulės spindulį.

Nusnauskite popiet

Jeigu sunku nueiti miegoti anksčiau, nekankinkite savęs visą kitą dieną be miego – popiet trumpai snustelkite.

Daktaras Charlesas Czeisleris, miego medicinos vadovas iš „Brigham and Women's Hospital“, teigia, kad daug žmonių po vasaros laiko įvedimo negali užmigti laiku.

„Daug žmonių vis tiek eina miegoti tarsi pagal senąjį laiką, ir taip praranda valandą miego, o dėl to paveikiama daug skirtingų fiziologinių sistemų, sutrikdomas mūsų paros ritmas“, – aiškina jis.

Jis pažymi, kad net ir vienos valandos miego netekimas turi didelių pasekmių sveikatai. Širdies smūgio rizika padidėja 5 procentais, iškart po vasaros laiko įvedimo avarijų padaugėja net iki 17 procentų.

Neseniai pasirodė ir naujo tyrimo išvados, kad neišmiegojęs reikiamo valandų skaičiaus žmogus prasčiau vykdys užduotis, net jeigu jam ir atrodys, kad jaučiasi gerai.

Venkite ekranų prieš miegą

Mėlyna ekranų šviesa daro priešingą poveikį – jus dar labiau žadina.

Ekspertai jau seniai primygtinai prašo lovoje ir prieš einant miegoti nežiūrėti televizoriaus, nespoksoti į kompiuterio ekraną ir laikyti nuo savęs toliau išmaniuosius telefonus. Tačiau šie patarimai yra dar svarbesni įvedus vasaros laiką.

Ch.Czeisleris pažymi, kad įvedus vasaros laiką organizmą ir taip reikia prisipratinti užmigti anksčiau. O mėlyna ekranų šviesa daro priešingą poveikį – jus dar labiau žadina.

„Galite bent jau sumažinti ekrano apšvietimo intensyvumą. Idealu – išvis juos išjungti“, – sako jis.

Net ir valanda miego žmogui yra labai svarbi – jeigu kasnakt ją iš savęs atimsite, nukentės ir imuninė sistema, gali sutrikti apetito hormonų veikla, taip pat – širdies ir kraujagyslių sistema.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius