Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Patarimai, kurie padės lengviau ištverti pavasarinės alergijos laikotarpį

Žiedadulkių sezonas dėl klimato kaitos prasideda vis anksčiau, o jų kiekis ore kiekvieną pavasarį didėja. Tačiau kaip anksti beprasidėtų sezonas ir kiek žiedadulkių vėjai beatneštų, mes patys galime pagerinti savo gyvenimo kokybę, kad alergija kamuotų kuo mažiau.
Alergija.
Alergija. / Scanpix/Panthermedia nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad laiku pasitarę su gydytoju pavasarinę alergiją ištversite lengviau.

Kas yra alergija ir kodėl ji kyla

Imuninė sistema saugo mūsų organizmą nuo aplinkoje esančių infekcijų sukėlėjų ir organizme esančių piktybinių ląstelių, kurios jam kenkia ir sukelia ligas.

„Alergija – tai liga, pasireiškianti imuninės sistemos reakcija į alergenus, nes žmogaus organizmas ypač jautriai reaguoja į kai kuriuos aplinkos faktorius, chemines medžiagas, mikrobus bei jų veiklos produktus, maisto produktus.

Alergenai yra medžiagos, kurias palietus, įkvėpus ar suvalgius, žmogui pasireiškia alerginė reakcija, bet dažnai žmogus iki to laiko, kai pirmą kartą pajunta jos požymius, net nežino, kad yra kam nors alergiškas“, – sako Sveikatos apsaugos ministerijos Rizikos sveikatai valdymo skyriaus vedėja Rita Valentukevičienė.

Pradėkime gerti vaistus nuo alergijos

Lietuvoje pavasaris paprastai prasideda balandį arba gegužę, tačiau pavasarinės alergijos simptomai gali pasireikšti anksčiau, nes ją gali sukelti iš kitų, labiau į pietus nuo Lietuvos esančių šalių, kartu su vėju šimtus kilometrų atkeliavusios žiedadulkės.

Todėl R.Valentukevičienė pataria iš anksto pasitarti su gydytoju ir „gali būti, kad jis rekomenduos pradėti vartoti vaistus nuo alergijos 2–3 savaitėmis anksčiau – nelaukiant, kol pajusite pirmuosius simptomus”.

O štai keletas Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokyklos visuomenės sveikatos specialistės Virginijos Rudaminienės patarimų, kurie padės lengviau ištverti pavasarinės alergijos laikotarpį.

  • Patikėkite namų valymo darbus kitam

Nevalytos patalpos – didžiausias alergenų šaltinis. Jei turite galimybę, namų valymo darbus perleiskite nealergiškiems šeimos nariams, O jeigu tokios galimybės neturite, dirbdami dėvėkite respiratorių.

  • Kasdien keiskite drabužius

Žiedadulkių sezono metu atlikti tyrimai rodo, kad ant lauke dėvimų marškinėlių per vieną dieną nusėda septyni milijonai žiedadulkių. Tai gali būti viena iš priežasčių, dėl kurios alergenai patenka į mūsų aplinką, o labiausiai užterštos yra viešosios patalpos, kur lankosi daug žmonių. Dažniau skalbdami ir keisdami drabužius, sumažinsite alergenų kiekį jus supančioje aplinkoje, mat skalbiant nuo audinių pašalinama 99,9 proc. žiedadulkių.

  • Prieš miegą – po dušu ir išsiplaukite plaukus

Mūsų naudojamos kosmetinės odos ir plaukų priežiūros priemonės tarsi magnetas pritraukia žiedadulkes, todėl ant mūsų odos ir plaukų nusėda alergenai, kuriuos parsinešame į namus. Jei eidami miegoti juos nuo savęs nuplausite, miegosite saugiau.

  • Nevartokite alkoholio

Vyno taurė nepadės susidoroti su sloga – ji gali tik pabloginti padėtį. Tyrimas, kuriame dalyvavo beveik 6 tūkst. moterų, atskleidė, kad išgėrus daugiau kaip dvi taures vyno per dieną, alergijos simptomai sustiprėja dvigubai net toms moterims, kurioms alergija nebuvo diagnozuota, nes fermentacijos metu gaminasi histaminas – cheminė medžiaga, kuri sukelia alergijos simptomus.

Vida Press nuotr./Šviežia lašiša
Vida Press nuotr./Šviežia lašiša
  • Papildykite savo maisto racioną omega-3 riebalų rūgštimis

Suvalgę žuvies vakarienei, nepasveiksime, bet ji gali padėti imuninei sistemai, mažinti uždegimą ir jautrumą alergijai. Omega-3 riebalų rūgščių yra riebioje žuvyje, graikiniuose riešutuose, taip pat sėmenų aliejuje ir žuvų taukų papilduose.

  • Pasirūpinkite savo žarnynu

Didžiąją dalį fermentų gamina žarnyno bakterijos, o kai pakinta žarnyno aplinka ir ima vešėti žalingos bakterijos, fermentų gamyba sutrinka. Dėl to nusilpsta imunitetas, kamuoja alergijos, trūksta energijos. Organizmo veiklą galima sureguliuoti vartojant daugiau fermentuoto maisto (vaisių ir daržovių), o fermentai bus aktyvesni, jei retkarčiais praalksite ar tiesiog saikingai valgysite ir atsisakysite užkandžiavimų – pajutę alkį, nevalgykite bet ko, bet palaukite, kol bus pagamintas šviežias ir visavertis maistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius