Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Už žmonių suaukotus pinigus į Prancūziją išvykusi Teodoro šeima dalinasi stebuklu: auglio galvoje nebėra!

Prieš keletą mėnesių daugybę širdžių sujaudinęs retą smegenų auglį turinčio dvejų metų berniuko Teodoro tėčio pagalbos šauksmas prisidėti aukomis prie Teodoro gydymo užsienyje, sujaudino visą Lietuvą. Turbūt nebuvo nė vieno, kas nežinotų apie šį berniuką. Šeimai pavyko išvykti į Gustave Roussy vėžio institutą Paryžiuje. Dėl sūnaus šeima visiškai persikėlė į Prancūziją ir iš ten dalinasi naujienomis apie vaiko sveikatą. Paskutinė žinia – tikrai sukrečianti.
Teodoras
Teodoras / Asmeninio archyvo nuotr.

Operacijos metu auglys pašalintas

„Šį postą rašyti yra ir neapsakomai gera, ir kartu sunku. Sunku, nes jausmai netelpa nei krūtinėje, nei klaviatūroje. Sunku, nes sunku patikėti tuo, ką išgirdome iš profesorės Stephanie Puget. O išgirdome štai ką (teko klausti net kelis kartus): „auglio nebėra“. Štai taip – iš pirmo karto 100 proc.

Daugiau nereikės operacijų, turbūt ir chemijos. Taip, laukia atidaus stebėjimo fazė, reabilitacija. Bet Teodoras jau yra perkeltas iš reanimacijos į paprastą palatą ir ką tik sukirtęs porciją pietų žaidžia su mašinėlėmis! Turbūt tai yra akimirka, kurios labiausiai laukėme ir svajojome. Ir dar daugiau laimės dalintis ja su jumis visais, brangieji. Mes kartu sukūrėme stebuklą, įgyvendintą stebuklingomis profesorės Puget rankomis!“ – tokia žinute savo „Facebook“ paskyroje pasidalino Teodoro tėtis.

Asmeninio archyvo nuotr./Teodoras
Asmeninio archyvo nuotr./Teodoras

Operacija berniukui buvo atlikta prieš dvi dienas ir dar vakar iki galo nebuvo, ar auglys pašalintas. Nors operacija, pasak medikų, vienareikšmiškai praėjo sėkmingai, pačios smegenys jos metu nebuvo pažeistos ir neatsirado jokių neurologinių simptomų, vakar operavusi gydytojas S.Puget teigė, kad pavyko pašalinti didžiąją dalį auglio, o kiek tiksliai – paaiškės po kontrolinio tyrimo.

Taigi tyrimas parodė dar optimistiškesnį rezultatą nei tikėjosi patys medikai.

Chemija nepadėjo – auglio nesumažino

Vos atvykus Teodorui gydytis į Prancūziją, medikai tikėjosi, kad galbūt pavyks auglį sunaikinti kitu būdu ir operacijos nereikės. Berniukui buvo taikoma chemoterapija.

„Nors nuo chemoterapijos jam slenka plaukai ir blakstienos, o ir svoris labai nenori augti, drabužėliai, su kuriais atvažiavome į Prancūziją, jau beveik išaugti. Tedis darosi linksmesnis, mobilesnis ir stabiliai geresnės nuotaikos. Dabar laukiame kovo pabaigos, kada bus padarytas MRI tyrimas ir tada jau galėsime pasidalinti konkretesnėmis naujienomis“, – prieš kurį laiką skelbė L.Sadauskas.

Tačiau pirmojo MRI tyrimo rezultatai buvo nevienareikšmiai: būklė yra stabilizuota, o Teodoras atsigavęs, judresnis, valgo ir miega ir daug geriau, jis net atrodo geriau, bet chemija nesumažino auglio.

Asmeninio archyvo nuotr./Teodoras
Asmeninio archyvo nuotr./Teodoras

„Ir akivaizdu, kad vien šio gydymo pilnam pasveikimui neužteks – juolab, kad vaiko gyvybinės funkcijos laikosi „ant garbės žodžio“ (o gal geros energijos, kurią tiek daug jūsų jam siuntėte ir siunčiate), todėl kiekvienas krustelėjimas yra pavojingas. Tad vėl buvo sugrįžta prie operacijos klausimo. Esame daug girdėję apie tai, kokia ji pavojinga ar net neįmanoma, tad net nesinorėjo dalintis žiniomis iki susitikimo su neurochirurge profesore S.Puget.

Tačiau iš vakardienos susitikimo išėjome nuraminti ir užtikrinti. Profesorė yra įsitikinusi galinti ženkliai sumažinti ar netgi visiškai pašalinti auglį, išvengdama didelių rizikų. Tam gali prireikti ne vienos, o kelių operacijų, taip palaipsniui saugiai atskiriant auglį nuo sveiko audinio. Netgi vien sumažinus auglį, galima saugiai bandyti alternatyvų gydymą, o geriausiu atveju būtų galima atsisveikinti su šia liga“, – skelbė „Facebook'e“ berniuko tėtis.

Dėl vaiko buvo pasiryžę viskam

Kaip jau rašėme, liga berniukui pasireiškė pykinimo simptomais, tačiau medikai ilgai dėl to kaltino sutrikusią skrandžio veiklą ir siūlė gerti vaistus nuo refliukso. Kai tėvai pastebėjo kreivą galvos laikyseną, medikai buvo linkę skirti fizioterapiją. Kas gi galėjo pagalvoti, kad mažam vaikui gali būti tokia pavojinga liga?

Ko gera, tik tėvų atkaklumo dėka jų dvejų metų sūnui buvo nustatyta tikroji priežastis, dėl kurios jį pykina rytais. Tai smegenų auglys – nors ir mažo piktybiškumo, tačiau esantis tokioje vietoje, iš kurios jo visiškai pašalinti neįmanoma, ir toks didelis, kad net stebėtina, kaip vaikas gali judėti ir kalbėti.

Asmeninio archyvo nuotr./Teodoras
Asmeninio archyvo nuotr./Teodoras

„Jeigu aš pats nebūčiau medikų taip spaudęs, kalbėjęs apie savo baimę, prašęs konsultacijų, vaikas turbūt iki šiol būtų girdomas vaistais nuo skrandžio ir pas fizioterapeutą vaikščiotų. Tik savo atkaklumo dėka prasimušėme iki magnetinio rezonanso tyrimo. Kai rado auglį, iš karto iš neurologinio mus perkėlė į neurochirurginį skyrių. Pirminė diagnozė buvo klaiki: buvo manoma, kad tai pailgųjų smegenų skiltinė glioma, kuri apskritai neoperuojama, negydoma ir prognozės – 1–4 mėnesiai gyvenimo.

Net ir šiuo atveju pradėjome ieškoti gydymo variantų užsienyje ir radome klinikas Prancūzijoje, JAV, kurios užsiima tokiais augliais. Ruošėmės blogiausiai variantui. Tuo metu vaikui padarė dekompresijos operaciją, t. y. padarė vietos augliui, kad jis neužspaustų nervų, kas galėjo nutikti bet kurią akimirką, o auglys – labai blogoje vietoje, šaliai svarbių gyvybines funkcijas valdančių centrų. Dėl to šioje vietoje labai pavojinga operuoti. Suaugusiojo visai neoperuotų, vaikams, kaip sakė mūsų gydytojas, galima bandyti atlikti operaciją, nes jų atsistatymo galimybės didesnės“, – 15min pasakojo L.Sadauskas.

Išvyko tik žmonių dėka

Tai bene trečias toks atvejis Lietuvoje, todėl jokio tikrumo, kaip veiks gydymas, jokių prognozių, ypač teigiamų, nebuvo. Tai tarsi ėjimas užrištomis akimis. Tačiau tėvai atrado, kad pasaulyje tokie augliai gali būti sėkmingai gydomi.

Prancūzijoje, Gustave Roussy vėžio institute, tokiems augliams sėkmingai taikoma individuali chemo ir imuno terapija, kuri, kai viliasi tėvai, Teodorui suteiktų realų šansą pasveikti ir užaugti.

Asmeninio archyvo nuotr./Teodoro šeima
Asmeninio archyvo nuotr./Teodoro šeima

Tiesa, gydymo kaina tokia, kad net pardavusi visą savo užgyventą turtą, šeima gydymo neįkąstų.

Tuomet L.Sadauskas ryžosi kreiptis pagalbos į Lietuvos žmones. Nors suma, kurios reikėjo, atrodė kosminė, jam pavyko ją surinkti. Dar daugiau, dėl vaiko sveikatos šeima persikėlė gyventi į Prancūziją, pradėjo intensyviai mokytis prancūzų kalbos ir ketino ieškotis čia darbo.

„Šiuo metu mes negavome teisės prašyti kompensacijos už gydymą iš Lietuvos pagal retų ligų programą, kadangi dabar mums taikomas chemoterapinis gydymas, kurį galėtume gauti ir Lietuvoje. Jeigu paaiškės, kad reikia gydymo, kurio Lietuvoje nėra, tuomet galbūt vėl galėsime pretenduoti į valstybės paramą, tačiau daug nesitikime.

Taigi be visų nuostabių žmonių, kurie atsiliepė į mūsų pagalbos prašymą, mūsų čia nebūtų. Įsivaizduokite, pirmi trys mėnesiai mums kainuos 78 tūkst. eurų, jeigu nieko neatsitiks nenumatyta. Taigi nuoširdžiai buvau sujaudintas, kaip sureagavo žmonės, kaip net nepažįstami žmonės prisidėjo didžiulėmis sumomis“, – prieš keletą mėnesių 15min pasakojo Teodoro tėtis.

Panašu, kad operacija šią kainą dar labiau išaugino, bet šiandien tėvai džiaugiasi šviesa tunelio gale.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius