Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Per daug stiprūs vyrų ir moterų dubens dugno raumenys gali sutrikdyti seksualinį gyvenimą

Šlapimo nelaikymas, skausmas sėdint ar diskomfortas seksualinės sueities metu – vieni iš požymių, kurie gali byloti apie nusilpusius ar persitempusius dubens dugno raumenis. Kaip portalui manodaktaras.lt sakė kineziterapeutė Ieva Adomėnienė, tai itin delikati sritis, apie kurią daugelis vis dar nedrįsta kalbėti. Kuo tokie svarbūs dubens dugno raumenys ir kokiais atvejais juos būtina stiprinti, o kada – atpalaiduoti?
Pora
Pora / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Raumenys Seksas Dubuo

Dubens dugno raumenys – raumenų grupė, besidriekianti nuo uodegikaulio iki gaktos tarsi hamakas. Šie raumenys prilaiko dubens srityje esančius vidaus organus: žarnyną, gimdą, šlapimo pūslę ir kt.

„Norint, kad dubens dugno raumenys gerai funkcionuotų, reikia jais rūpintis kaip ir bet kuriais kitais mūsų raumenimis. Kai jie nusilpę, juos reikia stiprinti, kai per daug įsitempę – būtina atpalaiduoti. Ir nelaukti, kol viskas susitvarkys savaime, nes vėliau gali atsirasti rimtų sveikatos problemų“, – paaiškino klinikos „Sveikatos sala“ kineziterapeutė I.Adomėnienė.

Net ir vienas šlapimo lašas – rimtas signalas

Nusilpę dubens dugno raumenys, kaip pastebi kineziterapeutė, dažniau būdingi moterims ir dažniausiai pasireiškia šlapimo nelaikymu ar kai kurių vidaus organų, pavyzdžiui, gimdos, makšties, nusileidimu.

„Jei čiaudint, kosint, juokiantis ar sporto treniruotės metu pajutote, kad šiek tiek nulašėjo šlapimo, tai gali būti pirmas rimtas požymis, kad reikia stiprinti dubens dugno raumenis“, – teigė I.Adomėnienė.

Yra etapų gyvenime, kai dubens dugno raumenys, anot specialistės, ypač nusilpsta: moterims dažniausiai – po gimdymo ir ginekologinių operacijų, vyrams, nors ir rečiau, tačiau irgi pasitaiko – esant prostatos sutrikimams ar po urologinių operacijų.

„Po kurio laiko dubens dugno raumenys atsistato savaime, tačiau, jei moteris turėjo daugiau nei vieną nėštumą (tiek gimdant natūraliai, tiek Cezario pjūvio pagalba) su trumpomis pertraukomis, šie raumenys taip lengvai nesugrįžta į savo pradinį būvį. Todėl būtina laiku juos stiprinti specialiais pratimais“, – pasakojo kineziterapeutė.

Asmeninio albumo nuotr./Ieva Adomėnienė
Asmeninio albumo nuotr./Ieva Adomėnienė

Nukenčia seksualinio gyvenimo kokybė

Jei dubens dugno raumenų nusilpimas labiau būdingas moterims, kalbant apie jų pertempimą, kaip pastebi pašnekovė, šia problema vienodai skundžiasi tiek vyrai, tiek dailiosios lyties atstovės.

„Jei dubens dugno raumenys per daug įsitempę, iš karto pajusite seksualinio gyvenimo apribojimus, sutrikimus, diskomfortą. Seksualinė sueitis tampa itin skausminga tiek moteriai, tiek vyrui, – pasakojo I.Adomėnienė. – Deja, apie tai, kas susiję su intymia sritimi (tarpviete, lytiniais organais), daugelis nelinkę drąsiai kalbėti ir kreipiasi į specialistus tik tuomet, kai jau nebegali kentėti“.

Kritine dubens dugno raumenų pertempimo riba laikoma, kai skausmas juntamas net sėdint. Kai kurie šį jausmą, anot kineziterapeutės, prilygina tokiam stipriam spaudimui į dubenį, lyg visą dieną žmogus būtų sėdėjęs ant golfo kamuoliuko.

Kodėl taip nutinka? Pasak specialistės, nėra vienareikšmio atsakymo, tačiau itin dažnai dubens dugno raumenų įtampa siejama su psichologiniais dalykais bei psichoemocine sveikata.

„Jei darbe ir kasdieniame gyvenime žmogus nuolat patiria didelį stresą ar įtampą, kūnas vieną dieną į tai sureaguoja, įjungdamas dubens dugno spazmavimo mechanizmą. Žmogus tarsi papuola į užburtą ratą – dėl šio skausmo ima dar labiau nerimauti ir įsitempia, nežinodamas, kas su juo vyksta. O nuo šio streso dubens raumenys dar labiau spazmuoja“, – paaiškino kineziterapeutė.

Juosmeninės dalies stuburo problemos, tokios kaip osteochondrozė, tarpslankstelinių diskų prolabacijos, protrūzijos išvaržos, irgi gali turėti įtakos dubens dugno raumenų sutrikimų atsiradimui (tiek nusilpimui, tiek persitempimui), nes įnervacija į dubens raumenis atkeliauja būtent iš juosmens ir kryžmens srities.

Būtina kelių specialistų konsultacija

Iš šio užburto rato įmanoma išeiti tik taikant kompleksines priemones, t. y. būtina ne tik kineziterapeuto pagalba. Anot I.Adomėnienės, tiek esant nusilpusiems, tiek įsitempusiems dubens dugno raumenimis, pirmiausia būtina pasikonsultuoti su savo ginekologu ar urologu dėl galimų uždegimų ar kitų sveikatos sutrikimų. Tik tuomet žmogus nukreipiamas pas kineziterapeutą, o esant pertemptiems raumenims – papildomai ir pas psichologą ar psichoterapeutą.

Jei moteris turi nusilpusius dubens dugno raumenis ir skundžiasi šlapimo nelaikymu, neretai gelbsti Kėgelio pratimai, kurių pagrindinis principas – įtraukti dubens dugno raumenis, sulaikyti ir atpalaiduoti. Tačiau kiek ir kaip dažnai juos atlikti, anot kineziterapeutės, labai individualu. Geriausia, jog moteris dar nėštumo metu pasikonsultuotų su savo akušere ar kineziterapeute, kaip taisyklingai stiprinti tarpvietės bei dubens dugno raumenis.

Mano bendra rekomendacija: jei jaučiate bent vieną iš išvardintų simptomų, nelaukite ir ieškokite pagalbos.

„Kėgelio pratimus geriausia daryti iškart po gimdymo. Bet labai svarbu juos atlikti taisyklingai. Įsitikinkite, kad tikrai mankštinate dubens raumenis, o ne sėdmenis ar šlaunis. Šių raumenų įtempimą, sulaikymą ir atpalaidavimą turite atlikti taip, kad išoriškai nesimatytų, t. y. kad nei šlaunys, nei sėdmenys nebūtų įdarbinti“, – paaiškino I.Adomėnienė ir pridūrė, jog šiais laikais yra pagalbininkų, vadinamųjų treniruoklių „edukatorių“, kurie gali padėti stiprinti dubens dugno raumenis.

Tačiau, pasak kineziterapeutės, norint pasiekti efektyvių rezultatų, reikalingas sistemingas viso kūno darbas, tad neužtenka stiprinti vien dubens dugno raumenis – į mankštas reikia įtraukti ir juosmens, pilvo preso, sėdmenų bei nugaros raumenų stiprinimą.

„Mano bendra rekomendacija: jei jaučiate bent vieną iš išvardintų simptomų, nelaukite ir ieškokite pagalbos. Išdrįskite kreiptis į urologą ar ginekologą, pasikalbėkite su psichologu, pasitarkite su kineziterapeutu, o jei reikia – ir su seksologu. Visada galima pagerinti savo savijautą ir vėl džiaugtis pilnaverčiu gyvenimu, jei liga neuždelsta“, – teigė kineziterapeutė I.Adomėnienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius