-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Peržengėte 40-metį? Sukluskite – štai ko patartina vengti savo mityboje

Nesveikas maistas senstant gali nualinti jūsų organizmą. Štai kokių patiekalų reikėtų vengti ar vartoti labai saikingai, kad išliktumėte sveiki. Tiesa, šie patarimai pravers visiems, siekiantiems gyventi sveikiau nepriklausomai nuo amžiaus.
Greitasis maistas
Greitasis maistas / Shutterstock nuotr.

Kaip praneša eatthis.com, kai kurie produktai spartina senėjimo procesus, nes juose gausu pridėtinio cukraus ar transriebalų, todėl peržvelgę savo kasdienę mitybą, tikrai atrasite, ką galite pakeisti į gera.

Per daug kavos puodelių kasdien

Pagrindinė frazė čia yra „per daug“. Nors mes džiaugiamės kava dėl jos antioksidacinių savybių, šeši puodeliai per dieną – tai receptas, kuris gali sukelti nervinę įtampą ir pabloginti miego kokybę. „Su amžiumi keičiasi mūsų cirkadinis ritmas ir hormonai, dėl to galime tapti jautresni kofeinui, o tai paveiks savijautą ir galimybę ramiai išsimiegoti“, – sako Isabel Smith, gydytoja dietologė.

Saldūs gazuoti limonadai

Visi žinome, kad rinktis limonadą, o ne vandenį, yra blogas sprendimas, kai kalbama apie sveikatą, tačiau kodėl? Tyrimai sieja reguliarų saldžiųjų gėrimų vartojimą su širdies ligomis. Bet tai dar ne viskas, kas kelia nerimą: vienas tyrimas, kurio metu 22 metus buvo stebimos 80 000 moterų, parodė, kad toms, kurios per dieną išgerdavo skardinę saldaus gėrimo, rizika susirgti podagra buvo 75 proc. didesnė nei retai geriančioms moterims.

Dešrainiai bei perdirbta mėsa

Perdirbta mėsa gali pakenkti jūsų sveikatai. Įvairiuose mėsos delikatesuose, šoninėje ir dešrelėse paprastai yra vėžį sukeliančių nitratų ir nitritų, taip pat padidintas kraujospūdį keliančio natrio kiekis. 2013 m. žurnale „European Cytokine Network“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad nitratai didina oksidacinį stresą, kuris gali pažeisti jaunatvišką odą puoselėjantį kolageną ir elastiną.

Balta duona ir makaronai

Rafinuoti ir perdirbti grūdai pasižymi dideliu glikemijos indeksu, o tai reiškia, kad dėl jų cukraus kiekis kraujyje sparčiai didėja, todėl vartojant per daug šių rafinuotų maisto produktų gali atsirasti medžiagų apykaitos ligų, tokių kaip diabetas ir nutukimas. Kad kasdien gautumėte žarnynui naudingų skaidulų ir pamaitintumėte organizmą reikalingomis maistinėmis medžiagomis, atsisakykite spagečių ir bandelių iš baltų miltų ir rinkitės pilno grūdo alternatyvas.

Konservuotos sriubos

Nemaža dalis konservuotų sriubų, esančių prekybos centrų lentynose, gali turėti pusės paros druskos kiekį ir tokių priedų kaip apetitą žadinantis mononatrio glutamatas. Vietoj to verčiau pasiruoškite savo sriubą namuose kaulų sultinio.

„Kai suvalgome kaulų sultinio, jis apsaugo virškinamojo trakto gleivinę, o tai palengvina virškinimą ir padeda įsisavinti papildomas maistines medžiagas iš valgomo maisto“, – pasakoja mitybos specialistė Lauren Slayton. Verta pridėti ir tai, kad kaulų sultinyje gausu kolageno, kuris padeda atsukti laikrodžio rodyklę mūsų odai.

Traškučiai ir kiti perdirbti užkandžiai

Sumažinę perdirbtų užkandžių, tokių kaip traškučiai, kiekį, galite padėti sau išlaikyti sveiką svorį senstant. Traškučiuose ir keptuose užkandžiuose yra daugiau sočiųjų riebalų nei kituose pilno grūdo keptuose užkandžiuose, todėl traškučius reikėtų rinktis kuo rečiau.

Gruzdintos bulvytės

Paprastai jose yra cukraus arba rafinuotų angliavandenių, kurie sukelia uždegimą, nes per greitai padidina cukraus kiekį kraujyje, ir gali prisidėti prie svorio didėjimo, ypač pavojingų pilvo riebalų. Be to, organizme susidaro cheminių medžiagų, kurios skatina senėjimą ir didina lėtinių ligų, tokių kaip širdies ligos, diabetas ir inkstų ligos, riziką.

Mažai skaidulų turintis maistas

Tikriausiai esate girdėję, kad skaidulos yra būtinos, jei norite numesti svorio. Todėl visiškai suprantama, kad mažai skaidulinių medžiagų turintis maistas nebus naudingas, jei bandysite ištirpdyti riebalus sulaukę keturiasdešimties ir daugiau metų.

Daug skaidulų turinti mityba padeda žmonėms ilgiau jaustis sotiems Skaidulų turintis maistas normalizuoja žarnyno judesius, padeda kontroliuoti gliukozės kiekį kraujyje ir mažina cholesterolio kiekį. Tai labai svarbu vyresniems nei 40 metų asmenims, norintiems numesti svorio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius