-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirmieji pavasario vitaminai

Po ilgos žiemos apie vitaminų trūkumą byloja ne tik išvaizda – papilkėjusi oda, nušiurę plaukai, bet ir savijauta – nuovargis, silpnumas, mieguistumas. Tačiau kol prekystalius pasieks ar daržuose išaugs šviežios, naudingų medžiagų kupinos daržovės, dar teks palūkėti. Laimei, pirmųjų žalumynų galime užsiauginti patys tiesiog ant palangės, na, o švieži ridikėliai taip pat jau netrukus pasieks turgavietes ir prekybos centrus.
Svogūnų laiškai
Svogūnų laiškai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Ruoškite iš šių gėrybių salotas, gardinkite jomis sriubas ir sumuštinius bei nepamirškite maistą pagardinti šlakeliu aliejaus – jis praturtins patiekalus naudingomis medžiagomis.

Svogūnų laiškai: tinka beveik su viskuo

Svogūnų laiškų ant palangės gali užsiauginti bet kuri šeimininkė – vos savaitė-kita kantrybės ir ant omleto ar į salotas galėsite berti šių traškių žalumynų. Svogūnų laiškai, kaip ir jų roputės, turi ypač daug vitamino C, o šis ne tik padeda išvengti peršalimo, bet ir gerina širdies veiklą, padeda kovojant su nuovargiu. Tiesa, medikai perspėja, jog svogūnų laiškų turėtų vengti besiskundžiantieji skrandžio jautrumu.  

Jei panorote ant palangės užsiauginti šviežių svogūnų laiškų, galite rinktis vieną iš kelių būdų. Galite įstatyti svogūną su šiek tiek nupjauta viršūnėle į indelį su vandeniu taip, kad vandenį siektų tik pats roputės galiukas (jei mirks ir pati roputė, ji greitai supus). Statykite indelį ant palangės, kur šilta ir saulėta, stebėkite, kad šaknys visada siektų vandenį ir gana dažnai jį keiskite.  Antrasis būdas – svogūnų laiškus auginti inde su žemėmis. Į drėgną žemę  roputes sukiškite gana negiliai (maždaug 1/3), pirmosiomis dienomis nuolat palaikykite žemės drėgnumą, o kai svogūnai įsišaknys, laistykite rečiau.  

Šviežiais svogūnų laiškais galima gardinti daugelį patiekalų – jie netiks nebent tik desertams. Supjautę pabarstykite jų ant sumuštinių, kiaušinienės, omletų. Smulkiai pjaustytais svogūnų laiškais gardinami ir kepsniai (jie ypač tinka su kiniškai paruošta saldžiarūgšte mėsa), virti ryžiai, sriubos.

RECEPTAS: Sveikuoliškos kopūstų salotos su svogūnų laiškais

Šiose salotose gausu vitamino C, tad vaišinkite jomis visą šeimą.

Jums reikės:

1/2 baltagūžio kopūsto, 1 morkos, 7-8 džiovintų abrikosų, saujelės razinų, ryšulėlio svogūnų laiškų, kelių šaukštų bekvapio aliejaus (pvz., rapsų), druskos, pipirų.

Nuplautą kopūstą supjaustykite siauromis ilgomis juostelėmis, sudėkite į dubenį, užberkite druskos ir lengvai rankomis pagniaužykite – kopūstas suminkštės. Razinas ir abrikosus užplikykite verdančiu vandeniu, tada nusausinkite, abrikosus smulkiai supjaustykite. Svogūnų laiškus taip pat nuplaukite, nusausinkite ir sukapokite. Berkite vaisius ir svogūnus į dubenį su kopūstais, pabarstykite pipirų, įpilkite 4-5 šaukštus aliejaus ir gerai išmaišykite. Skanaus!

Akyse auganti pipirnė

Itin greitai sužaliuojanti pipirnė yra mažiausiai priežiūros reikalaujantis augalas, išauginamas namuose. Užtenka į lėkštelę patiesti popierinę servetėlę, ją sudrėkinti ir vienu sluoksniu paberti pipirnės sėklas. Nuolatos drėkinant servetėlę po kelių dienų matysis prasikalę daigeliai, o dar po keletos bus galima skinti ir valgyti pipirnės stiebelius su lapeliais. Pipirnes galima auginti ir plokščiame vazone, tam tiks bet kokios žemės. Kaip ir auginant ant servetėlės, taip ir vazone, svarbu, kad sėkloms nepritrūktų drėgmės.

Tiesa, pipirnės lapelių skonis kiek aštrokas, nes jose yra eterinio garstyčių aliejaus, tad verčiausiai juos vartoti kaip pagardą. Šiuose gležnuose lapeliuose taip pat randama kalcio, geležies druskų, karotino, jodo, B grupės vitaminų, vitamino C. Pipirnės labai tinka avitaminozei gydyti, jos profilaktikai, o tai ypač aktualu pavasarį. Jose taip pat gausu odos grožiui ir sveikatai reikalingo vitamino E.

Pipirnių lapelius naudokite sumuštiniams, padažams, aptepėlėms, salotoms, sriuboms, kiaušinienėms ar omletui pagardinti. Geriau juos vartoti šviežius, nes apvirti ar džiovinti praranda daugelį savo maistingųjų savybių.

Sveikas, kaip ridikas

Ridikėliai
Ridikėliai

Netrukus ant turgaviečių prekystalių ir paruotuvių lentynose pasirodys pirmieji ridikėliai. Mėgaukitės traškiomis, ryškiaspalvėmis jų galvutėmis ir semkitės naudingų medžiagų.  

Ridikėlius valgyti išties labai sveika, pavyzdžiui, nustatyta, jog jie mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Juose gausu kalcio, kalio, magnio, geležies, cinko ir jodo, itin daug vitamino C.  Ši daržovė teigiamai įtakoja virškinamųjų organų sekreciją, kaupia baktericidines medžiagas, stabdančias daugybę mikroorganizmų sukeliamų ligų. Juose apstu eterinių aliejų, stiprių įvairias bakterijas užmušančių medžiagų. Tiesa, ridikėlių geriau vengti sergantiems skrandžio, dvylikapirštės žarnos ar tulžies ligomis.

Ridikėliai idealiai tinka įvairioms salotoms ir sumuštiniams ruošti, juos galima ir troškinti ar kepti, tačiau tada jie praras dalį veikmingųjų savybių. Ridikėliai puikiai dera su rauginto pieno produktais, tad jų galima dėti į šaltibarščius, varškės mišinius. Pavyzdžiui, skanų užtepą pasigaminsite sumaišę varškę, liesą jogurtą be priedų, kapotus svogūnų laškus, smulkintus ridikėlius ir visa tai kiek pasūdę. Gali būti valgomi ir jauni, minkštučiai ridikėlių lapeliai – jų dedama į salotas, sriubas.

Jei itin nemėgstate ridikėlių kartumo (nors daugelis žmonių kaip tik jį ir mėgsta), galima jį pašalinti – ridikėlius reikia supjaustyti ir kelis kartus perplauti šaltu vandeniu. Supjaustytų ridikėlių ilgai nelaikykite – jie praras ir vitaminus, ir aromatą.

Pirkdami ridikėlius rinkitės tokius, kurie neapvytę, ryškiai raudonos spalvos. Šaldytuve ridikėliai išliks švieži net apie dvi savaites.

RECEPTAS: Gretos pavasariškos salotos

Jums reikės: Agurkų, ridikėlių, salotų lapų, svogūnų laiškų, augalinio aliejaus, druskos, pipirų.

Daržoves ir žalumynus nuplaukite, nusausinkite ir susmulkinkite. Dėkite į dubenį, užpilkite keliais šaukštais aliejaus ir pagardinkite pipirais bei druska.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius