Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pirminė ir antrinė dismenorėja – kas tai?

Dismenorėja – tai skausmingos mėnesinės. Ką apie jas reikėtų žinoti?
Mergina, mėnesinės
Mergina, mėnesinės / 123RF.com nuotr.

Kiek moterų patiria mėnesinių skausmus?

Manoma, kad skausmingos mėnesinės kamuoja mažiausiai kas antrą vaisingo amžiaus moterį, tačiau paauglių ir jaunų moterų tarpe šį nemalonų diskomfortą kas mėnesį gali jausti net iki 90 procentų moterų. Apskaičiuota, kad apie 10 procentų moterų patiria tokius stiprius menstruacinius skausmus, kad jie trukdo jų įprastinei kasdienei veiklai – mokslui, darbui, pomėgiams ir bet kokiems kitiems planams. Jaunesniame amžiuje būdinga didesnė pirminės dismenorėjos tikimybė, kai mėnesinių skausmai kyla dėl nežinomų priežasčių, nestebint jokių organinių patologijų. Vyresniame amžiuje mėnesinių skausmo paplitimas mažesnis, vis dėlto dažniau nustatomos tam tikros organinės priežastys, kurias paprastai tenka nedelsiant gydyti.

Kas yra pirminė dismenorėja?

Pirminė dismenorėja – tai skausmingos mėnesinės, pasireiškiančios be jokių organinių dubens organų patologijų. Paprastai tariant, nėra priežasties, kurią būtų galima gydyti. Manoma, kad pirminė dismenorėja kamuoja tas moteris, kurių organizme aktyvesnė prostaglandinų sintezė. Intensyvesnė šių biologiškai aktyvių medžiagų arba uždegimo mediatorių gamyba prisideda prie stipresnių gimdos susitraukimų – jų metu formuojasi išemija ir atsiranda įvairaus intensyvumo spazminiai skausmai, galintys plisti ir į kitas kūno sritis. Be to, teigiama, kad didelę įtaką turi ir psichoemocinis faktorius. Pirminė dismenorėja dažniausiai pasireiškia tuomet, kai susireguliuoja ovuliacinis ciklas – maždaug po 6-12 mėnesių nuo pirmųjų mėnesinių dienos.

Kaip galima atpažinti pirminę dismenorėją?

Pirminės dismenorėjos diagnostikai labai svarbus tikslus ligos anamnezės surinkimas. Šio tipo dismenorėjai būdinga:

  • Skausmingos mėnesinės turėjo prasidėti dar paauglystėje. Kaip ir minėta prieš tai, dažniausiai skausmas pradeda kamuoti per pusę metų ar metus nuo pirmųjų mėnesinių dienos;
  • Ypatingai ryškūs pilvo apačios spazminiai skausmai, kurie gali būti juntami ne tik apatinėje pilvo dalyje, bet ir nugaros apačioje. Jie gali plisti į kitas kūno sritis, pavyzdžiui, į klubus ar kojas. Paprastai šie skausmai prasideda prieš pat mėnesinių pradžią arba atsiranda pačią pirmąją ciklo dieną;
  • Kartu pasireiškia ir kiti simptomai, ypatingai virškinimo trakto sutrikimai, pavyzdžiui, šleikštulys, pykinimas, vėmimas, pilvo pūtimas, viduriavimas;
  • Žinoma, kartu gali pasireikšti ir kitų nemalonių simptomų, pavyzdžiui, labai stiprus, į migreninį panašus galvos skausmas, silpnumas, nuotaikų kaita, ryškus darbingumo sumažėjimas, irzlumas, verksmingumas ir kt.

Taigi ypatingai jaunoms pacientėms pirminė dismenorėja paprastai diagnozuojama pagal klinikinius simptomus. Jei yra organinės patologijos tikimybė, tuomet pacientė turėtų būti ištiriama nuodugniau.

Kas yra antrinė dismenorėja?

Antrinė dismenorėja nuo pirminio jos tipo skiriasi tuo, kad ją sukelia kokia nors dubens organų patologija, pavyzdžiui, endometriozė, lėtinė infekcija, adenomiozė, gimdos gleivinės polipai. Skausmus gali išprovokuoti ir gimdos spiralė ar gimdos kaklelio pakitimai. Skausmas gali būti ir gimdos miomų ženklas ar įvairių dubens bei pilvo organų operacijų padarinys. Moteris gali jausti ir pogimdyminius ar su psichoseksualinėmis problemomis susijusius nemalonius pojūčius. Gali būti ir kitų antrinės dismenorėjos priežasčių, tačiau kai kuriais atvejais mėnesinių skausmai gali būti painiojami ir su kitų organų sutrikimų metu atsirandančiais nemaloniais pojūčiais.

Kaip galima atpažinti antrinę dismenorėją?

Pirminiam antrinės dismenorėjos nustatymui taip pat labai svarbu surinkti išsamią ligos istoriją. Jai būdinga tai, kad:

  • Skausmai pasireiškė ne paauglystėje ar labai jauname amžiuje, o vėliau (dažniausiai tarp 30-40 metų) – moteris pastebėjo, kad pasikeitė juntamas skausmas, jo intensyvumas, pobūdis, pasireiškimo laikas ir t.t.;
  • Skausmai pasireiškia nepriklausomai nuo ciklo laiko – jie gali prasidėti dar prieš mėnesines ir tęstis jų metu ar dar po jų;
  • Stebima ir kitų simptomų, pavyzdžiui, pakitusios makšties išskyros, neciklinis kraujavimas iš makšties, skausmingi lytiniai santykiai ir kiti simptomai.

Svarbūs ir įvairūs tyrimai, pavyzdžiui, dubens organų ultragarsinis tyrimas, kartais prireikia laparoskopijos ir kt. Įvertinamas gimdos paslankumas, jautrumas, darinių gimdoje ir gimdos kaklelyje buvimas/ nebuvimas. Tikslinga atlikti gimdos kaklelio tepinėlį, pasėlį, kraujo bei šlapimo tyrimus. Svarbiausia tinkamai gydyti nustatytą ligą – tuomet ir skausmai bei kiti nemalonūs simptomai turėtų išnykti.

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo – pirmo pasirinkimo preparatai mėnesinių skausmui malšinti

Apskaičiuota, kad nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) veiksmingi mažiausiai 80 proc. dismenorėją išgyvenančių moterų. NVNU veikimo mechanizmas susijęs su prostaglandinų sintezės sumažėjimu dėl ciklooksigenazės slopinimo. Konkrečiai, slopinamas arachidono rūgšties virsmas cikliniais endoperoksidais, iš kurių susidaro prostaglandinai prostaciklinas ir tromboksanai. Be to, prostaglandinų sintezės slopinimas gali turėti įtakos ir tokiems uždegimo mediatoriams kaip kininai, tokiu būdu tiesioginį poveikį papildydamas netiesioginiu. Dolmen skirtas lengvo ir vidutinio stiprumo raumenų ir kaulų, skausmingų mėnesinių, dantų skausmo malšinimui. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius