Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Profesorius dr. Vaidotas Urbonas: „Stresas ir netinkama mityba gali sukelti vieną dažniausių virškinimo trakto ligų“

Visiems žmonėms būdingas gastroezofaginis refliukas – skrandžio turinio atpylimas į stemplę ar burną. Kol vieni su juo susiduria retai ir nepatiria jokių negalavimų, kitiems jis pasireiškia dažnai ar netgi išsivysto į gastroezofaginio refliukso ligą (GERL).
Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Pediatrijos centro gydytojas, profesorius dr. Vaidotas Urbonas
Profesorius dr. Vaidotas Urbonas / Asmeninio archyvo nuotr.

Lietuvoje šia virškinimo trakto liga serga apie 10 procentų žmonių, įskaitant nėščiąsias, paauglius ar mažus vaikus. Tuo tarpu naujagimiai GERL beveik neserga, nors iki 6 mėnesių ar ilgiau jiems gali būti taikomas atpylinėjimo gydymas.

„Nors nėra žinoma tiksli GERL priežastis, yra daug rizikos veiksnių, kurie gali išprovokuoti šį susirgimą“, – sako profesorius dr. Vaidotas Urbonas.

Jo teigimu, GERL gydymas turi būti kompleksinis, o gyvenimo būdo koregavimas – viena svarbiausių gydymo dalių.

Kaip išsivysto GERL?

Neretai galvojama, kad GERL atsiranda dėl padidėjusios rūgščių gamybos skrandyje, tačiau taip nėra. Sergančiųjų skrandyje pasigamina toks pats druskos rūgšties kiekis, kaip ir sveikų žmonių. Lygiai taip pat GERL nesukelia ir kai kurių žmonių skrandyje „gyvenanti“ H. Pylori bakterija, kuri dažnai „kaltinama“ dėl įvairių skrandžio ir žarnyno negalavimų.

„GERL išsivysto atsiradus skrandžio ir stemplės motorikos sutrikimui. Pagrindinė problema – prastas apatinio stemplės rauko funkcionavimas, kuris nepakankamai gerai uždaro „vartus“ tarp stemplės ir skrandžio. Dėl to skrandžio turinys patenka į stemplę, burną ar kvėpavimo takus“, – komentuoja dr.V.Urbonas.

Profesorius patikina, jog didžiausią įtaką GERL atsiradimui turi nesubalansuota mityba, taip pat stresas, rūkymas, alkoholio, kai kurių medikamentų vartojimas, nutukimas, įgimta stemplės atrezijos korekcija bei kiti veiksniai. GERL atsiradimui 10-15 proc. įtakos turi paveldimumas.

„GERL gali išsivystyti ir kaip kitų ligų komplikacija. Pavyzdžiui, ji dažnai pasitaiko sergant bronchine astma, nervų sistemos ligomis, cistine fibroze“, – aiškina gydytojas.

GERL simptomai apima ne tik virškinamąjį traktą

Anot dr.V.Urbono, GERL gali pasireikšti nemaloniais simptomais ne tik virškinamajame trakte, bet ir kvėpavimo sistemoje, ausų, nosies, gerklės srityse.

Dažniausi GERL simptomai yra rėmuo, keletą kartų per savaitę ar dažniau pasireiškiantys atsirūgimai rūgščiu arba karčiu turiniu, skausmas už krūtinkaulio (būdingas paaugliams, suaugusiems), skausmas viršutinėje pilvo srityje, „po duobute“, seilėtekis, prastas apetitas, apsunkintas ar skausmingas rijimas, blogas kvapas iš burnos.

Taip pat GERL gali lydėti rytinis užkimimas, laringitas, krenkštimas, lėtinis kosulys (ypač naktimis), svetimkūnio jausmas gerklėje, dantų emalio pakitimai, bloga miego kokybė ir kiti ne su virškinamuoju traktu susiję simptomai.

Svarbu subalansuoti mitybą ir dienos režimą

Diagnozavus GERL, pirmiausia yra taikomos režimo, mitybos korekcijos.

Profesorius sako, jog norint sumažinti GERL simptomus, svarbu gulėti ant kairio šono, maždaug 30° laipsnių kampu pakeltu galvūgaliu. Nepatartina gultis bent 3 valandas po gausaus valgio, tačiau galima lengvai užkąsti likus valandai iki miego. Taip pat dienos eigoje svarbu valdyti stresą, sumažinti stresą keliančius dirgiklius.

Mitybos poveikis GERL eigai ypač reikšmingas. Geriausia valgyti šiltą maistą, neskubant, dažnai, bet po nedaug. Patartina vengti riebaus, aštraus, kepto maisto, taip pat produktų, kurių sudėtyje yra kvietinių miltų, mėtų. Netinkamas ir rūgštus maistas, ypač tas, kurio pH siekia mažiau negu 4. Į šią kategoriją patenka dauguma uogų ir vaisių, rūgštūs pieno produktai, medus, svogūnai, pomidorai ir kiti produktai, vitamino C preparatai. Svarbu riboti kofeino suvartojimą, atsisakyti gazuotų gėrimų.

Kūdikiams atpylimų dažnį sumažina košės, maisto sutirštinimas. Gydytojas pataria, jog galima rinktis ir specialius „AR“ (angl. „anti-regurgitation“) raidėmis pažymėtus pieno mišinėlius, skirtus atpylinėjimo gydymui. Jie yra praturtinti maistinėmis skaidulomis.

Rūgštingumą mažinantys vaistai gali sukelti daug šalutinių poveikių

GERL gydymas dažnai neapsieina be medikamentų vartojimo. Šios ligos gydymui įprastai skiriami rūgštingumą mažinantys arba gleivinę apsaugantys vaistai.

Dr.V.Urbonas teigia, jog rūgštingumą mažinantys vaistai dėl savo greito ir efektyvaus poveikio yra populiariausias medikamentinis GERL gydymo metodas.

„Deja, jie menkai sumažina refliukso dažnį, nors slopina jo rūgštumą. Be to, nutraukus rūgštingumą mažinančių vaistų vartojimą, rūgštumas vėl atsinaujina ir liga gali paūmėti“, – pabrėžia jis.

Iš trijų rūgštingumą mažinančių vaistų grupių, plačiausiai naudojami ir efektyviausiai veikiantys yra protonų siurblio inhibitoriai (PSI). Tačiau, anot dr.V.Urbono, jie neretai sukelia pašalinį poveikį: galvos skausmą, viduriavimą, mieguistumą, pilvo skausmą, pykinimą, vėmimą, pilvo pūtimą, kosulį, kepenų funkcijų pokyčius, kvėpavimo sistemos sutrikimus, karščiavimą, gali neigiamai paveikti kai kurių vaistų pasisavinimą. Dėl PSI vartojimo gali atsirasti magnio, kalio, kalcio stoka, o vyresniems žmonės – vitamino B12 trūkumas.

Gydytojo teigimu, ilgesnį laikotarpį ar dažnai vartojant rūgštingumą mažinančius vaistus sumažėja skrandžio valomoji (sterilizacinė) funkcija, išsibalansuoja žarnyno mikrobiota ir padidėja rizika susirgti žarnyno bei kvėpavimo ligomis.

Alginato preparatai tinka net ir naujagimiams

Be rūgštingumą mažinančių vaistų, GERL gydymui gali būti skiriami gleivinę apsaugantys vaistai. Dažniausiai tai preparatai, kurių veiklioji medžiaga yra alginatai – jūros dumblių ląstelių sienelės komponentai, kurie, dr.V.Urbono teigimu, yra daugiau maistas, negu vaistas.

Alginatų veikimas – fiziologiškas. Jie nemažina skrandžio rūgštingumo, tačiau skrandyje sąveikaudami su skrandžio turiniu sudaro tirštą gelį, kuris pakyla į skrandžio viršų ir neleidžia agresyviam turiniui (druskos rūgščiai, pepsinui, tulžies rūgštims, kt.) patekti į stemplę. „Lyg kamštis užkemša praėjimą iš skrandžio į stemplę“, - patikslina gydytojas. Tuo pačiu alginatai apsaugo stemplės gleivinę nuo pažeidimų ir GERL išsivystymo.

„Be to, alginatų preparatai neturi šalutinio poveikio. Tai – vieninteliai GERL gydymui tinkantys vaistai, kuriuos galima vartoti ilgą laiką net ir naujagimiams, nėščiosioms. Jie efektyviai gydo išnešiotų ir neišnešiotų naujagimių atpylinėjimą, gastroezofaginį refliuksą“, – sako gydytojas.

Atsirado inovatyvus augalinis GERL gydymui tinkantis preparatas

Anot dr.V.Urbono, GERL gydymui neseniai pradėta naudoti natūrali, augalinės kilmės medicinos priemonė „NeoBianacid“. Šio preparato sudėtyje yra veikliųjų medžiagų, gautų iš tikrojo alavijo, miškinės dedešvos ir vaistinės svilarožės, taip pat antioksidantų flavonoidų, gautų iš vaistinių ramunėlių ir paprastojo saldymedžio, bei natūralių mineralų komponentų.

„NeoBianacid“ sudėtyje esančios vaistažolės sustiprina stemplės ir skrandžio gleivių apsauginį poveikį, o preparate esantys flavonoidai sumažina oksidacinį stresą bei uždegimą, kurį patiria stemplės ir skrandžio gleivinės.

„Tai efektyvus, šalutinio poveikio praktiškai neturintis preparatas, kurį galima vartoti nuo vienerių metų amžiaus. Jis tinka ne tik GERL, bet ir skrandžio sutrikimų (pavyzdžiui, funkcinės dispepsijos, gastrito) gydymui“, – komentuoja dr. V.Urbonas.

Gydytojas apibendrina, jog GERL gydymui turi būti pasitelkiamos gyvenimo būdo, mitybos korekcijos, tinkamai pritaikyti medicininiai preparatai. Tačiau sunkesniais atvejais, kai liga nepasiduoda įprastam gydymui, gali prireikti ir chirurginių intervencijų.

Gamintojo nuotr./Augalinės kilmės medicinos priemonė „NeoBianacid“
Gamintojo nuotr./Augalinės kilmės medicinos priemonė „NeoBianacid“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius