Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Profesorius E.Subata įvardijo veiksmingus gydymosi nuo alkoholizmo būdus

Pasak Respublikinio priklausomybės ligų centro vadovo prof. Emilio Subatos, priklausomybės ligos ir jų gydymas Lietuvoje apipintas diskusijomis, mitais ir baime, o sergantieji vis dar linkę ieškoti greitų ir stebuklingų sprendimų ligai įveikti.
Laimė
Laimė / 123rf.com

Alkoholis kėlė problemų lietuviams ir prieš 200 metų

Psichiatro teigimu, nesaikingas alkoholio vartojimas Lietuvoje buvo įprastas ir prieš 200 metų. Pirmoji knyga apie priklausomybės gydymą buvo išleista 1818 m. Tuomet buvo rekomenduojama priklausomybę nuo alkoholio gydyti Pietų Amerikos augalo ipekakuanos sutrintos šaknies milteliais.

Šis augalas žinomas kaip vaistinė medžiaga, kuri sukelia pykinimą ir vėmimą. Paciento artimiesiems būdavo rekomenduojama ištirpinti šaknies miltelius degtinėje ir duoti išgerti kelis kartus per dieną, tol kol pacientui atsiras pasibjaurėjimas degtinei. Knygoje rašoma, kad ligoniai, deja, dažnai atkrisdavo.

Panašus „gydymo“ principas egzistavo ir sovietmečiu, maždaug prieš kiek daugiau nei 30 metų. Tuomet medicinoje plačiai praktikuotas priverstinis priklausomybės nuo alkoholio gydymas, kai, siekiant panašaus poveikio, pacientams buvo sušvirkščiama apomorfino, kuris sukeldavo vėmimą. Po 8 seansų, pacientai vėmė net ir tuomet, kuomet vietoje apomorfino slaugytoja sušvirkšdavo sterilaus vandens.

„Taigi pacientai buvo gydomi it šuniukai, vadovaujantis paplitusia Rusijoje I.Pavlovo sąlyginių refleksų teorija, o pasibjaurėjimo refleksas laikinai atsirasdavo ne tik degtinei, bet ir baltiems chalatams ir ligoninėms“, – juokavo medikas.

Respublikinio priklausomybės ligų centro nuotr./Emilis Subata
Respublikinio priklausomybės ligų centro nuotr./Emilis Subata

Šiais laikais, kaip teigė E.Subata, gydymas yra nukreiptas į psichologinius priklausomybės aspektus.

Trys efektyvūs vaistai: kaip jie veikia

Šiais laikais, kaip teigė E.Subata, gydymas yra nukreiptas į psichologinius priklausomybės aspektus, siūlomos tęstinės gydymo paslaugos, kurių metu pacientui suteikiama informacija apie priklausomybės ligą, jos priežastis, su specialistų pagalba asmuo sprendžia psichologines ir socialines problemas, mokosi iš esmės keisti gyvenimo būdą.

Tačiau ir dabar rekomenduojama sveikimo procesą sustiprinti vaistais, kurie vartojami 3–6 mėnesius ir ilgiau, kol pacientas įtvirtins naujus elgesio įgūdžius, išmoks gerai jaustis be alkoholio. Šiuolaikiniam alkoholizmo gydymui yra naudojami trys vaistai.

„Vienas seniausių medikamentų, daugiau nei 60 metų naudojamas klinikinėje praktikoje priklausomybei nuo alkoholio gydyti, įjautrina organizmą alkoholiui, todėl išgėrus svaigiųjų gėrimų atsiranda veido paraudimas, pykinimas, greitesnis širdies plakimas ir kiti nemalonūs simptomai.

Pacientas, išgėręs tabletę ryte, taip apsisprendžia artimiausiomis dienomis nevartoti alkoholio, nes vaisto poveikis gali išsilaikyti keletą dienų. Vaistą pacientas privalo kasdien gerti sąmoningai, geriausiai kai yra šeimos narių palaikymas. Anksčiau taip pat buvo prieinama chirurgo įsiuvama į raumenis vaisto forma, kai vaisto poveikis tęsdavosi apie 8 mėnesius, tačiau ši forma nebegaminama“, – aiškino psichiatras.

Dabar, pasak jo, yra ir kitokiu veikimo principu grįstų medikamentų – vieno iš populiariausio Europoje vaisto poveikis apibūdinamas kaip daugiau ar mažiau neutralizuojantis alkoholio sukeltus pojūčius, pacientui atkritus. Tai reiškia, kad vartodamas alkoholį, žmogus tiesiog nieko nejaučia, nes neaktyvuojami malonumo centrai.

Tokiu būdu žmogui kaip ir nėra motyvacijos toliau vartoti alkoholį. Trečias vaistas silpnina potraukį alkoholiui, mažina abstinencijos reiškinius, raumenų ir psichologinę įtampą, gerina miegą, padeda pacientui sutelkti jėgas keisti gyvenimo būdą

Kodėl vien vaistais priklausomybės neišgydysite

Pasak pašnekovo, visi šie minėti vaistai efektyvūs, tačiau jie gali padėti tik iš dalies, jie sumažina potraukį alkoholiui, padidina žmogaus galimybes atsispirti, tačiau reikalinga ir valia, nusiteikimas nevartoti alkoholio, keisti draugus, švenčių šventimo pobūdį, laisvalaikio užsiėmimus, vengti rizikingų situacijų, kuriose kyla pagunda išgerti. Todėl vaistus būtina kombinuoti su motyvacinės terapijos elementais, t. y. su elgesio keitimu.

Vaistus būtina kombinuoti su motyvacinės terapijos elementais, t. y. su elgesio keitimu.

Kalbant apie psichoterapiją, egzistuoja visiems jau gerai žinoma 12 žingsnių Minesotos programa, kurioje didžiausias dėmesys ir skiriamas elgesio keitimui. Daliai pacientų užtenka ir šios 28 dienas trunkančios programos, nereikia papildomai medikamentų. Taip pat siūlomos 14 dienų trunkančios motyvacinės terapijos programos.

Žmonėms, praradusiems socialinius įgūdžius, puiki išeitis – reabilitacijos bendruomenės, tiekiančios laikino apgyvendinimo paslaugas ir bendraminčių palaikymą. Taip pat daug kam padeda anoniminių alkoholikų savipagalbos grupės, kuriose pabrėžiama, kad priklausomybė – lėtinė liga visam gyvenimui.

„Minesotos programa taikoma Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje – iš viso 48 lovos, motyvacinei terapijai skirtos 22 lovos yra Vilniuje, Panevėžyje ir Šiauliuose. Vietų aiškiai trūksta, žmonėms tenka laukti eilėje kelias savaites, todėl labai svarbus ambulatorinis gydymas, kad žmogus per tą laiką neatkristų.

Turime per 100 psichikos sveikatos centrų, tačiau gydymo kokybės juose norėtųsi geresnės. Juose dirbantiems specialistams dar trūksta parengtų metodikų, kaip gydyti nuo alkoholio priklausomus žmones, intensyvesnių apmokymų. Tai uždaviniai, kuriems reikia laiko ir pastangų“, – svarstė E.Subata.

Pavojingi abstinencijos simptomai

Medikas pabrėžė, kad norint pradėti gydytis nuo priklausomybės, pirmiausiai būtina nutraukti alkoholio vartojimą. Jei alkoholio vartojimo stažas dar nėra labai didelis, su abstinencijos simptomais – nemiga, pykinimu, apetito neturėjimu, nerimu, prakaitavimu, pakilusiu kraujospūdžiu – žmogus susitvarko pats – vartodamas vaistus nuo kraujospūdžio, migdomuosius, gerdamas skysčius, gulėdamas lovoje ir pan.

„Esant sunkesnėms būklėms gali prasidėti traukuliai, prasidėti alkoholinė psichozė ir dėl padidėjusio kraujospūdžio gali įvykti infarktas arba insultas, todėl detoksikaciją būtina atlikti stacionare. Tik po detoksikacijos galima pradėti kovoti su priklausomybe. Minimali ambulatorinio gydymo trukmė – trys mėnesiai, tačiau kuo jis ilgesnis, tuo geriau“, – aiškino specialistas.

Kodėl uždraustas kodavimas

Žinia, dar prieš keletą metų buvo labai populiarus vadinamasis kodavimas ar torpedavimas, kai pacientui po odą įsiūdavo kapsulę ar sušvirkšdavo vaistų, kurie esą sukelia labai nemalonias reakcijas, jeigu žmogus vartoja alkoholio.

Ši paslauga būdavo teikiama netgi kai kuriuose valstybės finansuojamuose priklausomybės ligų gydymo centruose. Pacientams šis būda būdavo labai patrauklus, kadangi tarsi nereikalaudavo jokių jų pastangų. Kita vertus, jo efektyvumas nepatvirtintas jokiais moksliniais tyrimais.

Pasak mediko, sovietmečiu iš tiesų suleisti vaistai kartu su alkoholiu sukeldavo skausmingą vėmimą. Tačiau vėliau atsiradęs vadinamasis kodavimas nepagrįstas jokiomis patvirtintomis metodikomis, o kai kuriais atvejais tai būdavo tiesiog apgaulė – pacientui buvo leidžiamas fiziologinis tirpalas, o buvo sakoma, kad tai efektyvūs vaistai. Kai kuriems žmonėms tiesiog suveikdavo placebo efektas.

Patariu prašyti intensyvios pagalbos, kuri tikrai yra veiksminga, t. y. gydytis kompleksiškai.

Metadono programa šiandien reabilituota

Pasak E.Subatos, priklausomybei nuo narkotikų gydyti, be psichoterapijos, taikomas gydymas opioidiniais vaistais – metadono programa.

„Pagal šią programą Lietuvoje gydosi keli šimtai pacientų. Anksčiau ji buvo vertinama kontraversiškai, tačiau dabar finansuojama ligonių kasų ir pripažinta praktiškai visame pasaulyje. Priklausomybei nuo nikotino gydyti taip pat yra daug efektyvių vaistų įvairiomis formomis. Priklausomybei nuo lošimų ir kitoms priklausomybėms lieka tik psichoterapija ir reabilitacijos programos“, – teigė pašnekovas.

E.Subata pabrėžė, kad priklausomybę turintys žmonės neturėtų gėdytis ar bijoti kreiptis į specialistus, nes šiandien tikrai yra įvairiapusės pagalbos šiai problemai atsikratyti, kartu su specialistu įmanoma išsirinkti sau labiausiai tinkamą gydymo būdą.

„Patariu prašyti intensyvios pagalbos, kuri tikrai yra veiksminga, t. y. gydytis kompleksiškai – tiek keisti elgesį, tiek vartoti medikamentus“, – sakė psichiatras.

Sergant priklausomybės ligomis pagalbą rasite:

* Priklausomybės ligų centre. Šiuo metu Lietuvoje veikia penki centrai: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose ir Panevėžyje.

* AA (Anoniminių alkoholikų) klubuose, kurie veikia daugelyje Lietuvos miestų.

* Informaciją gali suteikti jūsų šeimos gydytojas.

* Lietuvoje veikiančiuose reabilitacijos bendruomenėse bei centruose.

Rinkis gyvenimą
Rinkis gyvenimą

„Rinkis gyvenimą“ – 15min turinio projektas, finansuojamas Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius