Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Realybės šou „The Biggest Loser“ dalyvių pamokos, kurios padės jums mesti svorio

Lygiai taip, kaip negalima suvalgyti tik vieno bulvių traškučio, taip ir su realybės šou „The Biggest Loser“ – neįmanoma pažiūrėti tik vienos serijos. NBC kanalo (JAV) realybės šou, debiutavęs 2004-aisiais, rodo antsvorio turinčių dalyvių komandas, bandančias numesti kuo daugiau svorio (skaičiuojama procentais) ir laimėti didįjį prizą – 250 000 JAV dolerių.
Figūra
Figūra / Fotolia nuotr.

Nėra svorio apribojimų patekti į šou, bet vyrai turi sverti 136 kg ir daugiau, o moterys – nuo 91 kg.

Dalyviai dalyvauja užduotyse, kurios tikrina jų ištvermę. Ar jie sumaus savo rezultatą valgydami šlamštmaistį? Ar peržengs savo nuovargį ir užbaigs paskutinę varginančią treniruotę prieš svėrimąsi?

Kaip ir tikrame gyvenime, svorio metimas, pavaizduotas realybės šou „The Biggest Loser“, turi savų kliūčių, tokių kaip priklausomybė nuo maisto, treniruočių praleidimas bei nerimo ir depresijos akimirkos. Štai pamokos – tiek geros, tiek blogos, kurias galite išmokti, pasiklausę svorio metimo istorijų, rodomų šiame realybės šou.

Svorio metimas – maratonas, ne sprintas

Apdorotame maiste yra tokia cukraus, riebalų ir druskos kombinacija, kuri smegenyse pradeda priklausomybės grandinę (todėl pradedate daugiau valgyti, o vėliau – ir daugiau pirkti)

Žinoma, atsikratyti pusės savo svorio per trumpą laikotarpį skamba viliojančiai. Tačiau praėjusiais metais šou susilaukė kritikos už tai, kad tokį greitą svorio metimą propoguoja kaip ilgalaikį sprendimą.

2016-ųjų Nacionalinio sveikatos instituto tyrimas sekė keturiolikos buvusių „The Biggest Loser“ dalyvių svorio metimą ir pamatė, kad po šešerių metų dalyvių, numetusių daugiausiai svorio, metabolinis greitis ramybės būsenoje buvo labai lėtas. To pasekoje, šie dalyviai, norėdami išlaikyti gautą rezultatą, turėjo suvartoti mažiau kalorijų nei vidutinis žmogus. To priežastis? Kūnas kaupia kalorijas, kai įtaria, kad artėja badavimo laikotarpis, dėl to tampa sudėtingiau atsikratyti riebalų.

Iš raciono išbraukite užslėpto cukraus šaltinius

Ar žinote, kiek cukraus iš tikrųjų suvartojate? Vienoje šou serijoje Robertas Huizenga, medicinos mokslų daktaras, atskleidžia, kad viena dalyvė kasdien suvartoja stulbinamą cukraus kiekį, kuris į jos kūną patenka gaiviųjų gėrimų pavidalu: šešios gazuotų gėrimų skardinės, trys porcijos šaltos arbatos, šešios stiklinės sulčių ir sportinis gėrimas. Viską sudėjus, gauname beveik 60 0g cukraus per dieną ir beveik 209 kg per metus. Pamačius tokį cukraus kiekį, pabertą ant stalo, gali apimti šokas, kadangi neretai sunku jį pastebėti maistinės vertės etiketėse.

„Pridėtinis cukrus turi daugybę įvairių pavadinimų, pavyzdžiui, tai gali būti įvairūs sirupai, dekstrozė ir didelės fruktozės koncentracijos kukurūzų sirupas, – sako Gabbi Berkow, dietologė, sertifikuota asmeninė trenerė bei sertifikuota pilateso instruktorė. – Įdėmiai skaitykite ingredientų sąrašą ir stenkitės vengti maisto, turinčio pridėtinio cukraus.“

Shutterstock nuotr./Klevų sirupas
Shutterstock nuotr./Klevų sirupas

Ji pažymi, kad apdorotame maiste yra tokia cukraus, riebalų ir druskos kombinacija, kuri smegenyse pradeda priklausomybės grandinę (todėl pradedate daugiau valgyti, o vėliau – ir daugiau pirkti).

„Geriausias pasirinkimas yra neapdorotas maistas, toks kaip natūralūs vaisiai, daržovės, pilni grūdai bei pilno grūdo produktai, neriebūs pieno produktai, liesieji baltymai ir sveikieji riebalai, bei apdoroto maisto ir pridėtinio cukraus ribojimas“, – sako moteris.

Atraskite tvirtą palaikymo sistemą

Per 11 sezono finalą dalyvė Hannah už savo rezultatą dėkoja stipriai palaikymo sistemai, kurią sudarė treneriai ir komandos kolegos. „Visada maniau, kad jei prašau pagalbos, esu silpna“, – ant scenos pro ašaras kalbėjo Hannah.

Ji buvo pirmoji dalyvė realybės šou istorijoje, pasiekusi finalą su seserimi. Mokslas taip pat yra jos pusėje: tyrimas, publikuotas žurnale „American Journal of Medicine“, parodė, kad „Weight Watchers“ (įmonė, padedanti mesti svorį) klientai, lankę savaitines grupes ir galėję pasiskambinti ar parašyti žinutes, atsikratė keturiais procentais daugiau svorio nei tie, kurie kapstėsi vieni patys.

G.Berkow sako, kad yra labai svarbu, jog jūsų artimieji jus palaikytų. „Jūsų šeima ir antroji pusė gali padėti jums apsipirkti bei gaminti maistą, atsikratyti šlamštmaisčio ir padėti pasirinkti sveiką maistą.“

Ieškokite padrąsinimo

Trenerė Jillian Michaels yra pagarsėjusi tuo, kad spardo užpakalius, išklauso prasivardžiavimus ir įkvepia dalyvius dirbti tol, kol leidžia jėgos. Ji nebijo konfrontacijų, tačiau taip pat dalyviams ji suteikia geros motyvacijos.

„Tyrimai nuosekliai parodo, kad pozityvus nuteikimas, padrąsinimas sukelia didesnį pasitenkinimą sportu ir pakelia savivertę, o tai didina tikimybę, jog žmogus ir toliau sportuos, pavers sportą įpročiu ir išlaikys gerą rezultatą“, – teigia G.Berkow.

Tačiau moteris taip pat pažymi, kad kiekvienas žmogus yra skirtingas, todėl derėtų skirti laiko ir paieškoti trenerio, tinkančio jūsų asmenybei. „Kai kuriems žmonėms griežtas treneris suteikia daugiau motyvacijos, – sako ji. – Todėl labai svarbu surasti trenerį, kurio stilius jums tinka, tačiau kalbant apskritai, padrąsinimas labiausiai skatina ilgalaikius sportinius įsipareigojimus, o dėl to – ir ilgiau išliekantį rezultatą.“

123RF.com nuotr./Sportuojanti mergina.
123RF.com nuotr./Sportuojanti mergina.

Svorį meskite tik dėl tinkamų priežasčių

Daugiausiai svorio atsikratę dalyviai pasakoja apie tai, kas motyvuoja juos ir toliau naudotis žiniomis, įgytomis realybės šou metu – vieniems tai jų vaikai, kitiems karjera, o tretieji tiesiog nori išgyventi iki savo ateinančio gimtadienio. Dalyvė Becky sakė, kad daro tai dėl savo šeimos. Ir nejau tai nėra geresnė priežastis, nei įtilpti į seną džinsų porą, kurią dėvėjote dar mokykloje?

Padrąsinimas sukelia didesnį pasitenkinimą sportu ir pakelia savivertę, o tai didina tikimybę, jog žmogus ir toliau sportuos, pavers sportą įpročiu ir išlaikys gerą rezultatą

Tyrimas, publikuotas žurnale „Frontiers in Psychology“ tai patvirtina – nors toks „apdovanojimas“ kaip galimybė įtilpti į tam tikrą dydį suteikia momentinį pasitenkinimą, tikslas tapti sveiku žmogumi dėl savo šeimos suteikia ilgalaikį gerovės pojūtį.

Apie svorio metimą galvokite kaip apie būdą visapusiškai pakeisti gyvenimą, o ne kaip apie trumpalaikį, paviršutinišką tikslą, ir pamatysite, kaip lengvai pavyks to tikslo siekti.

TAIP PAT SKAITYKITE: 5 medžiagų apykaitą gerinantys produktai, kurie yra jūsų namuose

Apdovanokite save, bet ne maistu

Jei pasiekėte savaitės tikslą, žinoma, pasilepinkite suplanuotu „cheat meal‘u“ (angl. sukčiavimo maistas, t. y. kažkas nesveiko ir skanaus); saikingas mėgavimasis nesveiku maistu leidžia jo nepersivalgyti ir eiti link tikslo. Tačiau jei kiekvieną kartą, pasiekę nustatytą trumpalaikį tikslą, griebsitės maisto, skatinsite tą užburtą ratą, kuriame maistą vartosite kaip paguodą, o ne kaip kurą.

Kai viena dalyvė laimėjo iššūkį, ji pasikvietė dar vieną vienišą motiną dieną praleisti apsipirkinėjant kartu su Jessica Simpson. Tai tik vienas iš dosnių būdų save palepinti, tačiau išvada tokia, kad lepindamos save nauju nagų laku ar nauja šukuosena, siunčiate žinią sau, kad jūsų kūnas iš tiesų yra šventovė, teigia G.Berkow.

Neperlenkite lazdos

Dalyviai sportuoja iki keturių valandų per dieną. Kas turi tiek laiko? Ir, svarbiausia, ar tai pagirtina, ar kelia pavojų sveikatai?

„Toks didelis krūvis, vartojant labai mažai maisto, neišvengiamai veda prie nuovargio, o nuovargis savo ruožtu sumažina našumą sporto salėje ir padidina traumų riziką“, – teigia G.Berkow (tai taip pat sukelia emocinių protrūkių, dažnai matomų šiame realybės šou).

Štai geriausias veiksmų planas: visų raumenų grupių jėgos treniruotes darykite bent jau tris kartus per savaitę, o intensyvias intervalines kardio treniruotes darykite bent du kartus per savaitę, rekomenduoja G.Berkow. Ji pripažįsta, kad sudėtinga sportuoti valandą per dieną, tad „svarbiausia yra laikytis savo sporto programos ir ja mėgautis“, – teigia moteris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius