-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Riebi žuvis – moterų jaunystės ir grožio paslaptis

Oda – tarsi veidrodis, atspindintis mūsų organizmo būklę ir sveikatą. Kai organizmui trūksta vitaminų, mineralų ar maistinių medžiagų, galima pastebėti nerimą keliančius odos pokyčius – išsausėjimą, jautrumą, bėrimus, paraudimus ir kt. Normalios odos būklės palaikymui svarbūs riebaluose tirpūs vitaminai A, E ir D, vandenyje tirpūs B grupės vitaminai ir vitaminas C, taip pat polinesočiosios riebalų rūgštys Omega-3.
Šeima valgo
Šeima valgo / 123RF.com nuotr.

Kodėl žuvis ir jūros gėrybės svarbios odos grožiui?

Su amžiumi oda praranda elastingumą, glemba, pradeda ryškėti raukšlės. Žinoma, įtakos odos būklei ir grožiui turi ne tik natūralūs senėjimo procesai, bet ir mityba, gyvenimo būdas, aplinkos poveikis. Išvengti senėjimo procesų gal ir nepavyks tačiau sulėtinti šiuos procesus ir padėti savo odai tikrai galime. Viena iš jaunystės ir grožio paslapčių – reikiamas Omega-3 riebiųjų rūgščių, kurių gausu riebioje jūrinėje žuvyje, kiekis organizme.

Žuvies produktuose ir jūros gėrybėse esančios Omega-3 riebiosios rūgštys pagerina barjerinę odos funkciją – tarsi užrakina drėgmę odoje ir tuo pačiu apsaugo odą nuo galimų dirgiklių. Tokiu būdu Omega-3 riebiosios rūgštys padeda įveikti įvairių odos sutrikimų (pavyzdžiui, atopinio dermatito ar psoriazės) sukeltą odos išsausėjimą, raudonį ar perštėjimą. Išsaugodamos drėgmę odoje Omega-3 riebiosios rūgštys padeda išvengti dėl odos dehidratacijos išryškėjusių smulkiųjų veido raukšlių. Naudingos Omega-3 riebiosios rūgštys ir dėl priešuždegiminių savybių, tad jų pakankamai vartoti rekomenduojama tiems, kurių odą dažnai beria, kankina aknės problema.[i]

Partnerio nuotr./Žuvis
Partnerio nuotr./Žuvis

Barjerinėms odos funkcijoms neigiamą įtaką daro ir patiriamas stresas bei nuovargis. Tikriausiai pastebėjote, kad po bemiegės nakties oda atrodo išblyškusi, o patiriant ilgalaikį stresą gali kilti ir kur kas rimtesnių odos problemų. Tyrimai rodo, kad Omega-3 riebiosios rūgštys gali padėti sumažinti nerimo simptomus[ii], tuo pačiu apsaugodamos odą nuo neigiamų streso sukeliamų pasekmių.

Partnerio nuotr./Žuvis
Partnerio nuotr./Žuvis

Valgyti daugiau žuvies savo grožiu besirūpinančioms moterims verta ne tik dėl Omega-3 riebiųjų rūgščių. Žuvis ir jūros gėrybės padės aprūpinti organizmą ir kitais odos grožiui naudingais elementais – vitaminais bei mineralais. Vienas iš svarbiausių jūrinės žuvies teikiamų privalumų – vitaminas D. Odai vitaminas D itin svarbus, mat jis padeda slopinti uždegiminius procesus, saugo odą nuo neigiamo aplinkos daromo poveikio, taip pat padeda gydyti odos žaizdeles.[iii]

Partnerio nuotr./Žuvis
Partnerio nuotr./Žuvis

Šaltuoju metų periodu gauti vitamino D iš saulės spindulių sunku, todėl praturtinkite savo mitybą vitaminu D gausiais produktais. Geriausias vitamino D šaltinis mityboje – jūrinė žuvis. Dauguma jūrinių žuvų turi rekomenduojamą paros vitamino D normą. Vertėtų nepamiršti ir fakto, kad vitaminas D – tai riebaluose tirpus vitaminas. Šiuo atveju didesnis jūros žuvų vartojimas padeda suderinti du svarbius elementus: tuo pačiu metu aprūpina organizmą vitaminu D ir geraisiais riebalais, sukuriančiais terpę vitaminui D įsisavinti[iv].

Partnerio nuotr./Žuvis
Partnerio nuotr./Žuvis

Dar vienas jūrinės žuvies privalumas – joje esantis jodas. Norėdami įsisavinti reikiamą jodo kiekį, jūrinės žuvies turėtumėte valgyti bent 2-3 kartus per savaitę. Esant jodo trūkumui, sutrikdoma skydliaukės veikla, o skydliaukė organizme atsakinga už hormonų gamybą. Hormonų disbalansas organizme neigiamai veikia tiek odos, tiek kitų organų būklę. Organizmui svarbaus jodo itin daug jūros kopūstuose, kurie naudingi ir dėl juose esančių kitų mineralinių medžiagų – kalio, magnio druskų, fosforo, geležies, aliuminio, bromo ir t.t.

Vitaminai, saugantys odos grožį

Omega-3 riebiųjų rūgščių ir vitamino D naudą normaliam odos būklės palaikymui jau aptarėme, tačiau odai naudingi ir kiti vitaminai. Svarbiausi iš jų – vitaminas A, B3, E ir C.

Retinolis

Vienas iš svarbiausių odos grožio šaltinių – retinolis (vitaminas A). Jei oda išsausėjusi, pleiskanojanti, joje matomi uždegiminių procesų požymiai, galimai organizmui trūksta retinolio. Šis riebaluose tirpus vitaminas apsaugo odą nuo neigiamų aplinkos veiksnių.

Vitaminas A yra būtina maistinė medžiaga, palaikanti odos, akių ir reprodukcinės sistemos sveikatą bei imuninę funkciją. Retinolis stimuliuoja naujų odos ląstelių gamybą, todėl esant jo trūkumui, oda gali išsausėti, prarasti gyvybingumą. Be to, retinolis stimuliuoja odai svarbaus kolageno gamybą. Vitamino A pirmtakai karatenoidai (pavyzdžiui, beta karotinas) organizme veikia kaip antioksidantai, tad padeda užkirsti kelią ląstelių pažeidimams ir priešlaikiniam odos senėjimui.[v]

Tokoferolis

Vitaminas E dar vadinamas grožio vitaminu. Tokoferolis yra antioksidantas, kurio pagrindinė funkcija – saugoti ląsteles nuo oksidacinės pažaidos. Riebaluose tirpus vitaminas E gali būti vartojamas iš vidaus arba iš išorės. Išoriškai naudojamas vitaminas E sugeria saulės skleidžiamus UV spindulius ir taip apsaugo odą nuo galimų pažeidimų. Tiek išoriškai, tiek iš vidaus vartojamas vitaminas E gali padėti atkurti drėgmės balansą ir kompensuoti sebumo trūkumą turint iš prigimties sausą ar dėl kokių nors veiksnių išsausėjusią odą. Vitaminas E taip pat padeda ir gydant odos uždegimus, didina kolageno, skatinančio odos elastingumą, gamybą ir efektyvumą, taigi saugo odą nuo senėjimo požymių, padeda ją išlaikyti stangrią.[vi]

Niacinas

Išblyškusi ir sausa oda, pamėlusios lūpos gali būti niacino (vitamino B3) trūkumo organizme požymiai. Vitaminas B3 saugo odą nuo UV spindulių ir padeda išlaikyti drėgmę odoje. Be to, niacinas skatina kolageno ir elastino gamybą, o tai padeda atitolinti odos senėjimą, užkerta kelią smulkių raukšlelių išryškėjimui veide.

Vitaminas C

Vitamino C yra epidermyje (išoriniame odos sluoksnyje) ir dermoje (vidiniame odos sluoksnyje), tad vitaminas C neabejotinai svarbus odos sveikatai ir grožiui. Nieko nuostabaus, kad vitaminas C yra vienas pagrindinių ingredientų senėjimo procesus stabdančiose ir odos skaistumą skatinančiose kosmetikos priemonėse. Antioksidacinėmis savybėmis pasižymintis vitaminas C padeda palaikyti normalų kolageno, kuris reikalingas normaliai odos funkcijai, susidarymą. Taip pat vitaminas C padeda gydyti pažeistą odą, gali turėti teigiamos įtakos prevencijoje prieš ankstyvą odos senėjimą.[vii]

Kuo dar galite padėti savo odai

  • Gerkite daug vandens. Didžiąją mūsų kūno dalį sudaro vanduo. Tame tarpe ir oda, kuri yra didžiausias žmogaus kūno organas. Normalios medžiagų apykaitos palaikymui būtinas pakankamas skysčių kiekis. Rekomenduojama norma – 30 ml. vienam kilogramui svorio[viii]. Taigi jeigu sveriate 70 kilogramų, rekomenduojama per dieną išgerti ne mažiau nei 2 litrus vandens. Didesnio kiekio reikia aktyviai sportuojant ar būnant kaitroje. Vanduo yra jūsų odos sveikatos šaltinis, kuris tiesiogiai dalyvauja medžiagų apykaitoje ir padeda pašalinti žalingus toksinus iš organizmo. Vanduo taip pat padeda įsisavinti naudingas medžiagas iš maisto, todėl pagerina odos būklę.
  • Riebalai? Žinoma, bet tik gerieji. Omega-3 polinesočiosios riebiosios rūgštys, esančios riebiose žuvyse, padeda papildyti odos lipidų atsargas ir stabilizuoja natūralų apsauginį odos barjerą. Aprūpinkite organizmą odai naudingomis Omega-3 riebiosiomis rūgštimis valgydami lašišą, upėtakius, silkę, skumbrę ar kitas riebesnes jūrines žuvis. Nepamirškite, kad riebioje žuvyje esantys „gerieji“ riebalai turi ne tik tiesioginę įtaką sveikatai bei grožiui. Jie taip pat svarbūs riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimui. Jeigu organizmui trūks riebalų, jis sunkiau pasisavins odai svarbius vitaminus A, D ir E.
Partnerio nuotr./Žuvis
Partnerio nuotr./Žuvis
  • Oranžinės spalvos vaisiai ir daržovės. Ryški maisto produktų, tokių kaip abrikosai, šaltalankiai, morkos, geltonos ir raudonos paprikos, spalva rodo aukštą beta karotino, vitamino A pirmtako, kiekį. Kaip antioksidantas beta karotinas veiksmingai saugo odą nuo sausėjimo ir ankstyvo senėjimo procesų.
  • Produktai, kurių sudėtyje yra cinko. Sausa ir skilinėjanti oda, odos tempimas ar niežėjimas gali būti cinko trūkumo organizme pasekmė. Išoriniame odos sluoksnyje cinko yra penkis kartus daugiau, nei vidiniame, todėl cinkas labai svarbus apsauginei odos funkcijai stiprinti. Cinkas padeda gydyti odos traumas, taip pat saugo odą nuo kenksmingų UV spindulių, veikia kaip antioksidantas[ix].
  • Maistas, kurio reikėtų vengti. Sausa oda yra labiau pažeidžiama ir greičiau sensta, todėl siekiant apsaugoti odą nuo išsausėjimo, reikėtų vengti visko, kas ištraukia drėgmę iš organizmo, pavyzdžiui, alkoholio, kofeino kavoje ir arbatoje, per didelio kiekio druskos maiste. Keptame maiste ir kepiniuose esantys transriebalai gali susiaurinti venas ir tokiu būdu sutrikdyti kraujotaką gilesniuose odos sluoksniuose, todėl rinkitės sveikatai palankius produktus.
  • Saugokite odą nuo UV spindulių. Nors saulės spinduliai padeda organizmui gamintą odai svarbų vitaminą D, jo stenkitės daugiau gauti vartodami jūrinę žuvį ir jūros gėrybes. Taip pasirūpinsite savo organizmu ir apsaugosite odą nuo žalingų saulės spindulių.
  • Valgykite daugiau skaidulinio maisto. Skaidulos padeda visapusiškai valyti organizmą, o tai turi įtakos ir odos sveikatai bei grožiui. Netirpios skaidulos padeda išvalyti tulžies perteklių ir skatina peristaltiką – maisto pašalinimo procesus. Tirpios skaidulos, kurių gausu vaisiuose ir daržovėse, taip pat valo organizmą: gerina kraują, mažina jame esančio cholesterolio kiekį[x].

Šaltiniai:

[i] 6 Benefits and Uses of Omega-3s for Skin and Hair [šaltinis]

[ii] Omega-3s for anxiety? [šaltinis]

[iii] Vitamin D and Skin Health [šaltinis]

[iv] 5 Signs You’re Not Getting Enough Fat in Your Diet [šaltinis]

[v] The Benefits and Limits of Vitamin A for Your Skin [šaltinis]

[vi] The 4 Best Vitamins for Your Skin [šaltinis]

[vii] The 4 Best Vitamins for Your Skin [šaltinis]

[viii] Fluid intake in the institutionalized elderly [šaltinis]

[ix] Nutrients for Healthy Skin [šaltinis]

[x] Why Is Fiber Good for You? The Crunchy Truth [šaltinis]

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius