Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rudenį įsibėgėjęs virusas šienauja toliau: pagrindinės komplikacijos

Medikai teigia, kad dėl padidėjusio sergamumo viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis kaltas gražus ruduo. Koją pakišo gana ilgai išsilaikiusi šiluma dienos metu. Pasak jų, ateina nemažai žmonių jau su rimtomis komplikacijomis, kurias gydyti tenka antibiotikais.
Dainavos poliklinikoje
Dainavos poliklinikoje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Sergamumas auga

„Sergamumas iš tiesų labai padidėjo. Tai turbūt jaučiame ne tik mes, bet ir kitos gydymo įstaigos. Ko gera, kaltas toks gražus ruduo. Mat dar visai neseniai dienomis temperatūra primindavo vasarą, bet rytai jau buvo su rūkais ir gerokai vėsesni.

Sergamumas iš tiesų labai padidėjo. Ko gera, kaltas toks gražus ruduo.

Mūsų organizmas per vasarą dar pripratęs prie šiltesnio oro, o aprangos pasikeisti dar nesuskubome: visai neseniai pasižiūrėjus pro langą buvo galima pamatyti žmonių, vaikščiojančių trumpomis rankovėmis. Dieną gal dar ir galima taip vaikščioti, bet jeigu jie taip apsirengę išeina ryte, organizmui yra ką veikti – tai didžiulis stresas. Natūralu, kad padaugėjo peršalimų“, – svarstė Vilniaus Centro poliklinikos Pirminės sveikatos priežiūros centro vedėja Daiva Berškienė.

Pasak šeimos gydytojos, prie viruso plitimo prisidėjo ir tai, kad dauguma žmonių grįžo iš atostogų: ir darbe daugiau darbuotojų, lyginant su vasara, ir vaikai sugrįžo į mokyklas bei darželius. Taigi žmonių koncentracija vienoje vietoje didesnė, o tai sudaro geresnes sąlygas virusui plisti. Mat jis plinta oro lašeliniu būdu.

Gydymas – tik simptominis

„Didžiąja dauguma atvejų tai virusinė infekcija ir jos gydymas yra simptominis. Bendrieji simptomai niekuo nesiskiria nuo įprastų viršutinių kvėpavimo takų infekcijų simptomų: čiaudulys, vandeninga sloga, gerklės perštėjimas ar deginimas, bendras silpnumas, nedidelė temperatūra, nors jos gali ir nebūti. Kol kas nėra patvirtinta, kad tai gripo virusas, tačiau viršutinių kvėpavimo takų ligų iš tiesų labai padaugėjo.

Atvedami ne tik vaikai. Ateina ir suaugusieji, kurie dažniau kreipiasi atsižvelgdami į savo savijautą, o ne į temperatūrą. Būna, kad ateina žmonės ir sako – temperatūros neturiu, bet geriau turėčiau, nes silpna, pila šaltas prakaitas, skauda galvą. Biuletenį mes skatiname imti net kai nėra temperatūros, nes tai ne svarbiausias ligos kriterijus. Pagaliau reikia gerbti ir aplinkinius. Jeigu sėdėsi darbe visas kosintis ir čiaudintis, rytoj dar kokie penki kolegos į darbą neateis. Beje, dabar daugėja ir darbdavių, kurie leidžia savo darbuotojams 1-2 dienas pabūti namuose – tokiems žmonėms ir biuletenio nereikia“, – pasakojo pašnekovė.

Baigiasi sinusitu arba angina

D.Berškienė įspėjo, kad pajutus peršalimo simptomus iš tiesų labai svarbu keletą dienų pabūti namuose, pasigydyti arbatomis, taip pat šiuo metu yra daugybė įvairių žolinių preparatų – nebūtina iš karto griebtis cheminių vaistų. Tuomet liga neužsibus ir praeis be pasekmių. Mat šiuo metu žmones sargdinantis virusas nėra kuo nors ypatingas.

Tačiau medikė susiduria ir su tokiais pacientais, kurie neišsikapsto 1-2 savaites arba pasirodo jau su rimtomis komplikacijomis. Paprastai tai žmonės, kurie susirgę tikėjosi pasveikti toliau gyvendami įprastai ir vaikščiodami į darbą.

„Šiuo metu būdingesnė komplikacija – sinusitai, taip pat paūmėja lėtiniai tonzilitai, t. y. angina. Tokiems žmonėms tenka net skirti antibiotikus. Pneumonijos atvejų kol kas ne daug. Praėjusią žiemą buvo jų antplūdis – iš penkių pacientų bent vienam būdavo diagnozuojamas plaučių uždegimas“, – teigė D.Berškienė.

Vilniaus Centro poliklinikos duomenimis, iki rugsėjo 1 d. ūmių viršutinių kvėpavimo takų susirgimų per savaitę buvo registruojama apie 70 atvejų. Nuo kalendorinio rudens pradžios iki rugsėjo 19 d. registruoti jau 900 susirgimų ūmiais viršutinių kvėpavimo takų katarais, taigi beveik 8 kartais daugiau nei vasaros pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius