-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šakninės daržovės – sveikos ir skanios

Ankstyvą pavasarį dar gana keblu įsigyti šviežių daržovių – nebent jos bus ne vietinės, o ir gana brangios. Tačiau ištvermingieji burokėliai ir morkos, jei buvo tinkamai laikyti, per žiemą išsilaiko beveik nepraradę naudingųjų medžiagų, tad pats laikas paruošti patiekalų iš jų. Atkreipkite dėmesį, jog morkas verčiausiai vartoti su trupučiu riebalų – pavyzdžiui, kokybišku bekvapiu rapsų aliejumi – nes tik taip organizmas sugebės pasisavinti šiose daržovėse esantį karoteną.
Morkos
Morkos / Shutterstock nuotr.

Pagelbės lašelis aliejaus

Be morkose randamo beta karoteno, jose taip pat gausu ir vitaminų C, E, B grupės vitaminų, taip pat kalio, kalcio, kitų mineralinių medžiagų. Mūsų organizme beta karotinas virsta vitaminu A, o jis labai svarbus norint stiprinti imunitetą, palaikyti gerą odos būklę, skatinti ląstelių atsinaujinimą ir augimą. O, pavyzdžiui, kalis svarbus kaulų, nagų stiprumui, taigi, valgykite morkas, jei skilinėja ar trupa nagai. Morkas galima valgyti, gerti jų sultis ir sergant diabetu, tiesa, nepadauginant,  nes morkos turi nemažai angliavandenių.

Morkos ir jų sultys ypač naudingos vaikams, o taip pat žmonėms, kamuojamiems odos problemų bei besiskundžiantiems nusilpusiu imunitetu. Be to, vitaminas A itin svarbus mūsų regėjimui. Būtina atminti, kad norint, jog organizmas jį pasisavintų, į patiekalus su morkomis – salotas, troškinius ir pan., – ar morkų sultis įlašinus šiek tiek riebalų – pvz., geros kokybės rapsų, alyvuogių, moliūgų sėklų aliejaus. 

Nepraranda naudingųjų medžiagų

Burokai
Burokai

Burokėliai, taip pat puikiai išsilaikantys iki pat vėlyvo pavasario, yra tikras naudingųjų medžiagų lobynas. Juose yra fosforo, kalio, kalcio, magnio, geležies, daug mikroelementų ir vitaminų – C ir PP, B grupės vitaminų.

Burokėliuose yra biologiškai aktyvių organinių medžiagų betanino ir betaino, todėl jie vartojami kaip vaistas ir dietinis maisto produktas sergant kepenų ligomis. Virti burokėliai tinka sergantiems hipertonija, nes magnis mažina padidėjusį arterinį kraujospūdį, ramina nervų sistemą. Burokėliuose gausu ir jodo, todėl jie rekomenduojami sergantiems skydliaukės ligomis. Juose esančios pektininės medžiagos naikina puvimo bakerijas žmogaus žarnyne, šalina iš organizmo radioaktyviuosius junginius. Burokėliai turi vario ir fosforo, tad iš organizmo efektyviai šalina toksinus, kraujyje gamina hemoglobiną (burokėlius ypač rekomenduojama valgyti sergant anemija ir leukemija). Burokėliai naudingi ir tada, jei organizme kaupiasi skysčiai, jei turite antsvorio. Tiesa, burokėlių nerekomenduojama valgyti sergant šlapimo pūslės bei šlapimtakių akmenlige, esant padidėjusiam kraujo krešumui.

RECEPTAI:

Marokietiškos morkų ir burokėlių salotos

Jums reikės: 1 didelio burokėlio, 2 morkų, saujos razinų, kelių šaukštų kokybiško aliejaus, 1 arbat. šaukštelio medaus, 1 valg. šaukšto citrinos sulčių, po 1/2 arbat. šaukštelį cinamono, malto kumino, maltos raudonosios paprikos.

Šviežią burokėlį nuplaukite ir sutarkuokite burokine tarka, sudėkite į sietelį ir nuplaukite tarkius po šaltu tekančiu vandeniu. Morkas taip pat sutarkuokite burokine tarka. Sudėkite daržoves į dubenį. Razinas užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite kelias minutes, nukoškite ir nusausinkite. Mažame dubenėlyje paruoškite padažą – sumaišykite aliejų, citrinų sultis, medų ir prieskonius ir gerai paplakite šluotele. Į dubenį su daržovėmis berkite razinas, pilkite padažą ir gerai išmaišykite. Po pusvalandžio, kai skoniai susimaišys, salotas tiekite į stalą.  

Keptų burokėlių ir ožkos sūrio salotos

Jums reikės: 3 vidutinio dydžio burokėlių, 100 g ožkos sūrio, saujelės kedrų ir graikiškų riešutų, aliejaus, pipirų, druskos, balzamiko acto.

Burokėlius nulupkite, supjaustykite vienodo dydžio gabalais ir patepę aliejumi bei suvynioję į foliją iškepkite orkaitėje. Iškepusius burokėlius atvėsinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Burokėlius dėkite į plokščią dubenį, pašlakstykite aliejumi bei balzamiko actu, užberkite druskos, pipirų. Riešutus pakepinkite sausoje keptuvėje ir taip pat berkite ant burokėlių, ant viršaus užtrupinkite ožkos sūrio. Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius