Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Šaltį mėgstanti bakterija, galinti sugadinti jums sveikatą

Jersiniozė yra užkrečiamoji liga, kurią sukelia Yersinia genties bakterijos, nebijančios šalčio. Šios bakterijos sugeba ne tik parazituoti ir daugintis gyvūno ar žmogaus organizme, bet ir ilgai išlikti gyvybingos aplinkoje: ant maisto produktų – iki kelių mėnesių, o skystoje terpėje (piene, upės ar vandentiekio vandenyje) net daugintis. Jos gali veistis ir mūsų šaldytuvuose, jei šių nevalysime pakankamai dažnai.
Sveikata
Sveikata / „Scanpix“ nuotr.

Jei žmogus suvartoja maisto, užkrėsto šiomis bakterijomis, galima susirgti. Šios bakterijos ypač pavojingos mažiems vaikams, senyvo amžiaus žmonėms ir tiems, kurių silpnas imunitetas. Kadangi bakterijos dauginasi labai greitai, pakanka keletui dienų šaldytuve palikti termiškai neapdoroto maisto, ir jį gali užkrėsti Yersinia genties bakterijos.

„Šių bakterijų yra visur. Jų paplitimas yra absoliutus, kadangi šias bakterijas savo žarnyne turi praktiškai visi gyvūnai – tiek naminiai, tiek laukiniai. Užsikrėsti galima nuo užteršto maisto, labai retais atvejais – žmogus nuo žmogaus“, – pabrėžia ULAC Epidemiologinės priežiūros sk. vedėja Galina Zagrebnevienė.

Įtarti jersiniozę galima, jei negaluojantį žmogų kamuoja pilvo skausmai, neaukšta temperatūra, viduriavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius