Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Sąnarių ligos: kokios profesijos žmones jos puola ir kaip sąnariai reaguoja į orų permainas

Sąnarių ligos užklumpa vis jaunesnius žmones. Specialistai pastebi, kad šiais laikais didžiausią grėsmę kelia nejudrus gyvenimo būdas.
Kelio sąnario skausmas
Kelio sąnario skausmas / „Fotolia“ nuotr.
Temos: 2 Sveikata Sąnariai

Gydytojas chirurgas, „Biofirst“ klinikos gydytojas Alvidas Didžiulis atskleidžia, kodėl mums reikėtų labiau pasirūpinti savo sąnariais ir kodėl į jų skausmą negalime numoti ranka.

Asmeninio archyvo nuotr. /Gydytojas chirurgas, „Biofirst“ klinikos gydytojas Alvidas Didžiulis
Asmeninio archyvo nuotr. /Gydytojas chirurgas, „Biofirst“ klinikos gydytojas Alvidas Didžiulis

– Gydytojau, kokias ligas gali išduoti skaudantys sąnariai?

– Skaudantys sąnariai gali signalizuoti apie įvairias ligas, tai įvairios kilmės reumatinės ligos, įvairios infekcinės ligos, lytiniu keliu plintančios ligos. Sąnarius taip pat paveikia sisteminiai susirgimai kaip podagra, psoriazė, raudonoji vilkligė, TBC ir kitos ligos. Norint išsiaiškinti skausmo priežastis, būtina surinkti išsamią ligos istoriją bei atlikti tyrimus.

– Tiesa ar mitas, kad sąnariai gali reaguoti į besikeičiančius orus?

– Tai nėra mitas. Sąnarių ligos gali paūmėti esant nepastoviam oro drėgnumui, prieš pasikeičiant oro slėgiui, prieš šlapdribą ir lietų. Taip pat sergantiems sąnarių ligomis gali paūmėti liga rudenį spalio–lapkričio ir pavasarį kovo–balandžio mėnesiais. Taip vyksta, nes kaulinis audinys reaguoja į atmosferos slėgio pokyčius, ir tai sukelia skausmus.

– Ar nuo sąnarių skausmo gali padėti papildai, tepalai, įvairios reklamuojamos juostelės ir pan.? Ar tai tėra mitas?

– Rinkoje yra galybė tepalų, maisto papildų ir vaistų. Negalima vienareikšmiškai atsakyti, kad visi veikia ar ne. Reikia atskirti kokybiškas medicinos priemones ir maisto papildus, kurie yra platinami tik per vaistines ir kurių veikimas yra kliniškai patikrintas. Tuomet galima kalbėti ne tik apie naudą, bet ir apie tai, kad nebus sukeliamos pašalinės reakcijos, sukeliančios didesnę žalą sveikatai, nei deklaruojama jų nauda.

Geriant maisto papildus būtina atsižvelgti ir į tai, iš ko jie gaminami, nes geriausia, kai papildai yra ekologiški ir etiški, kai jų sudėtyje nėra paslėptų balastinių priedų: dažiklių, saldiklių, skonio stipriklių ir kt.

– Kokių profesijų žmonėms dažniausiai gresia sąnarių ligos? Dabar dažnas dirbame kompiuteriu – kaip tai veikia mūsų sąnarius?

– Didžiausias šių laikų žmonių sveikatos priešas yra nejudrus gyvenimo būdas. Anksčiau žmonės sąnarių ligomis dažniau sirgo dėl fiziškai sunkaus darbo arba dėl ilgo darbo šaltame ore, dėl darbo stereotipinių judesių, o dabar dažnesnė sąnarių skausmo priežastis nejudrumas ir ilgas sėdėjimas.

Darbą prie kompiuterio galima priskirti prie stereotipinių judesių, nes veikia ne tik ilgas sėdėjimas, bet ir monotoniški rankų judesiai, sėdėjimo poza. Dėl to kenčia ne tik sąnariai, bet ir stuburas, regėjimas bei kraujotaka. Kad išvengtume šių problemų, darbo vieta turi būti įrengta ergonomiškai, turi būti daromos darbo pertraukėlės, kai pajudama, pasimankštinama. Kartu darbe sveikatą veikia užterštas oras, dulkės, elektromagnetinis laukas, stresas bei nevisavertė mityba.

– Kaip apsisaugoti nuo sąnarių ligų ir kas gresia, jeigu jos negydomos?

– Svarbiausia sąlyga norintiems išvengti sąnarių ligų yra judresnis gyvenimo būdas, nuolatinis sportavimas bei buvimas gryname ore. Nesvarbu, kokiu sportu užsiimsite: plaukiosite, bėgiosite, minsite dviratį ar vaikščiosite, bet svarbiausia yra sistemingas judėjimas. Tačiau nereikia prarasti saiko jausmo ir nepersistengti, jei niekada nesportavote.

Dar labai svarbu visavertė ir subalansuota mityba. Būtina atsižvelgti į tai, kad kai kurių vitaminų ir medžiagų mums gali trūkti dėl individualių organizmo pasisavinimo savybių, gretutinių susirgimų ar mūsų klimatinių sąlygų. Tuomet gydytojai gali parekomenduoti vartoti maisto papildus.

Negydomos sąnarių ligos žmones veda prie neįgalumo, nes žmogus dėl skausmo vis mažiau juda, o nejudinami sąnariai dar labiau tampa nejudriais. Sąnarių ligas būtina gydyti ne tik medikamentais, bet kompleksiškai, tai ir fizioterapija bei kineziterapija.

– Kokio amžiaus žmones sąnarių ligos griebia labiausiai? O gal problemų turima nepriklausomai nuo amžiaus?

– 80 proc. vyresnių nei 65 m. žmonių atlikus rentgenologinius tyrimus galima įrodyti sąnarių ligos požymius. Dažniau serga moterys nei vyrai, bei jų ligos forma būna sunkesnė. Tai susiję ne tik su genetika, bet ir su moterų amžiumi susijusiais hormonų svyravimais, nėštumais ir kt. Paskutiniu metu sąnarių ligos, kaip ir daugelis ligų, jaunėja, serga vis jaunesni žmonės. Ligos „jaunėja“ 10–15 metų ir tai susiję ne tik su nejudriu gyvenimo būdu, bet ir su aplinkos tarša, nenatūraliu maistu, nuolat patiriamu stresu bei gyvenimo tempu.

– Kuo apskritai pavojingos sąnarių ligos ir kokios komplikacijos gresia?

– Sąnarių ligos labai paveikia žmogaus gyvenimo kokybę. Jos dažnai tampa ilgo nedarbingumo priežastimi, o negydomos – veda prie neįgalumo. Sąnarių ligos dažną, kuris laiku negydo ligos, prikausto prie neįgaliojo vežimėlio ar net prie lovos.

Dėl to būtina dėl sąnarių skausmo ar sutrikusio, apsunkinto sąnarių judrumo kreiptis į gydytoją. Dabar, laiku kreipiantis į gydytoją, yra galimybės, jei nors neišgydyti, tai bent suvaldyti ligą, kai sustabdomas ligos progresavimas. Šiuo metu atsiranda vis naujesnių, ne tik medikamentinių sąnarių ligų gydymo būdų. Kovai su sąnarių ligomis pasitelkiama ne tik kineziterapija, fizioterapija, bet ir hialurono ar PRP injekcijos į sąnarius. Medicinos mokslas sparčiai žengia į priekį, svarbu laiku pradėti gydymą, kai nėra išsivystę sąnariuose negrįžtami procesai, kada gali padėti tik sąnarių protezavimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius