Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Santariškių eismo žiede sraigtasparnis nusileido su itin svarbiu kroviniu – atskraidino donoro širdį

Trečiadienį, LSMUL Kauno klinikose registruoti du organų donorai. Jų artimųjų dėka, gyvybės išgelbėtos ar sveikata pagerinta bus net keliems organų ir audinių donoro laukusiems žmonėms. Vieno iš donorų širdis trečiadienio popietę Vilniaus eismo žiede prie VUL Santaros klinikų atgabenta sraigtasparniu – ji skubiai pristatyta transplantacijos operacijai, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Transplantacijos koordinavimo darbai Nacionalinio transplantacijos biure prie Sveikatos apsaugos ministerijos (NTB) prasidėjo jau antradienį, kai NTB koordinatoriai iš Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų gavo informaciją apie atsiradusį potencialų donorą.

Mirusiojo artimiesiems priėmus teigiamą sprendimą dėl organų ir audinių dovanojimo donorystei, transplantacijai tiko širdis, inkstai, ragenos ir kiti audiniai. Organų ir audinių laukę recipientai informuoti apie atsiradusį donorą.

Daugiau kaip parą trukę koordinavimo darbai pasibaigė operacinėse. Mirusiojo inkstai transplantuoti recipientui LSMUL Kauno klinikose, širdis, kuri iš Kauno į Vilnių skubiai atgabenta Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų sraigtasparniu, – VUL Santaros klinikose.

Atsižvelgiant į tai, kad širdies išemijos laikas itin trumpas, vykdant širdies transplantacijos procesą, šio organo pergabenimui į kitą miestą ar šalį visada pasitelkiamas sraigtasparnis.

Dar nesibaigus pirmajam transplantacijos procesui, LSMUL Kauno klinikos informavo apie kitą potencialų donorą, kurio artimiesiems sutikus paaukoti organus ir audinius, transplantacijai paimti širdis, inkstai, kepenys, ragenos ir kiti audiniai. Širdies ir inkstų persodinimo operacijos atliktos tose pačiose LSMUL Kauno klinikose, kepenys greitosios medicinos pagalbos automobiliu operacijai atgabentos į VUL Santaros klinikas.

Kauno klinikų nuotr./Į Kauno klinikas atskraidinta donoro širdis
Kauno klinikų nuotr./Į Kauno klinikas atskraidinta donoro širdis

Organų transplantacija yra dviejų lygiaverčių dedamųjų – aukštų medicinos pasiekimų ir pačios didžiausios pagarbos verto kilnaus artimųjų sprendimo – rezultatas, kuris suteikia galimybę pasveikti ar pagerinti gyvenimo kokybę sunkiai sergantiems ligoniams.

VIDEO: Santariškių žiede nusileido sraigtasparnis – atgabeno donoro širdį

Išreikšti savo pritarimą organų donorystei gali kiekvienas pilnametis pilietis. Tai padaryti galima pasirašant sutikimą organų donorystei, o pasirašius – tai ypač svarbu – apie tai pasikalbėti su artimaisiais, kurie ir priimta lemiamą sprendimą mirties atveju.

Pasirašyti sutikimą donoro kortelei gauti galima ir internetu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius