-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 26 /2020 10 27

Padėtis COVID-19 pacientus gydančiose šalies ligoninėse: ar užteks lovų ir medikų?

Kasdien šalyje per parą nustatomi vis didesni koronaviruso infekcija sergančių asmenų skaičiai. Ligoninėse daugėja pacientų, o tuo pačiu – ir darbo gydytojams bei slaugytojams. Kalbiname penkių pagrindinių šalies ligoninių – Santaros klinikų, Kauno klinikinės, Klaipėdos universitetinės, Respublikinės Šiaulių ir Respublikinės Panevėžio – atstovus ir teiraujamės, kokia situacija COVID-19 pacientus gydančiose įstaigose šiuo metu: kiek sergančių pacientų, kiek „kovidinių“ lovų užimta, kiek jų numatyta didinti esant būtinybei, kokia padėtis gydytojų ir slaugytojų atžvilgiu – ar jų užteks ir kaip planuojama jų pajėgas gausinti?
Plaučių ventiliavimo aparatas
Plaučių ventiliavimo aparatas / 123RF.com nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, Lietuvoje per praėjusią parą nustatyti 766 nauji koronaviruso atvejai. Nacionalinis visuomenės ir sveikatos centras patikslino, kad 468 atvejai dar neištirti. Pirmadienį Vyriausybė paskelbė karantiną trijuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose – Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje, taip pat Šilalės, Širvintų, Telšių, Trakų ir Vilniaus rajonų savivaldybėse. Iš viso Lietuvoje karantino režimas įvestas 21 savivaldybėje.

Iš viso šalyje patvirtinti 10 949 COVID-19 atvejai. 4166 žmonės pasveiko, o 6600 – serga. SAM duomenimis, dėl COVID-19 Lietuvos ligoninėse iš viso gydomi 322 žmonės, 31 iš jų – reanimacijoje. Su deguonies kaukėmis gydoma 119 pacientų, dar 15 žmonių taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Augant COVID-19 atvejams, iš 401 lovos, skirtos sergantiems koronavirusu, šiuo metu šalies ligoninėse užimta 83 proc. Tačiau lovų skaičių, kaip patvirtino ir ligoninių atstovai, planuojama didinti, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga teigė, kad tas skaičius kiltų iki 260, o regione būtų galimybė išplėsti lovų skaičių iki 600.

15min GYVENIMAS pakalbino penkių šalies ligoninių, gydančių koronaviruso ligonius, atstovus apie esamą padėtį ir kas numatyta, jei situacija blogėtų – pacientų daugėtų.

SAM duomenimis, dėl COVID-19 Lietuvos ligoninėse iš viso gydomi 322 žmonės, 31 iš jų – reanimacijoje.

Santaros klinikos tariasi su kitomis ligoninėmis

Vilniaus universitetinės ligoninės (VUL) Santaros klinikų atstovės teigimu, pirmadienio rytą Santaros klinikose dėl COVID-19 buvo gydomi 64 pacientai, iš jų 7 – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje.

Santaros klinikose koronaviruso pacientams gydyti yra skirta 102 lovos. Kol kas jų dar užtenka, tačiau augant koronavirusu sergančių pacientų skaičiui, ir klinikos ieško būdų, kur būtų galima didinti lovų skaičių.

BNS teigimu, Santaros klinikos tariasi su kitomis regiono ligoninėmis. Pirmadienį šiuo klausimu kalbėtasi su Antakalnio ligonine, savaitės pabaigoje, kaip naujienų agentūrai BNS sakė VUL Santaros klinikų direktorė valdymui Aušra Bilotienė-Motiejūnienė, turėtų paaiškėti alternatyvos.

Antradienį išplatintame pranešime teigiama, kad Santaros klinikos pagal Sveikatos apsaugos ministro įsakymą asmens sveikatos priežiūros paslaugų teikimą gali organizuoti trylikoje Vilniaus ir Alytaus apskrities ligoninių.

Kasdien į ligoninę paguldoma 10–12 pacientų. Iš viso užimta apie 80 proc. lovų, skirtų koronavirusine infekcija sergantiems pacientams.

Pasak VUL Santaros klinikų direktorės valdymui A.Bilotienės-Motiejūnienės, pastarąsias dienas kasdien į ligoninę paguldoma 10–12 pacientų. Iš viso užimta apie 80 proc. lovų, skirtų koronavirusine infekcija sergantiems pacientams: „Taigi esame pasiekę kritinę ribą.“

Santaros klinikos pagalbos laukia iš Vilniaus miesto klinikinės, Respublikinės Vilniaus universitetinės, Ukmergės ir kitų Vilniaus regiono atraminių ligoninių. Antradienį iki darbo dienos pabaigos klinikos turėtų žinoti, kokius rezervus ir galimybes turi.

Paklausta apie dabartinę situaciją, pirmadienį A.Bilotienė-Motiejūnienė sakė, kad Santaros klinikos šiuo metu teikia praktiškai visas planines paslaugas:

„Jau pirmosios bangos metu VUL Santaros klinikos pasirengė didesniems pacientų srautams, dėl to atlaisvinta papildomų patalpų, perorganizuojat skyrių veiklą. Yra planuojama kiekviena savaitė, reaguojant į besikeičiančią situaciją.“

Tiesa, direktorė yra minėjusi, kad ne lovos, o gydytojų ir slaugytojų trūkumas gali būti didžioji problema. Kokių išeičių ieškoma ir kas numatyta gydytojų ir slaugytojų atžvilgiu, pirmadienį Santaros klinikų atsakymo portalas 15min nebesulaukė, tačiau antradienį išplatintame pranešime A.Bilotienė-Motiejūnienė sakė:

„Personalo rezervinis sąrašas formuojamas perkeliant medikus iš kitų skyrių, peržiūrint planines paslaugas. Rezerviniame sąraše yra ir gydytojų rezidentų, kalbamės su Vilniaus universitetu dėl rezervinių pajėgų sustiprinimo.“

Spalio 27 d. duomenimis, VUL Santaros klinikų Infekcinių ligų centre yra likusios 5 lovos, kurios, pasak klinikų atstovų, tikėtina, jau šiandien bus užimtos.

VUL Santaros klinikose koronavirusinė infekcija COVID-19 nustatyta 27 medikams, 37 darbuotojams teko izoliuotis.

Kauno ligoninės atstovė: „Darbuotojų, ko gero, nepritrūksim“

Kauno klinikinėje ligoninėje pirmadienio rytą buvo 72 koronavirusu sergantys ligoniai skyriuje ir 4 reanimacijoje, deguonies terapija taikoma apie 40 pacientų.

15min montažas/Kauno klinikinė ligoninė ir Respublikinė Kauno ligoninė bus sujungtos
15min montažas/Kauno klinikinė ligoninė ir Respublikinė Kauno ligoninė bus sujungtos

Iš viso koronaviruso infekcija sergantiems pacientams čia skirta 130 lovų, iš jų užimtos 72. Paklausta, jei šių lovų pritrūktų, ar yra numatę, kur būtų galima didinti jų skaičių, Kauno ligoninės l.e.p. Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė Jūratė Kuzmickaitė sakė, kad visa tai reguliuoja Kauno regioną koordinuojanti įstaiga – LSMU Kauno klinikos: „Visą šį „kovidinį“ darbą organizuojanti ligoninė sprendžia, kiek, kur lovų skaičius didinamas ir t. t. Kol kas turime daug rezervo.“

Ji teigė, kad šiandien pakankamas ne tik lovų, bet ir su koronaviruso ligoniais dirbančio personalo skaičius.

„Kalbant apie personalą, šiuo metu verčiamės iš vidinių rezervų, bet situacija tokia, kad labai toli neprognozuojame. Šiandien mes užtikriname reikiamą personalo skaičių. Kol kas esame susitvarkę, ramūs, susitvardę. Sudarinėjame grafikus dviem savaitėms į priekį, personalo šiuo metu mums gana. Kažkaip verčiamės“, – sakė J.Kuzmickaitė.

Per abi susijungusias ligonines bendrai personalo turime apie 3 tūkst.

Paklausta, kas numatyta, jei vis dėlto dirbančio personalo pritrūktų, Kauno ligoninės l.e.p. Komunikacijos ir rinkodaros skyriaus vadovė atsakė, kad rugsėjo 8-ąją susijungus dviem ligoninėms – Respublikinei Kauno ir Kauno klinikinei, bendras personalo skaičius siekia 3 tūkst.:

„Taip kad mes tų darbuotojų, ko gero, nepritrūksim, nes per abi susijungusias ligonines bendrai personalo turime apie 3 tūkst. Galbūt trauksis kurių nors paslaugų teikimas, o jei bus korekcijų čia, atsilaisvins specialistų rankos.“

Šiuo metu Kauno klinikinėje ligoninėje planinės paslaugos teikiamos, kaip sakė J.Kuzmickaitė, jei ne viename, tai kitame padalinyje, visiškai nutrauktų nėra, tik truputį sumažintos apimtys.

Paprašyta pasidalyti vyraujančia atmosfera, pašnekovė sakė: „Dabar yra iššūkio metas, krūviai dideli, įtampa didelė, bet medikai tokie jau yra – jie pripratę prie įvairių situacijų, tarp jų – ir ekstremalių. Medikai yra tie žmonės, kurie iššūkius moka pasitikti. Ir sėkmės jiems! Ir visi, kuo galėdami, prisidėkime prie to, kad tas iššūkis jiems nebūtų pernelyg ekstremalus – saugokime save ir saugokime juos.“

KUL atstovas: „Dirbame ramiai ir profesionaliai“

Klaipėdos universitetinėje ligoninėje (KUL) šiuo metu gydomas 51 koronavirusu sergantis asmuo. Iš 45 pacientų, gydomų skyriuose, 16 pacientų skiriama deguonies terapija. Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje gydomi 6 pacientai, 5-iems iš jų taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

Vadinamųjų „kovidinių“ lovų KUL yra 98, iš jų 51 – užimta. Paklaustas, ar yra numatę didinti lovų skaičių, jei koronavirusu sergančių ligonių skaičius peršoktų 98 ribą, ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas Virgis Vanagas sakė, kad, atsižvelgiant į poreikį ir epidemiologinę situaciją regione, lovų skaičių planuojama didinti iki 203.

Pasiteiravus, kokia situacija ligoninėje gydytojų ir slaugytojų atžvilgiu, kiek jų šiuo metu dirba ir ar užteks pajėgumų, jei situacija keisis, V.Vanagas sakė:

„Šiuo metu su COVID-19 pacientais KUL dirba 19 gydytojų ir 101 medicinos ir kitas personalas. Blogėjant epidemiologinei situacijai Lietuvoje ir regione ir daugėjant COVID-19 sergančių pacientų, akivaizdu, kad bus ribojamas kitų asmens sveikatos priežiūros paslaugų mastas. Atsiras galimybė panaudoti medicininio personalo resursus iš kitų sričių.

Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr./Klaipėdos universitetinėje ligoninėje atliekama dializė COVID-19 sergančiam pacientui
Klaipėdos universitetinės ligoninės nuotr./Klaipėdos universitetinėje ligoninėje atliekama dializė COVID-19 sergančiam pacientui

Taip pat yra regiono ligoninių veiklos planas, atsiradus dideliam Covid-19 sergančių srautui. Pagal jį numatyta, kad dalį pacientų priims kitos regiono ligoninės.“

Paprašytas įvertinti vyraujančią situaciją tarp medicinos darbuotojų, kurie gydo koronavirusu sergančius pacientus, ligoninės vyriausiojo gydytojo pavaduotojas teigė, kad šiuo metu visas Infekcinių ligų departamento personalas dirba ramiai ir profesionaliai.

„Daugiau kaip per šešis mėnesius įgyta kasdienė patirtis su COVID-19 sergančiais pacientais ir darbas komandoje, susiformavę nauji įgūdžiai iki minimumo sumažino (bet nepanaikino) darbuotojų psichologinę ir fizinę įtampą“, – trumpai pakomentavo V.Vanagas.

Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas: „Mums dabar yra maksimalių išbandymų metas“

Respublikinėje Šiaulių ligoninėje pirmadienio rytą buvo gydomi 69 koronavirusu sergantys pacientai, iš jų – 65 gydomi skyriuje, 4 – reanimacijoje. Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus Remigijaus Mažeikos teigimu, COVID-19 ligoniams skirta 81 lova.

Paklaustas, jei pritrūktų turimų, ar yra numatę, kur galėtų padidinti jų skaičių, R.Mažeika teigė, kad papildomų lovų – 23 – atsirastų Chirurgijos skyriuje, iš jų 8 – reanimacijoje.

Tikslių skaičių, kiek gydytojų ir slaugytojų dirba su koronaviruso ligoniais, R.Mažeika sakė negalintis įvardyti, bet teigė, kad labai daug.

„Jau dabar labai daug. Turime tris atskirus skyrius, tris komandas visą parą, „kovidinę“ reanimaciją – yra keturi padaliniai, dirbantys vien tik su COVID-19. Plius Diagnostikos skyrius, kuriame nustatoma nemaža dalis koronaviruso, taip pat Skubios pagalbos skyrius. Taigi daug dirbančių“, – sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovas.

Pasiteiravus, kaip numatyta spręsti situaciją gydytojų ir slaugytojų atžvilgiu, jei, augant koronavirusu sergančių pacientų skaičiui pritrūktų personalo, R.Mažeika sakė:

„Šiaip situacija, galiu pasakyti, – labai rimta. Bent jau pas mus – tikrai rimta. Raudona šviesoforo lemputė dega beveik visame regione. Mes tariamės su visomis savo ligoninėmis, kaip toliau reikės valdyti situaciją.

Ta išeitis vis dėlto yra ne ligoninėse – mes nesame guminiai, nesame iki begalybės galintys priimti pacientus. Jau traukiamės iki tokios ribos, kai lieka būtinoji pagalba. Ir personalą testuojame kiekvieną savaitę, kasdien ateina penki šeši teigiami atsakymai. Jie nejaučia simptomų, ir čia yra didelis pavojus. Situacija tikrai labai sudėtinga. Priešas nematomas. Labai artėja ta riba, kai negalėsime teikti planinės pagalbos.“

Šiaip situacija, galiu pasakyti, – labai rimta.

Pasak ligoninės vadovo, dalis planinių paslaugų jau apribota, dalis dar teikiama – konsultacijos, kai kurios planinės chirurginės operacijos, bet šią savaitę, kaip teigė R.Mažeika, dalis jų jau stabdoma: „Nes viską turime pergrupuoti. Nėra viskas taip paprasta. Tiesiog nuo rugsėjo mėnesio gydymo įstaiga jaučia didelį spaudimą dėl sergamumo.“

Paklaustas, kaip laikosi koronaviruso ligonius gydantis personalas, R.Mažeika sakė: „Jei taip būtų buvę pavasarį, sakyčiau, kad pas mus čia jau būtų labai blogai. Dabar žmonės psichologiškai buvo nusiteikę visiškai kitaip, nes turėjo patirtį ir supratimą, kad kitaip nebus, kad mes čia (regione – aut.) esame tik vieninteliai, iš tikrųjų – vienintelė ligoninė, ir turime dirbti. Ir, be jokios abejonės, buvome nusiteikę, kad dirbsime, negalime pavesti savo gyventojų.

Turime Infekcinį skyrių su 18 lovų. Šiandien yra 63 pacientai. Slaugytojų komandą suformavome, bet gydytojų infektologų – kiek turėjome, tiek ir turime. Taigi jie dabar vietoj 18 pacientų dirba su 63, ir tie ligoniai sunkūs. Galvojame, kaip jiems padėti, į komandą įjungiame vidaus ligų gydytojų, vyksta gydytojų perprofiliavimas. Reikia tartis, kas ateis į pagalbą, bet kitur irgi pilni skyriai. Labai sudėtingas gyvenimas čia, ligoninėje, ir tai, ką atlieka medikai, tiesiog yra... Mums dabar yra maksimalių išbandymų metas.“

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Respublikinė Šiaulių ligoninė

Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas: „Situacija kol kas nekelia rūpesčių“

Šiuo metu Respublikinės Panevėžio ligoninės Infekcinių ligų klinikoje pirmadienį buvo gydomi 22 koronavirusu sergantys pacientai, vienas jų guli Reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje, trims pacientams pajungti deguonies aparatai. Šiuo metu COVID-19 lengva forma serga 14 ligoninės darbuotojų, jie gydosi namuose.

Ligoninėje šiuo metu skirta 40 lovų COVID-19 ligoniams, iš jų 21 užimta.

„Jeigu situacija būtų kur kas ekstremalesnė, ligoninė yra parengusi planą – Infekcinių ligų klinikoje būtų nutraukiamos planinės paslaugos arba, kiek įmanoma, perkeliamos į ligoninę, ir tada Infekcinių ligų kliniką būtų galima paversti ligonine „kovidiniams“ pacientams. Ten būtų galima įrengti 108 lovas. Tam mes esame pasiruošę, ir, jei situacija to reikalaus, mes netempdami laiko tai padarysime“, – sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis.

Jeigu situacija būtų kur kas ekstremalesnė, Infekcinių ligų kliniką būtų galima paversti ligonine „kovidiniams“ pacientams.

Ligoninės atstovo teigimu, gydytojų ir slaugytojų situacija „kol kas nekelia jokių rūpesčių, visi sustyguotai dirba komandomis“. Kaip sakė V.Riaubiškis, tikimasi išvengti „kokių nors rimtesnių ekscesų“, bet, kaip viskas bus, dabar sunku pasakyti. O ir pats Panevėžys bei Panevėžio rajonas, iki pirmadienio buvę žalioje zonoje, šiandien atsidūrė geltonoje.

Paklaustas, ar yra numatyta, kaip būtų didinamas gydytojų ir slaugytojų skaičius, jei šių pritrūktų, V.Riaubiškis sakė, kad sprendimas – konsultacijų poliklinika.

„Jei keisis visa planinių paslaugų struktūra, kaip buvo kovo mėnesį, rezervas yra konsultacijų poliklinika. Tuomet ji nebedirba, konsultacijos tampa nuotolinės ir dalis specialistų eina dirbti su koronaviruso ligoniais, – paaiškino pašnekovas ir pridūrė: – Mes jau kovo ir balandžio mėnesiais išbandėme šį modelį, jis gerai veikia ir mes esame tam pasiruošę ir dabar. Atvirai pasakius, medikai jau žino, komandos yra suskirstytos, taip kad, jei, neduok Dieve, situacija ženkliai pablogėtų, esame pasiruošę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius