Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savižudybių prevencijos dienos minėjimo renginiai Kaune

Rugsėjo 10-oji – Pasaulinė savižudybių prevencijos diena. Minint ją, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras kauniečius kviečia nelikti abejingu ir prisijungti prie organizuojamų renginių rugsėjo mėnesį, rašoma pranešime žiniasklaidai.
"Auros" pasirodymas Aleksoto apžvalgos aikštelėje
"Auros" pasirodymas Aleksoto apžvalgos aikštelėje / Juozas Kamenskas

Jau ne vienerius metus Lietuvą lydi tragiškas statistinis rodmuo – savižudybių skaičius, tenkantis 100 tūkst. gyventojų, mūsų šalyje yra didžiausias tarp visų Europos Sąjungos šalių, o 2021 metais - 44 kauniečiai pasitraukė iš gyvenimo.

Rugsėjo mėnuo – tai laikas kalbėtis apie sunkumus išgyvenančius kauniečius, pagalbos galimybes ir mokintis jiems padėti. Rugsėjo 9-10 dienomis vykstantys nemokami renginiai Kaune, skatins nelikti abejingu ir prisijungti prie jų, parodant solidarumą ir palaikymą.

Jau rugsėjo 9 dieną - penktadienio rytą, Kauno mieste prasidės šiai temai skirta socialinė akcija. Į miesto centro gatves išeis tamsiais siluetais persirengę statistai, kurių misija – priminti jau išėjusius bei kiekvieną dieną tarp mūsų esančius, nevilties ir minčių apie pasitraukimą kamuojamus žmones.

Šią akciją užbaigs Kauno šokio teatro „Aura“ pasirodymas Vienybės aikštėje 12 val. Atliekamas šokio performansas “Įsivaizduok” bus skirtas atskleisti, kaip galima jausti svetimu ir atstumtu. Spektaklis yra apie mūsų daugumos požiūrį į „kitokius“ esančius šalia mūsų.

Šį pasirodymą galės stebėti kauniečiai ir miesto svečiai 12:00-12:30 Vienybės aikštėje.

Juozas Kamenskas/"Auros" pasirodymas Aleksoto apžvalgos aikštelėje
Juozas Kamenskas/"Auros" pasirodymas Aleksoto apžvalgos aikštelėje

Akcijos dalyvius ir žiūrovus kviesime 13 val. į nemokamą filmo „Žodis iš S raidės“ peržiūrą Romuvos kino teatre. Tai filmas, kuris pasakoja bandžiusių nusižudyti žmonių istorijas, tačiau nesiekia šokiruoti ar bauginti.

„Žodis iš S raidės“ koncentruojasi ne į statistiką, atvirkščiai kviečia ne tik susimąstyti, kalbėti apie sudėtingas situacijas, bet ir viltingai nusišypsoti. Jauna fotografė, dviejų vaikų tėtis, žmogaus teisių aktyvistė, – tai žmonės, kurie gyvena įprastą gyvenimą. Prieš ir po filmo peržiūros kvies kalbėtis šia tema atvejo vadybininkė psichologė Birutė Ramoškienė. Norint dalyvauti filmo peržiūroje būtina išankstinė registracija (vietų skaičius ribotas): https://bit.ly/3pYSrMq

Rugsėjo 10 dienos, šeštadienio popietę, 13:00 val. miestiečiai kviečiami sudalyvauti nuotykių ir įdomių užduočių, galvosūkių kupiname pramoginiame orientavimosi žaidime. Orientavimosi žaidimas „Sprendimas visada yra“ skirtas paminėti Pasaulinei savižudybių prevencijos dienai.

Komanda turi sudaryti nuo 2 iki 5 žmonių, o reikės fotografuojančio išmanaus telefono (su filmavimo funkcija), mobilaus interneto, patogios aprangos bei avalynės ir rašymo priemonės. Žaidimo trukmė numatoma iki 2.5 val., judėsime pėsčiomis apie 7 kilometrus.

Žaidime startuoti galima iš bet kurios vietos Kauno senamiestyje (rekomenduojame startuoti netoli Kauno pilies). Į žaidimą privaloma užsiregistruoti iš anksto: http://registracija.nuotykiaitau.lt Žaidimo užduotis pateiksime ir visas žaidimas vyks sistemoje adresu: https://kaunas.nuotykiaitau.lt

Rugsėjis – savižudybių prevencijos mėnuo, kuris skirtas skatinti kalbėti apie tai, kad ir kokia tai būtų sunki tema ir vieningai parodyti, kad nesame abejingi.

Tai laikas, kai norime priminti: „Sprendimas visada yra. Leisk Tau padėti“. Taip siekiame parodyti, kad kiekvienas žmogus gali kreiptis į specialistus profesionalios pagalbos. Iškilus dideliems sunkumams ir išgyvenant nepakeliamą psichologinį skausmą svarbu žinoti, kad pagalba yra, sprendimas yra, tereikia leisti padėti.

Daugiau informacijos apie pagalbą ČIA.

Kur pranešti ir ieškoti pagalbos
Jei reikia skubios pagalbos
Skambinkite pagalbos telefonu 112
Jei esate savižudybės krizėje, arba ieškote pagalbos kitam
Jei patyrėte smurtą
Jei reikalinga emocinė (psichologinė) pagalba telefonu, arba internetu
Jei esi vaikas ir tau reikalinga pagalba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius