-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Senų žmonių“ liga paveikia tūkstančius vaikų: vienas patarimas labai svarbus

Artritas paprastai siejamas su vyresnio amžiaus žmonėmis, tačiau juo gali sirgti ir vaikai. Jaunatvinis idiopatinis artritas (JIA) yra labiausiai paplitęs vaikų artrito tipas, rašo „Science Alert“.
Mankšta
Mankšta / Unsplash nuotr.

Kol kas ši skausminga liga nėra išgydoma. Skausmą galima valdyti, taikant gydymą, kuris palengvina simptomus, sumažina skausmą ir patinimą bei užkerta kelią sąnarių pažeidimams. Plačiai naudojami tokie vaistai kaip imunosupresantas metotreksatas ir biologinis vaistas etanerceptas. Tačiau šie gydymo būdai gali turėti šalutinį poveikį, kurių vienas – imuniteto slopinimas, dėl ko sumažėja organizmo gebėjimas kovoti su infekcijomis.

Vaikams, sergantiems jaunatviniu idiopatiniu artritu, labai svarbus fizinis aktyvumas, tačiau tėvai ir globėjai kartais nerimauja, kad jis gali pabloginti jų simptomus. Be to, pati liga gali sukelti sąnarių skausmą, sustingimą ir silpnus raumenis, o tai trukdo vaikams būti aktyviems. Tačiau medikai pabrėžia: net ir esant šiems iššūkiams, fiziniai pratimai yra naudingi JIA sergantiems vaikams.

Gydytojai priduria – JIA nėra tik fizinė problema. Ji daro įtaką socialiniams ryšiams ir būsimam savarankiškumui, todėl reikia ne tik medicininės priežiūros.

JIA sergantys paaugliai patiria daugiau sunkumų nei jų bendraamžiai: ligos paūmėjimo atvejais jiems sunku mokytis, dalyvauti jų klasės draugams įprastose veiklose – tiek susijusiose su mokymusi, tiek ir užklasine veikla, pvz., vakarėliuose; megzti draugystes.

Apie tai pasakoja Peteris, savo istorija pasidalinęs „YouTube“.

Tokie vaikai dažnai mokosi nuotoliniu būdu – tam skirtos mokymosi programos padeda jiems įgyti vidurinį išsilavinimą. O vėliau – įgyti profesiją.

Unsplash nuotr./Vaikai mokosi namuose
Unsplash nuotr./Vaikai mokosi namuose

Kodėl taip svarbu mankštintis?

Laikui bėgant JIA kinta. Kai kuriems žmonėms simptomai gali pagerėti ir pereiti į remisiją, o kiti gali susidurti su nuolatiniu neįgalumu. Dėl šio neapibrėžtumo planuoti ateitį ir susirasti tinkamą darbą pacientams tampa dar sunkiau.

Medikų teigimu, būtent todėl labai svarbu padėti šiems jauniems žmonėms valdyti ligą ir remti jų psichinius ir socialinius poreikius ankstyvuoju etapu.

Tyrimai rodo, kad vienas iš dalykų, galinčių turėti įtakos ligos eigai, jau minėtas fizinis aktyvumas. Kodėl tai svarbu?

Unsplash nuotr./Skausmas
Unsplash nuotr./Skausmas

Pasak mokslininkų, dėl nepakankamo fizinio aktyvumo gali susilpnėti kaulai ir suprastėti gyvenimo kokybė, o tinkama fizinė veikla gali padėti sustiprinti vaikų kaulus, sustiprinti raumenis, pagerinti jų gebėjimą sportuoti ir apskritai padėti jiems geriau jaustis.

Ekspertai siūlo JIA sergantiems vaikams kasdien bent 60 minučių, t.y. ą valandą užsiimti fizine veikla: mankštintis, vaikščioti, bėgioti ar kitaip sportuoti pagal savo galimybes.

Kad JIA nebūtinai trukdo sportuoti, įrodo profesionali golfo žaidėja Kristy McPherson ir amerikietiškojo futbolo žvaigždė Charcandrickas Westas, kurie, nepaisant savo būklės sunkumų, tapo profesionaliais sportininkais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius