Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sergamumas gripu didėja, medikai sako, kad skiepytis dar nevėlu

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) duomenimis, 47-ąją šių metų savaitę (lapkričio 19–25 d.) didesnis sergamumas gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) sukeltomis ligomis, lyginant su prieš tai buvusia savaite, registruotas visoje Lietuvoje.
Gripas
Sergamumas gripu ir kitomis peršalimo ligomis didėja. / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Per savaitę 10 tūkst. gyventojų teko 51,2 susirgimai. Į gydymo įstaigas dėl gripo kreipėsi 14 pacientų, į ligonines paguldyti 4 asmenys.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 47 savaitę registruotas Tauragėje (36,1 atv./10 tūkst. gyv.), didžiausias – Vilniuje (62,7 atv./10 tūkst. gyv.).

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 27 duomenis teikiančiose Europos šalyse registruojamas žemas gripo atvejų aktyvumas.

Plintant gripui ir ŪVKTI, rekomenduojama reguliariai plauti rankas. Kosėjant ar čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis. Stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač neplautomis rankomis. Dažnai vėdinti patalpas ir tinkamai apsirengti. Tai pat reikėtų vengti sąlyčio su sergančiais žmonėmis.

SAM taip pat primena, kad dar ne vėlu pasiskiepyti nuo sezoninio gripo. Imunitetas pasiskiepijus nuo gripo įgyjamas per 2 savaites, o didžiausias antikūnių kiekis susidaro 4–6 savaitę po injekcijos.

Vakcinacija nuo gripo yra nemokama rizikos grupėms priklausantiems asmenims. Visi norintys pasiskiepyti nuo sezoninio gripo turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius