Skubioji kontracepcija: siekdamos išvengti nėštumo, galite sau ir pakenkti

Yra daugybė diskusijų ir klausimų, kokias kontraceptines priemones reikėtų naudoti ir kokią įtaką jos daro moterų organizmui. Neretai sprendimą, ką ir kaip naudoti, merginos priima tik pasikonsultavusios su specialistais ir įvertinusios alternatyvas, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Kontraceptinės tabletės
Kontraceptinės tabletės / 123RF.com nuotr.

Tačiau vasarą visą planavimą, rodos, daugelis atideda į šalį ir apie apsaugą suskumba galvoti tada, kai padėti gali tik skubioji kontracepcija. Tokios kontracepcijos paklausa vasarą visada ūgteli, o sveikatos specialistai atkreipia dėmesį, kad vadinamosios SOS tabletės – ne vitaminai, ir jų griebtis reikia atsakingai.

„Eurovaistinės“ vaistininkė Miglė Kazakevičienė pastebi, kad skubiosios kontracepcijos labiausiai ieškoma vasarą, ypač birželio ir liepos mėnesiais. Tai galima sieti su šiltais orais, atostogų periodu. Žmonės atsipalaiduoja, mažiau planuoja, tačiau vis tiek stengiasi išvengti pasekmių. Tinklo duomenimis, šiemet vasarą, palyginti su praėjusių metų vasara, tokių priemonių paklausa ūgtelėjo maždaug dešimtadaliu.

Skubioji kontracepcija – ne išeitis, jos negalima vartoti kas mėnesį, tik išskirtinu atveju.

„Įdomu tai, kad kitos prevencinės kontraceptinės priemonės būtent birželį ir liepą tampa mažiau aktualios. Tai gali reikšti, kad atsipalaidavę žmonės atideda į šalį įprastas, su gydytojų konsultacija išrašomas kontraceptines priemones, o vėliau jau skuba ieškoti skubios pagalbos“, – pastebi farmacininkė ir priduria, kad skubios kontracepcijos priemones vartoti taip pat reikėtų atsakingai.

Kartą per ciklą

Kad moters hormoninė sistema nesutriktų, skubiąją kontracepciją galima vartoti ne dažniau kaip vieną kartą per ciklą. Gydytoja akušerė ginekologė Violeta Jonaitienė teigia, kad kartais galima vartoti ir du, tačiau antrasis kartas gali būti neefektyvus.

„Jeigu išgėrėte skubios kontracepcijos tabletę per pirmąsias 12 valandų, galite tikėtis 96 proc. efektyvumo. Po trijų parų jos efektyvumas sumažėja iki 56 proc. Tiesa, yra ir tokių skubios kontracepcijos priemonių, kurios veikia 5 paras ir jų patikimumas yra nuo 68 iki 86 proc.

Tačiau skubioji kontracepcija – ne išeitis, jos negalima vartoti kas mėnesį, tik išskirtiniu atveju. Ji gali sutrikdyti jūsų mėnesinių ciklą ir jos gali vėluoti net ir keletą dienų, gali atsirasti ir nepageidaujamas kraujavimas“, – teigia V.Jonaitienė.

Vaistininkė M.Kazakevičienė priduria, kad skubi kontracepcija turi ir nemalonų šalutinį poveikį. „Išgėrus tabletę gali būti juntamas šleikštulys, galvos skausmai, nuovargis ar silpnumas ir skausmas pilvo apačioje“, – detalizuoja vaistininkė.

Atsisakykite pamažu

Tam tikrų taisyklių svarbu laikytis ir vartojančioms prevencines hormonines kontraceptines priemones. Akušerės ginekologės teigimu, hormoninės kontracepcijos negalima nutraukti staiga. Tai padaryti galima tik suvartojus visą kontraceptikų kursą.

„Nutraukus kitu metu gali atsirasti kraujavimas. Moterys gana dažnai dėl to išsigąsta, todėl visuomet rekomenduoju pasitarti su gydytoju“, – pataria V.Jonaitienė.

Vaistininkė M.Kazakevičienė atkreipia dėmesį, kad hormoninės kontracepcijos nerekomenduojama vartoti su kai kuriais receptiniais vaistais ir tam tikrais žolelių preparatais.

Jonažolės preparatai arba jonažolės arbata susilpnina kontraceptikų poveikį.

„Prieš parduodami receptinius kontraceptikus, pasiteiraujame moterų ir merginų, ar šiuo metu nevartoja kitų vaistų, pavyzdžiui, skirtų epilepsijos gydymui ar antibiotikų. Šie vaistai gali susilpninti kontraceptikų poveikį. Kitas, iš pažiūros nekaltas dalykas – jonažolės preparatai arba jonažolės arbata, kuri yra skiriama nuotaikų svyravimams ir depresijos gydymui. Ši žolelė taip pat susilpnina kontraceptikų poveikį“, – įspėja M.Kazakevičienė.

Verta pasitarti

Pasak gydytojos, moksliniais tyrimais yra įrodyta, kad vartojant hormoninę kontracepciją svorio nepriaugama. Pasitaiko atveju, kai moteriai ar merginai netinka kontraceptikas, todėl organizmas pradeda kaupti skysčius.

„Tačiau jeigu jums vis dėlto pradėjo didėti svoris, sumažėjo lytinis potraukis, atsirado sausumas makštyje, nuotaikų svyravimai ar depresija, tiesiog reikia pakeisti preparatą, prieš tai pasitarus su savo gydytoju.

Noriu priminti, kad hormoninių kontraceptikų vartojimas yra kiekvienos moters ar merginos pasirinkimas ir jų galima iš viso nevartoti“, – sako ginekologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius