Dabar populiaru
Publikuota: 2013 birželio 25d. 09:32

Specialistai žvelgia į lietuvių iškylos krepšelį

Šašlykai
BFL/Tomo Lukšio nuotr. / Šašlykai

Dažnam vasara – tai draugų susibūrimai gamtoje, iškylos prie vandens telkinių, kai ant laužo ar grotelių kepamas maistas. Deja, šį malonumą gali aptemdyti apsinuodijimas, todėl svarbu žinoti, kokius produktus pasirinkti ir kaip juos tinkamai laikyti.

„Vasarą labai svarbu maisto produktus laikytis tinkamoje temperatūroje. Greitai gendančių produktų tinkama temperatūra – 6–8 laipsniai. Tad reikia naudoti šaltkrepšius“, – pabrėžė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė.

Specialistė pataria į pirkinių krepšį įsidėti įvairių duonos gaminių, o jei norisi sausainių, svarbu, kad jie būtų lengvi ir be kreminio įdaro.

„Galima pasirinkti vytintus mėsos gaminius. Maisto mitybos specialistai pataria iškylose mažiau naudoti mėsos gaminius, nes iš tiesų tai yra rizikinga. Nenaudoti karšto rūkymo gaminių“, – patarė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja A. Išarienė.

Specialistė pataria į pirkinių krepšį įsidėti įvairių duonos gaminių, o jei norisi sausainių, svarbu, kad jie būtų lengvi ir be kreminio įdaro.

„Pavyzdžiui, kietai virti kiaušiniai. Jie gali kad ir visą dieną išbūti ne šaldytuve. Nieko neatsitiks ir nešaldomajame krepšyje, bet vykstant į gamtą, ko gero, saugiausia yra vežti pramoniniu būdu pagamintus konservus – jų nerekomenduojame paversti kasdieninės mitybos produktu“, – akcentuoja Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius Rimantas Stukas.

Sutikti iškylautojai teigė, kad išvykoms į gamtą renkasi įvairius produktus.

„Kaip šiaip važiuojame degintis, būtinai pasiimame vandens, vaisių, ledų, o jeigu kelioms dienoms – šašlykų, daržovių“, – vardijo sutikta pora.

„Dažniausiai pasirenkam mėsą. Tai gali būti kepsniai, dešrelės, gali būti šašlykai. Taip pat vežamės šviežias daržoves, kečiupo, duonos, svogūnų“, – pasakojo moteris.

A. Išarienė pataria iškyloms nesirinkti paukštienos gaminių. Kepant šios rūšies mėsą sparčiai dauginasi bakterijos.

„Jei iškylai pasirinkote paukštienos gaminius, būtina prieš naudojant lentelę ar padėklą, ant kurio bus pjaustoma, ruošiama mėsa ar iešmai, grotelės – tas vietas būtina nuvalyti, nuplauti. Nuvalyti reikia, kad neužterštumėte kitų produktų“, – pataria Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja.

Gaminant iškyloje būtina užtikrinti tinkamą higieną ir maistą ruošti saugiai. Patariama pasiimti drėgnų servetėlių, popierinių rankšluosčių, vienkartinių indų. Taip pat pabrėžiama, kad svarbu iškylos vietoje turėti pakankamą kiekį geriamojo vandens.

„Vykstant į gamtą tikrai patartina vežtis pakankamą kiekį geriamojo vandens, kuris būtų naudojamas ir šiaip atsigerti ir pilti į sriubą ar arbatą, verdamą ant laužo. Pasisėmus vandens iš nežinomo šulinio negalime būti garantuoti, kad jis bus kokybiškas, kad ten nebus didelės mikrobinės taršos, nebus nitratų didelės koncentracijos“, – atkreipė dėmesį Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto profesorius R. Stukas.

Jei norite, kad jūsų iškyla gamtoje būtų sėkminga, ne tik pasirinkite tinkamą maistą, laikykitės higienos, bet ir po išvykos namuose nevartokite parsivežtų maisto likučių.

Specialistų teigimu, karštame ore laikytas maistas nėra apsaugotas nuo dulkių, vabzdžių ir kitų neigiamų aplinkos veiksnių. Todėl patariama maisto atliekas nedelsiant išmesti.

Lrt.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą

Naujienos

Gyvenimas

40-metės nuotykiai internete: ieško meilės, bet jaučiasi klampojanti po gilią pelkę

Aktualu

Mergaičių mokykla Palestinoje: šypsenas slepia tragedijos ir košmarai naktimis

Interviu Kultūra

T.H.Eriksenas apie žmonijos perkaitimą: „Mes neturime laiko informaciją paversti žiniomis, o žinias – išmintimi“

Verslas

Iš Ispanijos į Lietuvą grįžusi vilkaviškietė sėkmę atrado pasidalinusi žaislo nuotrauka internete

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie Rusijos tęsiamą sovietų dezinformaciją – vyriausiojo N.Ceausescu šnipo lūpomis

Pasaulis kišenėje

Automobiliu po Europą keliavę jonaviškiai: norėjome pratęsti bobų vasarą

24sek

Po A.Kavaliausko tritaškio – Šaro pokštai: „Nemanau, kad ant to reikia statyti žaidimą“

Gazas

A.Juknevičius ir K.Povilaitis: kam vairuotojui reikalingas „šaltas dušas“

24sek

Saldus revanšas: „Rytas“ uostamiestyje parbloškė „Neptūną“

Gyvenimas

A.Kriščiūnas pasidalijo patirtimi, kaip atsikratė nerimo priepuolių ir išmoko mylėti

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Aktualu

Receptas „negerti“ niekada negalioja: kaip alkoholizmą gydo islandai?

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Sportas

135 kg „buldozerį“ per minutę įveikęs T.Pakutinskas: „Tokio nepasmaugsi, patį pasmaugs“

Vardai

„Orų mergaitei“ K.Liukaitytei – 30 metų: „Didžiausia dovana man – vyras ir dukrai sesuo į kompaniją“

Pasaulis kišenėje

Lietuvio kelionė Tibete: kalnas, ant kurio mirę tibetiečiai sušeriami ereliams

Vardai

Seksualiausiu pasaulio vyru paskelbto Idriso Elbos sužadėtinė didžiuojasi: „Jis velniškai karštas“

Interviu Aktualu

Žmogaus teisių aktyvistas M.Alataras: „Vilčių dėl Palestinos nebėra. Viskas baigta“

Aktualu

Vilniuje susidūrė išskirtinis „Mercedes“ visureigis ir seno modelio BMW

Maistas

„KitchenJulie“ receptas: paruoštukas pusryčiams – daigintų grikių granola su abrikosais ir riešutais

Naujienos

Gyvenimas

40-metės nuotykiai internete: ieško meilės, bet jaučiasi klampojanti po gilią pelkę

Aktualu

Mergaičių mokykla Palestinoje: šypsenas slepia tragedijos ir košmarai naktimis

Interviu Kultūra

T.H.Eriksenas apie žmonijos perkaitimą: „Mes neturime laiko informaciją paversti žiniomis, o žinias – išmintimi“

Verslas

Iš Ispanijos į Lietuvą grįžusi vilkaviškietė sėkmę atrado pasidalinusi žaislo nuotrauka internete

15min recenzija Kultūra

Knygos recenzija. Apie Rusijos tęsiamą sovietų dezinformaciją – vyriausiojo N.Ceausescu šnipo lūpomis

Pasaulis kišenėje

Automobiliu po Europą keliavę jonaviškiai: norėjome pratęsti bobų vasarą

24sek

Po A.Kavaliausko tritaškio – Šaro pokštai: „Nemanau, kad ant to reikia statyti žaidimą“

Gazas

A.Juknevičius ir K.Povilaitis: kam vairuotojui reikalingas „šaltas dušas“

24sek

Saldus revanšas: „Rytas“ uostamiestyje parbloškė „Neptūną“

Gyvenimas

A.Kriščiūnas pasidalijo patirtimi, kaip atsikratė nerimo priepuolių ir išmoko mylėti

Vardai

Monika Šalčiūtė bušido turnyruose dirba nuo 17 metų: „Aš čia – kaip „Victoria's Secret“ angelas“

Aktualu

Receptas „negerti“ niekada negalioja: kaip alkoholizmą gydo islandai?

Kultūra

15min rekomenduoja: kokių renginių nepraleisti kitą savaitę?

Sportas

135 kg „buldozerį“ per minutę įveikęs T.Pakutinskas: „Tokio nepasmaugsi, patį pasmaugs“

Vardai

„Orų mergaitei“ K.Liukaitytei – 30 metų: „Didžiausia dovana man – vyras ir dukrai sesuo į kompaniją“

Pasaulis kišenėje

Lietuvio kelionė Tibete: kalnas, ant kurio mirę tibetiečiai sušeriami ereliams

Vardai

Seksualiausiu pasaulio vyru paskelbto Idriso Elbos sužadėtinė didžiuojasi: „Jis velniškai karštas“

Interviu Aktualu

Žmogaus teisių aktyvistas M.Alataras: „Vilčių dėl Palestinos nebėra. Viskas baigta“

Aktualu

Vilniuje susidūrė išskirtinis „Mercedes“ visureigis ir seno modelio BMW

Maistas

„KitchenJulie“ receptas: paruoštukas pusryčiams – daigintų grikių granola su abrikosais ir riešutais

Vardai

Ypatingos

07:40
07:22

Gera keliauti kartu

Ko reikia šiuolaikiniam pirkėjui?

Sveikata

Būk nesustabdoma

Parašykite atsiliepimą apie GYVENIMO rubriką