-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Surakino nugaros skausmas? Kineziterapeutė pasidalijo 3 nesudėtingais pratimais

Žmonės labai dažnai kreipiasi į kineziterapeutus dėl nugaros skausmų. Pasak specialistų, tai yra viena dažniausiai pasitaikančių sveikatos problemų. Kineziterapeutė Brigita Malinauskaitė portalui manodaktaras.lt sako, kad pacientai būna labai įvairaus amžiaus, dažniausiai darbingo – apie 40 metų ir vyresni. Tačiau pastebima tendencija, kad šie skausmai užklumpa vis jaunesnius žmones.
Skausmą kenčianti moteris
Skausmą kenčianti moteris / 123RF.com nuotr.

Pagrindinės nugaros skausmo priežastys

Pasak kineziterapeutės B.Malinauskaitės, viena pagrindinių nugaros skausmo priežasčių yra ta, kad šiais laikais žmonės per mažai juda. „Žmogaus organizmas yra sukurtas judėti. Mes galime atlikti daug įvairiausių judesių, o šiuolaikinis žmogus neretai apsiriboja tik 4 krypčių judesiais: lenkiasi į priekį ir atgal, į kairę ir į dešinę. Ir visiškai nebenaudoja sudėtingesnių kombinuotų organizmui reikalingų judesių“, – pastebi specialistė.

Kita priežastis – žmonės pernelyg ilgai užsibūna vienoje pozicijoje. Kineziterapeutės teigimu, sėdimą darbą dirbantys žmonės palinkę prie kompiuterio sėdimoje padėtyje išbūna vienoje pozicijoje gana ilgą laiką ir pamiršta pajudėti: „Organizmo raumenys pavargsta, vis daugiau pradedame kūprintis ir taip atsiranda tarpraumeninis disbalansas, kai vieni raumenys pernelyg daug įsitempia, o kiti nusilpta ir sutrumpėja. Todėl ir atsiranda skausmai“, – teigia medikė.

Asmeninio archyvo nuotr./Brigita Malinauskaitė
Asmeninio archyvo nuotr./Brigita Malinauskaitė

B.Malinauskaitė sako, nugaros skausmo priežastis gali būti ir tai, kad žmonės netaisyklingai atlieka judesius, neteisingai kilnoja svorius ar turi silpną raumenyną. Skausmas taip pat gali atsirasti ir dėl stuburo išvaržų, kurios irgi atsiranda dėl netaisyklingos laikysenos ir mažo judėjimo.

Ar galima mankštintis jaučiant skausmą?

Kineziterapeutė B.Malinauskaitė sako, kad pačiomis pirmomis dienomis, pajutus stiprius nugaros skausmus, reikėtų atlikti tam tikrus pratimus, kurie gali padėti sumažinti skausmą. „Kai labai stipriai skauda, žmonės vartoja medikamentus, bet reikia žinoti, jog jie skausmą numalšina labai trumpam. Jeigu norime greičiau ir efektyviau atsikratyti skausmo, kur kas geriau kreiptis į kineziterapeutus jau pačiomis pirmomis dienomis, kai tik pajuntamas nugaros surakinimas“, – sako specialistė.

Pasak jos, dar geriau, jeigu pavyksta užbėgti bėdai už akių ir pas kineziterapeutus pacientai atsiduria prieš prasidedant uždegimui, kai tik pajunta pirmuosius simptomus, maudimą nugaros srityje ar pan. ir jau kineziterapeuto priežiūroje atlieka specialią mankštą. „Nekalbu apie įprastinius pratimus: pritupimus, atsilenkimus ar kažkokius aktyvius bei energingus judesius ir t.t. Tai turėtų būti specialūs tempimo ir atsipalaidavimo pratimai, kurie yra derinami su kvėpavimu. Taip pat reikalingi ir stabilumo pratimai“, – tvirtina medikė.

Specialistės teigimu, daug žmonių nustemba, kodėl nemažai pratimų ir judesių tenka kojoms, nors skauda nugarą. „Taip yra todėl, kad nugaros skausmas yra glaudžiai susijęs su kojų raumenų disbalansu, nuovargiu. Tad mankštos metu iš pradžių tenka nemažai judesių kojoms, bandome atpalaiduoti kojų raumenis, o po to palaipsniui pereiname prie nugaros atpalaidavimo pratimų“, – teigia B.Malinauskaitė.

Judėti būtina, bet lėtai ir atsargiai

Kineziterapeutė įspėja, jog norint išsivaduoti iš nugaros skausmo, svarbu visada prisiminti, kad visi judesiai turi būti lėti, pratimus reikia daryti iš lėto, negalima persistengti, viską galima daryti tik iki skausmo ribos.

„Jeigu skauda labai stipriai, aišku, lengvai nepavyks atsikratyti skausmo, bet labai atsargiai po truputį reikia pasistengti atpalaiduoti nugaros raumenis. Nereikia bandyti ištempti nugaros raumenis iš pirmo karto, negalima griebti jaučio už ragų, reikia jį prisijaukinti. Taip ir su pratimais, lėtai ir atsargiai. Ir juos atliekant reikia vengti ilgesnio sustingimo vienoje pozicijoje. Mažiau gulėti, sėdėti, geriau stengtis nors kiek pasivaikščioti, kad organizmas išsijudintų“, – pataria specialistė.

Portalo skaitytojams kineziterapeutė siūlo išbandyti 3 nesudėtingus pratimus, kurie gali šiek tiek atpalaiduoti nugaros raumenis.

Daug žmonių nustemba, kodėl nemažai pratimų ir judesių tenka kojoms, nors skauda nugarą.

Trys pratimai, kurie gali palengvinti nugaros skausmą:

  1. Kojos sulenktos 90 laipsnių kampu ir padėtos ant pakylos. Iš pradžių kvėpuojate įprastai, nukreipiate įkvėpimą į pilvo sritį. Kai po kelių pakartojimų pajuntate raumenų atsipalaidavimą, iškvėpimą atlikite įtraukdami pilvo presą ir orą iškvėpkite su pasipriešinimu.

  2. Gulėdami ant nugaros kojas sulenkite, suglauskite ties keliais ir pėdomis, rankas ištieskite į šonus 90 laipsnių kampu. Suglaustas kojas verskite į vieną pusę, o žvilgsnį nukreipkite į kitą pusę. Jeigu kojas verčiate į kairę pusę, galvą nukreipiate į dešinę. Labai svarbu pratimus derinti su kvėpavimu: pratimas atliekamas iškvėpimo metu, o įkvėpimo metu reikia sugrįžti į pradinę padėtį. Po to atlikite judesį į kitą pusę. Rekomenduojama tokių judesių atlikti po 10 kartų į vieną ir į kitą pusę kelis kartus per dieną. Pirmieji kartai gali būti labai nelengvi, bet vėliau nugaros raumenys turėtų atsipalaiduoti.

  3. Atsitūpkite keturpėsčioje padėtyje, kai rankų delnai yra po pečiais, o keliai – po klubais. Bandykite atlikti judesius primenančius uodegos vizginimą – sukioti dubenį į šonus. Dar galima tokioje pat padėtyje atlikti „piktą“ ir „gerą“ katę: stipriai susikūprinti ir po to išsiriesti, kiek įmanoma daugiau. Tik reikėtų nepersistengti, pratimą daryti iš lėto, leidžiant kūnui priprasti prie judesių.

Dažniausios pacientų daromos klaidos

Pasak kineziterapeutės B.Malinauskaitės, didžiausia klaida – nekreipti dėmesio ir tikėtis, jog skausmas praeis savaime ir nebesikartos. Pirmuosius kartus gal skausmas ir nurims be didelių pastangų, bet ilgainiui tie nugaros surakinimai ir skausmai tik kartosis. Todėl specialistė pataria kreiptis į medikus, išsiaiškinti priežastis, o po to reguliariai mankštintis, atpalaiduoti įsitempusius raumenis bei stiprinti suglebusius.

„Dar viena klaida, kad daugelis labai nori ir tikisi labai greito pasveikimo, bet reikia žinoti, kad darant specialius pratimus reikia juos atlikti itin lėtai ir atsargiai, negalima daryti jokių staigių judesių, organizmas turi vaduotis iš sustingimo ir skausmo lėtai, tad ir atsistatymas tikrai vyksta lėtai“, – įspėja medikė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius