-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas parodė, kokie pratimai efektyviausiai padeda nuo lėtinių skausmų

Kaip pastebi ekspertai, vienas iš COVID-19 pandemijos pranašumų yra tas, jog žmonės daugiau dėmesio ėmė skirti savo sveikatai. Vis dažniau įsitraukiama į įvairią sportinę veiklą, tačiau ypač daug dėmesio pastaruoju metu skiriama tempimo pratimams, skelbia CNN.
Tempimas
Tempimas / Vida Press nuotr.

„Žmonės labiau pradėjo vertinti tempimą kaip būdą, kuris naudingas jų sveikatai ir gerovei, tai panašu į fizinę terapiją ar chiropraktiką“, – sakė sveikatingumo konsultantas, vienas iš tempimo klubų prezidentų Verdine'as Bakeris.

Palengvina lėtinį skausmą ir sustingimą

Pasak sveikatingumo ekspertų, tempimo pratimai neabejotinai gerina lankstumą, laikyseną, judesių diapazoną, mažina stresą ir traumų riziką. Tempimas padeda sumažinti skausmą ir kūno sustingimą, pagerinti miego kokybę.

Tad nenuostabu, jog ypač pandemijos metais, anot sveikatingumo konsultanto ir sportininko V.Bakerio, pagausėjo tiek jaunų, tiek vyresnio amžiaus žmonių, užplūdusių sporto klubus ir iš naujo atradusių tempimo naudą: „Pastebėjome, jog ypač daug žmonių dėl ilgo nejudrumo ir sėdimo darbo turi judėjimo sutrikimų, nervinio pobūdžio raumenų skausmų. Ne vienas klientas skundžiasi apatinės nugaros dalies ir kaklo skausmais.“

Nors daugelis gali savarankiškai atlikti tempimo pratimus, tačiau yra tokių giluminių vietų kūne, kurių paprastais tempimo pratimais nepasieksi, todėl reikalinga profesionali pagalba, teigė Niujorke įsikūrusios tempimo klubo įkūrėjas Jeffas Branniganas.

Ką sako mokslas?

Neseniai atliktas tyrimas dėl aktyvaus pagalbinio tempimo programos poveikio vyresnio amžiaus žmonėms parodė, kad ši tempimų programa padėjo padidinti jų judesių diapazoną, mobilumą bei funkcinę galią (kontrolinė tyrimo grupė lankė užsiėmimus, kuriuose reikėjo tik nedidelio fizinio aktyvumo).

Ilinojaus valstijos universiteto studijoje teigiama, kad propriocepsinis neuroraumeninis palengvinimas – specifinė tempimo technika – pagerino šlaunies užpakalinės dalies (hamstringų) lankstumą, nesvarbu, ar ši technika buvo atliekama su specialisto pagalba ar be jos. Trečiasis tyrimas, paskelbtas Tarptautiniame sporto fizinės terapijos žurnale, taip pat atskleidė tempimo pratimų naudą.

Nuolatinis sėdėjimas – lyg tiksinti bomba

Ekspertų komisija dar svarsto, ar tempimas su profesionalo pagalba yra geresnis už tempimą, kurį žmogus atlieka savarankiškai, teigė Nacionalinio biomechanikos instituto, įsikūrusio Kalifornijoje, įkūrėjas Rami Hashishas: „Bet tai nereiškia, kad pagalbinis tempimas nėra vertingas. Daugeliui trūksta žinių, kaip atlikti pratimus taisyklingai, be to, kai kuriems sunku nuosekliai laikytis rutinos, t. y. reguliarumo. Vienkartinis tempimas daug naudos neduos, reikia tai daryti nuolat.“

Pasak vieno iš sporto klubų įkūrėjų J.Brannigano, dauguma žmonių per daug sėdi, o tai yra viena pagrindinių priežasčių susirūpinti savo sveikata: „Nuolatinis sėdėjimas – tarsi tiksinti bomba. Jei palyginsime stresą, kurį sėdėjimas sukelia nesportuojančiam kūnui, su stresu, kurį patiria sportininkas, – skirtumas didelis, mat padėti sportininkui yra daug lengviau, jo kūno įtampa kyla iš veiklos ir judėjimo.“

Ar tempimas, padedant sveikatos instruktoriams, tėra dar viena šiuolaikinė mada, anot sveikatingumo konsultanto V.Bakerio, kol kas sunku pasakyti, tačiau, jo įsitikinimu, vis daugiau žmonių „prisijaukins“ tempimo pratimus dėl jų didžiulės naudos.

„Žmonės pastebėjo, kad nuoseklus tempimas padėjo pagerinti jų mobilumą, lankstumą ir judesių diapazoną, o tai leido jiems sugrįžti prie to, kas džiugina, pavyzdžiui, leistis į žygius ar žaisti golfą. Mėgstamas veiklas daugelis buvo nutraukę dėl juntamų skausmų. Tad, jei tempimas leidžia daryti tai, ką mėgstate, tęskite tai!“ – patikino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius