Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveikatos problemų fiksavimas ir emocijų aptarimas gali padėti sveikti

Sveikatos problemų apibūdinimas raštu gali sustiprinti imuninę sistemą ir pagreitinti žaizdų gijimą. Tai neseniai paskelbė dviejų universitetų mokslininkai, ištyrę po 50 žmonių. Tyrimų dalyviai turėjo po 20 minučių apie tai rašyti. Rezultatai nustebino.
Klaidas taisantis išmanusis rašiklis
Išgyvenimų apibūdinimas ir problemų aprašymas gali padėti sveikti. / „Lernstift“ nuotr.

Dailymail.co.uk rašo, kad pirmojo tyrimo dalyvių, kurie turėjo žaizdų ir apie savo patirtas traumas ir giliausius išgyvenimus kasdien rašė dienoraštyje, žaizdos gijo triskart sparčiau, palyginus su tais, kurie dienoraštyje planavo kitos dienos veiklą ir nė žodžiu neužsiminė apie savo psichinę ar fizinę būklę.

Po dviejų savaičių visiems tyrimo dalyviams buvo atlikta 4 mm rankos odos biopsija ir gauti rezultatai buvo palyginti.

Paaiškėjo, kad jau po vienuolikos dienų 76 proc. „ekspresyviosios“ grupės narių žaizdos užgijo, o iš kitos grupės visiškai pagijo tik 42 proc.

Ekspresyvus rašymas sumažina stresą. Streso hormonai gali paveikti miego kokybę ir susilpninti imunitetą. O stiprus imunitetas ir gilus miegas yra žaizdų gijimo palydovas.

„Mūsų tyrimas atskleidžia minčių ir kūno santykį ir tai, kaip mes galėtume panaudoti psichologinę intervenciją, siekdami patobulinti psichologinius rezultatus“, – teigė viena iš Oklando universiteto tyrėjų dr. Elizabeth Broadbent.

„Ateityje reikės ištirti, ar toks ekspresyvus rašymas gali padėti išgyti žmonėms, turintiems nuolatinių žaizdų, arba pacientams, atsigaunantiems po chirurginių operacijų.“

Antrojo tyrimo Glazgo Kaledonijos universitete metu 50-ies sužeistų atletų buvo paprašyta fiksuoti savo potyrius po 20 minučių kartą per savaitę. Taip jie turėjo daryti tris savaites. Viena grupė aprašė patirtos traumos poveikį ir savo emocijas, o kiti rašė apie su sužeidimais bei jausmais nesusijusius dalykus.

Rezultatai vėlgi parodė, kad rašę apie savo išgyvenimus ir problemas gijo ženkliai geriau.

Viena iš teorijų, kodėl taip yra, ta, kad ekspresyvus, emocionalus rašymas sumažina stresą. Streso hormonai gali paveikti miego kokybę ir susilpninti imunitetą. O stiprus imunitetas ir gilus miegas yra žaizdų gijimo palydovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius