Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Šventės be sveikatos sutrikimų: ką daryti, kad nepakenktumėte skrandžiui ir širdžiai

Daugeliui Joninės yra neatsiejamos ne tik nuo laužo šilumos, paparčio žiedo paieškų, tačiau taip pat ir besaikio alkoholio bei maisto vartojimo. Medikai ir vaistininkai artėjančioms Joninėms jau ruošiasi, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Šašlykai
Šašlykai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot jų, šiuo laikotarpiu į medicinos klinikas ir vaistines užplūsta daugiau žmonių nei įprastai. Švenčių metu specialistai ragina laikytis paprastos taisyklės – saiko.

Specialistai dažnesnius sveikatos sutrikimus po ilgųjų šventinių vasaros savaitgalių pastebi kasmet. Anot jų, iš anksto galima numatyti, dėl kokių priežasčių į medicinos klinikas ar vaistines kreipsis žmonės.

„Tendencija nesikeičia: po švenčių vaistines užplūsta besiskundžiantys apsinuodijimu alkoholiu ar maistu, virškinimo sutrikimais: viduriavimu, pilvo pūtimu.

Tiesa, į vaistines ateina ir tie, kurie patyrė traumas būdami neblaivūs ar perkaito saulėje“, – sako „Gintarinės vaistinės“ vaistininkė-vedėja Rasa Proscevičienė.

Tuo tarpu „InMedica“ Lazdynų padalinio šeimos gydytoja Malgožata Puzelevič antrina teikdama, kad vieni dažniausių nusiskundimų ne tik per Jonines, bet ir visos vasaros metu – virškinimo sistemos, tačiau priduria, kad vasarotojus kankina ir gerklės problemos.

„Atėjus ilgiesiems savaitgaliams žmonės nori ištrūkti į gamtą, sėda į automobilius ir patraukia į kelionę. Esant karštam periodui, dėl staigių temperatūrų pokyčių, kondicionierių naudojimo automobiliuose dažnai pasikartoja tonzilitas, sloga, ryklės uždegimas“, – konstatuoja gydytoja.

Anot medikų ir vaistininkų, vieną dažniausių vasaros negalavimų – virškinimo sistemos streikavimą žmonės sprendžia vaistų vartojimu, tačiau neretai juos maišo su alkoholiniais gėrimais.

„Virškinimo sistemai pagerinti skirti vaistai negali būti vartojami su alkoholiniais gėrimais, nes tai gali sumažinti skrandžio toleranciją minėtiems vaistams. Patariama išgėrus alkoholio vaistų nevartoti bent jau pora valandų. Vaistus reikėtų užgerti vandeniu, kitu atveju jų vartojimas nebus efektyvus. Be to, jeigu skausmą bandoma numalšinti kelių rūšių vaistais, svarbu patikrinti jų suderinamumą. Tai nemokamai galite padaryti vaistinėje, – primena R.Proscevičienė.

Medikai ir vaistininkai atkreipia dėmesį, kad alkoholio vartojimas itin pavojingas atšilus orui.

„Alkoholis visada neigiamai veikia organizmą, tačiau esant karštam orui jo poveikis sustiprėja. Atsiranda papildoma apkrova širdies raumeniui, kraujagyslėms, kepenų, kasos audiniui, nukenčia smegenų ląstelės, padidėja rizika galvos smegenų kraujotakos sutrikimų atsiradimui“, – sako gydytoja M.Puzelevič.

Vaistininkė priduria, kad vasarą širdžiai ir taip tenka didesnis krūvis: išsiskiriant prakaitui, organizme kartais ima trūkti magnio ir kalio, kurie yra būtini palaikyti normaliai širdies veiklą, todėl alkoholinių gėrimų derėtų atsisakyti arba vartoti itin saikingai.

„Suprantama, kad žmonės besidžiaugdami savaitgaliu nori atsipalaiduoti ir, deja, bet sunkiai įsivaizduoja šį procesą be alkoholio, tačiau svarbu atsiminti, kad net ir maži alkoholio kiekiai nuodija mūsų organizmą: kenkia širdžiai, kepenims, centrinei nervų sistemai.

Tai ypač aktualu vyresniems žmonėms, juk geriant alkoholinius gėrimus netenkama daug skysčių, gali atsirasti kraujotakos sutrikimų ir dar blogiau – atsiranda insulto ar infarkto grėsmė“, – perspėja R.Proscevičienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius