Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Tiems, kurie vengia glitimo: jo yra ne tik grūduose, bet ir kituose produktuose

Didžioji dalis žmonių, maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo – kviečių, rugių ir miežių baltymo, atsisako dėl asmeninio noro maitintis sveikiau, tačiau kitiems tokie mitybos apribojimai būtini dėl sveikatos būklės. Nors įprasta manyti, kad glitimas aptinkamas tik grūdų savo sudėtyje turinčiuose maisto produktuose, specialistai atskleidžia, kad iš tiesų tokių produktų sąrašas kur kas ilgesnis ir gali nustebinti. Todėl nusprendę atsisakyti glitimo, pirmiausiai turės atsirinkti produktus, kurie tinkami valgyti.
Duona
Duona / Vida Press nuotr.

Visam gyvenimui atsisakyti maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo, priversti celiakija sergantys žmonės. Šios ligos atvejų Lietuvoje diagnozuojama vis daugiau, o glitimas ja sergantiesiems sukelia skirtingai pasireiškiančią alerginę reakciją: bėrimą, vėmimą, viduriavimą ar priešingai – vidurių užkietėjimą.

Suvalgius glitimo, jo netoleruojantiems dažnai ima raižyti pilvą, pasitaiko atvejų, kai celiakija lemia net astmos ar šienligės išsivystymą. Vienas dažnesnių celiakijos požymių yra pažeista plonosios žarnos gleivinė, dėl kurios žmogaus organizme stringa maistinių medžiagų įsisavinimas. To rezultatas – staigus kūno svorio kitimas: vaikai jo linkę greitai priaugti, suaugę – numesti.

Glitimo pėdsakai – net sūryje

Maisto produktų, kurių sudėtyje yra glitimo, atsisakymas jo netoleruojantiems padeda operatyviai pagerinti sveikatą, mat celiakijos simptomai netrunka išnykti. Tuo tarpu tie, kas glitimo nusprendžia atsisakyti dėl asmeninių interesų, sprendimą neretai motyvuoja siekiu gyventi sveikiau ar pagražinti kūno linijas.

Taigi kokius produktus reikėtų išbrauti iš savo mitybos raciono siekiant atsisakyti glitimo?

Kaip pranešime žiniasklaidai teigia „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorius Aidas Poleninas, svarbu atminti, kad glitimo baltymas aptinkamas ne tik grūdų savo sudėtyje turinčiuose maisto produktuose, bet ir iš pirmo žvilgsnio „niekuo dėtuose“ gaminiuose.

„Didžiausia glitimo koncentracija, žinoma, pasitaiko kviečių, rugių ir miežių savo sudėtyje turinčiuose maisto produktuose – duonos gaminiuose, konditerijoje, sausainiuose, košėse, dribsniuose, makaronuose ir panašiai. Vis dėlto šio baltymo pėdsakai aptinkami ir visai kitos rūšies maisto produktuose.

Pavyzdžiui, skirtingų sultinių kubeliuose, grikių miltuose, karamelėje, skirtinguose prieskoniuose ir emulsijose, citrinos rūgštyje, krakmole, acte, pelėsiniame sūryje, sojų padaže, kai kuriuose aliejuose, konservantuose ir dar daugiau“, – sako A.Poleninas.

Vengiantys glitimo, turėtų atkreipti dėmesį ir į alkoholį, jo randama daugelyje gėrimų.

Kiekį žymi etiketė

Dažniausiai maisto produktai, kurių sudėtyje nėra glitimo, būna pažymėti reikšmine etikete „Be glitimo“, o tie, kuriuose glitimo tėra labai mažai, – „Labai mažas glitimo kiekis“. Čia, pasak A.Polenino, svarbu suprasti tikrąsias etikečių reikšmes.

„Etikete „Be glitimo“ produktas žymimas, jei glitimo kiekis jame neviršija 20 mg/kg. Pilnai išvalyti maistą nuo glitimo yra ypač sudėtinga, tačiau toks mažas jo kiekis iš esmės neturi sveikatai pavojingo poveikio. Tačiau „Labai mažas glitimo kiekis“ reiškia, kad maisto produkte glitimo kiekis neviršija 100 mg/kg. Tai taip pat itin mažas skaičius, tačiau daliai glitimo netoleruojančių jis gali būti paveikus“, – sako A.Poleninas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius