Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tinkamu metu valgomas tinkamas maistas garantuoja sveiką svorį

Naujausi moksliniai tyrimai įrodo, jog rūpinantis sveiku svoriu svarbu ne tik maisto racionas, į kurį vis dar dažniausiai nukreipiamas visas dėmesys. Vis svarbesniu veiksniu tampa laikas, kada vartojami tam tikri maisto produktai, nes mūsų organizmas skirtingu paros metu veikia skirtingai. Laikas, kada yra valgoma ar užkandžiaujama yra svarbus tam, kad žinotume, ar tuo metu suvartojamas kalorijas mūsų organizmas paverčia riebalais, ar pašalina.
Moteris
Moteris / 123rf.com nuotr.

Pateikiame jums pavyzdinę dienotvarkę, valgiaraštį ir patarimų.

6.00 val. Pradėkite dieną anksti. Organizmo dehidratacija (vandens trūkumas) gali sulėtinti medžiagų apykaitą ir suaktyvinti hormonų, sukeliančių stresą, gamybą, dėl to anksti ryte reikėtų išgerti bent stiklinę vandens.

Taip pat derėtų nepamiršti gerti vandens reguliariai visą dieną. Vis dėlto nereikėtų gerti daug skysčių valgant įvairius patiekalus. Taip yra praskiedžiamos skrandyje valgio metu susidarančios rūgštys, tai gali pakenkti virškinimui.

7.00 val. Pusryčiai. Geriausia pusryčiams rinktis produktus, kuriuose apstu baltymų, angliavandenių ir sveikųjų riebalinių rūgščių. Valgant baltymais prisotintus pusryčius praėjus valandai po to, kai atsikeliate ryte, greitėja organizmo medžiagų apykaita, stabdoma stresą sukeliančio hormono gamyba bei užkertamas kelias alkio jausmui visą dieną.

Puikus energijos šaltinis visai dienai – tai avižiniai dribsniai, papildyti įvairiais riešutais, džiovintais vaisiais ar sėklomis.

10.00 val. Reikėtų užkandžiauti baltyminių skaidulų ir sveikųjų riebalų prisotintu maistu. Šiuo paros metu sveikieji riebalai maitina virškinamajame trakte esančias gerąsias bakterijas, dėl to detoksikuojamas organizmas, mažėja cholesterolio kiekis kraujyje, atitolinamas alkio jausmas.   

12.00 val. Pietums reikėtų rinktis baltymų turintį maistą su daržovėmis, pavyzdžiui, špinatų salotas su lašiša. Šiuo paros metu baltymai ir daržovės yra pats tinkamiausias derinys tam, kad organizmo medžiagų apykaita būtų greita ir taip būtų deginami nereikalingi riebalai.

15.00 val. Geriausia rinktis sveikųjų riebalų ir baltymų kombinaciją. Tam puikiai tinka sauja migdolų, kuri yra vienas geriausių užkandžių prieš ketinant sportuoti ar ruošiantis aktyviam vakarui.

Šiuo paros metu riebalų ir baltymų derinys yra naudojamas skatinti amino rūgščių gamybai, kurias organizmas naudoja raumenims formuoti. Ir beje, jei norite smaguriauti, tai daryti geriausia šiuo paros metu. Vėliau mūsų organizmas saldumynus perdirba į nuovargį kompensuojančią energiją. Po pietų ir pavakarių pakyla mūsų kūno temperatūra ir kraujospūdis, raumenys ima dirbti trečdaliu aktyviau nei iki vidurdienio.

18.00 val. Vakare reikėtų rinktis baltymų ir angliavandenių prisotintą maistą, kuriame nėra riebalų. Vakarienei turi tekti 15–20 proc. viso dienos raciono. Dienos metu mūsų medžiagų apykaita yra intensyvesnė, angliavandeniai greičiau paverčiami energija, o štai dienai einant į pabaigą medžiagų apykaita lėtėja. Miegant dar labiau sulėtėja, tad jeigu valgysime itin sunkų maistą prieš miegą, organizmas nespės jo suvirškinti ir ims kaupti riebalų atsargas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius