-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Treneris D.Rukšėnas apie sporto papildus moterims: nauda ar žalinga chemija?

Dauguma sportininkų neslepia, kad siekiant rezultatų šalia efektyvių treniruočių ir subalansuotos mitybos didelę reikšmę turi tinkamai parinkti maisto papildai. Vis dėlto, pardavėjai dažniausiai siekia tik parduoti kuo didesnius kiekius, o netinkami produktai ir kiekiai gali padaryti daugiau žalos nei naudos.
Sportuojanti moteris
Sportuojanti moteris / Vida Press nuotr.

Sporto ir sveikatingumo projekto „Final Fit Ladies“ treneris Dominykas Rukšėnas pranešime žiniasklaidai atsako, ką apie maisto papildus derėtų žinoti sportuojančioms moterims.

– Ar papildai sportui žalingi sveikatai?

– Papildai taip vadinami dėl to, kad yra sukurti papildyti įprastą maisto racioną. Maisto papildas vienas arba derinyje su kitomis medžiagomis yra koncentruotas maistinių ar kitų medžiagų šaltinis. Jie rinkai tiekiami kapsulių, skysčių, tablečių, miltelių pavidalu, todėl, savaime aišku, yra apdoroti, tačiau nėra ta chemija, kuri smarkiai veikia sveikatą ir fizines galimybes.

Sporto papildai nėra nelegalūs chemikalai ar dopingas – nemaišykime jų. Populiariausi papildai – proteinas ir BCAA amino rūgštys tėra papildomas baltymų šaltinis, kuris tinkamai vartojamas tikrai nepakenks.

Asmeninio archyvo nuotr./Dominykas Rukšėnas
Asmeninio archyvo nuotr./Dominykas Rukšėnas

– Kokie maisto papildai tinka sportuojančioms moterims?

– Sportuojančioms moterims tinka panašūs papildai kaip ir vyrams, tik patys produktai ir jų kiekiai turi būti parinkti trenerio pagal poreikį. Norėčiau atkreipti dėmesį – papildų pardavėjai suinteresuoti parduoti kuo daugiau ir produktus, kurių galiojimo laikas baigiasi ar dėl kitų priežasčių, todėl prieš vartojant papildus vertėtų pasitarti su asmeniniu treneriu ar mitybos konsultantu.

Sportuojančioms moterims praverčia proteinas, BCAA amino rūgštys, gliutaminas, riebalų degintojai, žuvų taukai, CLA (konjuguota linolo rūgštis), įvairūs vitaminų kompleksai.

– Kodėl proteino papildai tokie populiarūs – ar neužtenka visavertės mitybos?

– Proteinas padeda surinkti reikiamą dienos baltymų kiekį. Baltymų kiekis sportuojančios moters 1 kilogramui svyruoja nuo 0,5 iki 2 g. Lieknai moteriai, norinčiai palaikyti esamą svorį, ne sporto dienomis reikėtų suvartoti 0,5 g baltymų kilogramui per dieną, o sporto dienomis – bent 1 g baltymų kilogramui.

O jeigu tai yra svorį metanti, aktyviai riebalus deginanti moteris, baltymų poreikis gali kilti ir iki 2 g vienam kilogramui. Taip yra todėl, kad kūnas pradeda baltymus naudoti kaip energijos šaltinį – suvartojant daugiau baltymų išsaugome raumeninę masę. Taigi, tam, kad surinktume tokį kiekį baltymų, reikia suvalgyti labai daug maisto – mėsos, žuvies, kiaušinių. Vienas ar du proteino kokteiliai tiesiog palengvina aktyviai sportuojančio ir daug valgančio žmogaus kasdienybę.

– Ar amino rūgštis reikia gerti visoms sportuojančioms moterims?

– Taip, amino rūgštys reikalingos ir sportuojantiems vyrams, ir moterims. Ir tai nėra prekybininkų sugalvotas dalykas – tiesiog organizmas pats gali pasigaminti tik pusę mums reikalingų amino rūgščių, o likusias turime gauti iš maisto. Baltymai, gaunami iš maisto yra verčiami į amino rūgštis ir, deja, to kiekio amino rūgščių sportuojančiam kūnui yra per mažai, o tai – pagrindinė statomoji raumens medžiaga.

– Kokias amino rūgštis rinktis ir kaip jas vartoti?

– Amino rūgščių vartojamo kiekiai taip pat turėtų būti nustatomi trenerio arba dietologo. Porcijos dažniausiai yra gamintojo nurodomos ant pakuotės. Standartiškai viena BCAA amino rūgščių porcija yra penki gramai.

Geriausia rinktis grynas, natūralias amino rūgštis – be jokių pridėtinių saldiklių bei dažiklių. Tačiau dažnam žmogui jų skonis nepriimtinas, todėl jas dažniausiai klientai perka su kokiu nors skoniu. Visgi patarčiau įvertinti, kad papildomų saldiklių ir dažiklių būtų kuo mažiau.

Kalbant apie pavidalą, amonirūgštys būna parduodamos kaip tabletės, kapsulės, skystis arba milteliai. Aš renkuosi ir rekomenduoju rinktis miltelių pavidalo amino rūgštis, kadangi jas sumaišius su vandeniu gausime gėrimą, kurį kūnas labai greitai pasisavina.

– Kokių maisto papildų nerekomenduotumėte vartoti dėl nesveiko arba trumpalaikio poveikio?

– Apskritai siūlau maisto papildus vartoti saikingai. Taip, aktyviai sportuojantiems ir judantiems jie yra būtini, juolab, kad mūsų šiandieninis maistas nebėra toks vertingas savo sudėtimi koks buvo anksčiau, kai mūsų tėvai viską augindavo patys. Visada pabrėžiu – pradėti keistis reikia ne nuo papildų, bet nuo atėjimo į sporto salę ir sveikos mitybos, o renkantis papildus tartis su profesionalais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius