Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas atskleidė, kaip netvarka namuose veikia mūsų psichologinę sveikatą

Remiantis kasmetinio tyrimo apie gyvenimą namuose duomenimis, 28 proc. Lietuvos gyventojų namai nuteikia siekti sėkmės gyvenime. Todėl labai svarbu suprasti, kaip galime pagerinti savo namų aplinką, kad juose jaustumės lyg šventovėje, teikiančioje užuovėją nuo išorinio pasaulio šurmulio. Atlikus tyrimą, paaiškėjo svarbiausi aspektai, leidžiantys namuose puoselėti gerą savijautą ir jaustis laimingiems.
Poilsis namuose
Poilsis namuose / „Ikea“ nuotr.

Naujausias IKEA tyrimas „Gyvenimas namuose“ atskleidė, kad 44 proc. apklaustųjų idealius namus sieja su vieta, kurioje gali atgauti jėgas ir pasislėpti nuo išorinio pasaulio. Galimybė atsipalaiduoti skaitant, žiūrint televizorių, klausantis muzikos ar užsiimant kita širdžiai artima veikla yra bene svarbiausias psichologinės gerovės faktorius daugiau nei trečdaliui Lietuvos gyventojų.

Pasak psichologo Pauliaus Rakštiko, jei namai atitinka savo pagrindinę funkciją – būti užuovėja greta intensyvaus gyvenimo užduočių, juose praleistas laikas mus pakraus, nuramins, leis pasiruošti gyvenimo iššūkiams.

„Ikea“ nuotr./Tvarkingi namai
„Ikea“ nuotr./Tvarkingi namai

„Jei namuose mes jaučiamės saugiai ir komfortiškai, tuomet būsime kur kas labiau pasiruošę ir veikloms už namų sienų. Namai šiuo atveju apima ne tik fizinę vietą, bet ir santykius juose, jei gyvename ne vieni. Todėl jei namuose kažkas ne taip, jei yra įtampos, tuomet ir kitoms gyvenimo sritims mes būsime pasiruošę kur kas mažiau“, – teigia specialistas.

Tvarkingi namai – kur kas daugiau nei estetika

Beveik kas trečias Lietuvos gyventojas teigia, kad tvarkingi ir švarūs namai yra vienas iš svarbiausių veiksnių, siekiant palaikyti gerą psichinę savijautą namuose. Net 40 proc. apklaustųjų tvarkinguose namuose jaučiasi patenkinti ir atsipalaidavę.

Psichologas Paulius Rakštikas aiškina, kad nepriekaištingi namai leidžia mums pajusti kontrolę, o tvarka ir minimalizmas – atpalaiduoti mintis.

„Ikea“ nuotr./Namų aplinka
„Ikea“ nuotr./Namų aplinka

„Jausdami kontrolę, nejučia nusiraminame. Dar daugiau – apleidžia jausmas, kad turime dar kažką padaryti, juk viskas ir taip gerai, tvarkinga. Neapibrėžtumas lydi mus visą gyvenimą, tačiau kartais jis mus tiesiog užlieja. Jei šio jausmo tampa perpildyta visa diena, savaitė ir mėnesis, tai gresia virsti nemaloniu nuolatiniu nerimu. Tvarkos palaikymas namuose gali atstatyti šį vidinį kontrolės poreikį. Todėl patarimas pradėti dieną nuo paklotos lovos turi gilesnę prasmę. Tvarka, kai daiktai turi savo vietas ir yra greitai pasiekiami ilgai nesikapstant sandėliuke, padeda pajusti kontrolę ir malonumą, jog namai rūpinasi manimi, o ne aš jiems tarnauju. Tvarka sukuria sunkiai paaiškinamo stebuklo jausmą“, – sako psichologas.

„Ikea“ nuotr./Tvarkingi namai
„Ikea“ nuotr./Tvarkingi namai

Kokių patarimų tvarkai namuose palaikyti turi interjero dizaineriai?

Deja, tyrimo „Gyvenimas namuose“ duomenimis, kas ketvirtam Lietuvos gyventojui pajusti kontrolę namuose trukdo jausmas, kad namų ruošos ir kiti darbai niekada nesibaigia. IKEA Interjero dizaino skyriaus vadovė Eimantė Nemanė teigia, kad namų aplinka tiesiogiai veikia mūsų gyvenimą net ir už jų ribų, todėl labai svarbu atrasti būdą susikurti tokią aplinką, kurioje jausimės laimingi. Pasak jos, susitvarkyti su namų ruoša ir įnešti daugiau ramybės į namus galima keliais labai paprastais žingsniais.

„Ikea“ nuotr./Daiktai namuose
„Ikea“ nuotr./Daiktai namuose

Pašalinkite netvarką. Norintiems imtis permainų namuose jau šį pavasarį, bet nežinantiems, nuo ko pradėti, interjero dizainerė pataria: „Pirmiausia peržiūrėkite visus turimus daiktus ir įvertinkite, ko iš jų tikrai reikia, o ko jau kurį laiką nenaudojate ir galite atsisveikinti, surasdami naujus namus. Tokią reviziją atliekant bent kartą per metus, namuose nebeliks nenaudojamų grožio ir sveikatos reikmenų, drabužių ar kitų smulkmenų, užimančių vietą stalčiuose.“

Naudokite vietą taupančias dėžutes. Kitas žingsnis – daiktus išrūšiuoti pagal funkcijas ir rasti tinkamų sprendimų jiems laikyti. Nepamainomos tam yra įvairios dėžutės. Jos leidžia grupuoti daiktus stalčiuose, lentynose, spintelėse, sutaupyti vietos ir lengviau viską rasti. Be to, sudėjus daiktus į dėžutes, namai atrodys tvarkingiau, nei laikant buteliukus ir kitas smulkmenas tiesiog ant paviršių.

„Ikea“ nuotr./Namų aplinka
„Ikea“ nuotr./Namų aplinka

„Atskiros vietos nusipelno net ir mažiausios smulkmenos. Negiliose, iš skaidraus plastiko pagamintose dėžutėse jas visada matysite, kai prireiks. O skyrus šiek tiek laiko ir atradus vietą visiems daiktams, vėliau kils mažiau neigiamų emocijų jų ieškant ir reikės rečiau tvarkytis“, – sako E. Nemanė.

„Ikea“ nuotr./Virtuvės tvarka
„Ikea“ nuotr./Virtuvės tvarka

Atraskite daugiau vietos daiktams laikyti. Neišnaudotos erdvės virš durų ir langų – puiki vieta papildomoms lentynėlėms. Tuščiame kambario kampe ar nišoje po nuožulniomis lubomis galbūt tilps nedidelė stalčių komoda, o prie laisvos sienos – dar viena lentyna. Ieškant daugiau vietos daiktams laikyti, pravers ir kompaktiškas vežimėlis, telpantis ten, kur kiti baldai netilptų. Išbandykite virtuvėje, vonios kambaryje ar svetainėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius