Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Urologas apie vyro apipjaustymą: lovos reikalai nesikeičia, o vėžio rizika sumažėja abiem

Vyro apipjaustymą (cirkumciziją) vis dar gaubia daug mitų. Gydytojas urologas Marius Snicorius sako, kad tai – viena dažniausių chirurginių operacijų pasaulyje. Tačiau, nors operacija dažna, ji turi nemažai niuansų, kuriuos turi išmanyti operuojantis urologas. Taip pat neretai pacientams tenka paaiškinti, kad apipjaustymas turi labai daug pliusų, o ne tik įsivaizduojamų minusų.
Vyro sveikata / Gydytojas urologas
Vyro sveikata / Gydytojas urologas / Asmeninė nuotr. / Unsplash nuotr. / 15min koliažas

„Jauni vyrai dažnai kreipiasi dėl susiaurėjusios apyvarpės arba dėl su apyvarpės uždegimais susijusių problemų, kurios gali būti sprendžiamos šia operacija. Procedūra iki šiol apipinta įvairiais mitais, bet kaip specialistas galiu pasakyti: jos bijoti nereikia, be to, pliusai kur kas didesni nei minusai“, – teigė gydytojas urologas.

Suprasti akimirksniu

  • Tai – chirurginė procedūra, kurios metu pašalinama apyvarpė (oda, dengianti varpos galvutę).
  • Atliekama bet kokia amžiuje – tiek kūdikiams, tiek ir suaugusiems.
  • Tai pati dažniausia chirurginė operacija pasaulyje.

Pasak M.Snicoriaus, Lietuvoje vyrai bijo būti stigmatizuojami po apipjaustymo. Tačiau matyti ir kartų skirtumai: „Džiugu, jog jauni vyrai vis anksčiau ateina pasikonsultuoti su specialistu, dėl savo varpos, apyvarpės būklės. Įvertinęs situaciją paaiškinu apie šią operaciją, pristatau jos pliusus ir paprastai nesunkų gijimo procesą.“

Urologia.com iliustracija/Apyvarpės apipjaustymas
Urologia.com iliustracija/Apyvarpės apipjaustymas

Skaumą po operacijos vyrai vertina 1-3 balais

Pasakodamas apie operaciją, gydytojas paaiškino, jog ji atliekama su bendra nejautra, t.y. pacientas operuojant nieko nejaučia, jis miega. Pabudęs po operacijos gali justi nedidelį diskomfortą.

„Pacientai skausmą po operacijos apibūdina 1-3 balais. Diskomfortui sumažinti operacijos pabaigoje suleidžiama vietinių anestetikų, kurie dar palengvina šį periodą. Pirmas kelias po operacijos skiriu atitinkamus vaistus nuo skausmo, kurie neigiamus pojūčius sumažina iki minimumo“, – sakė medikas.

Po operacijos bent keletą dienų reikia leisti sau pailsėti, pasak gydytojo, pabūti ramiu režimu. „Intensyvesnė fizinė veikla paprastai leidžiama ne anksčiau kaip po 1-2 savaičių. Lytiniai santykiai rekomenduojami po 4-6 savaičių. Kol gyja žaizda, kasdien būtina keisti tvarstį, dezinfekuoti žaizdą gleivinėms tinkamu dezinfekantu. Visiškai normalu, jei po operacijos praėjus 2-3 dienoms iš žaizdos išsiskiria nedaug lašų kraujo, tad nerimauti nereikėtų. Jei po operacijos atsiranda nedidelės mėlynės – irgi. Jos išnyksta savaime per porą savaičių“, – kalbėjo gydytojas urologas.

Dar vienas dažnas klausimas, kurio jis sulaukia: „Kas bus jei įvyks savaiminė erekcija?“. Tuomet nuraminu: „O gi nieko, nes tempimą atlaiko tinkami specialūs siūlai ir tinkamai uždėtos siūlės“, – sako M.Sicorius.

Shutterstock nuotr./Vyriškumas
Shutterstock nuotr./Vyriškumas

Privalumų daugiau nei neigiamų pasekmių

Šiais laikais yra atlikta nemažai reprezentatyvių tyrimų, patvirtinančių apipjaustymo naudą. Viena iš didžiausių – net 68 proc. retesni varpos galvutės ir apyvarpės uždegimai.

Po operacijos rečiau pasitaiko ir odos grybelinės infekcijos bei kolonizacija grybeliais. Pasak gydytojo urologo, taip pat 3-9 kartus sumažėja ir šlapimo pūslės infekcijų rizika. Tiesa, tai priklauso ir nuo to, kokiame amžiuje atliktas apipjaustymas.

Nemažiau svarbus privalumas – 50-72 proc. mažesnė rizika lytinių santykių metu užsikrėsti žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV), taip pat net 65 proc. mažesnė rizika lytiškai santykiaujant užsikrėsti žmogaus papilomos virusu (ŽPV), kuris gali lemti įvairius onkologinius susirgimus. Be to, sumažėja rizika užsikrėsti ir kitomis lytiškai plintančiomis ligomis.

„Po operacijos 22 kartus mažesnė rizika susirgti varpos vėžiu, 10 proc. – prostatos vėžiu. Cirkumcizija padeda apsaugoti ir partnerę – tyrimai rodo, kad apipjaustyto vyro partnerei 40-82 proc. mažesnė rizika susirgti gimdos kaklelio vėžiu, nulemto ŽPV“, – dar keletą pliusų įvardino M.Snicorius.

Tokia operacija ypač rekomenduojama pacientams, kurie dažnai kentėdavo dėl fimozės – apyvarpės susiaurėjimo. „Po operacijos palengvėja varpos higiena, pagerėja pasitenkinimas lytiniu gyvenimu“, – sakė medikas.

Kaip ir kiekviena operacija, taip ir cirkumcizija turi komplikacijų riziką. Tačiau ji siekia vos 4 proc. Anot gydytojo urologo, didžioji dalis komplikacijų yra nesunkios ir lengvai įveikiamos.

Shutterstock nuotr./Seksas
Shutterstock nuotr./Seksas

„Lovos reikalai“ nepablogėja

Kaip jau minėta, apipjaustymą vis dar gaubia daug mitų. M.Snicoriaus teigimu, dalis į jį besikreipiančių vyrų yra girdėję nuomonę, kad po operacijos pablogėja „lovos reikalai“. Tačiau, anot mediko, tai netiesa – ir tai įrodo tyrimai.

„Didelės apimties tyrimai parodė, kad po apipjaustymo pasitenkinimas lytiniais santykiais nepablogėja. Varpos jautrumas ar gebėjimas pasiekti orgazmą taip pat nepablogėja“, – tyrimų duomenimis dalinosi medikas.

Dar vienas klausimas, kurio sulaukia gydytojai – ar visiems vyrams reikia apipjaustymo? Pasak M.Snicoriaus, operacija rekomenduojama tiems pacientams, kurų apyvarpė surandėjusi arba nepaslanki ir tai trukdo higienai bei lytiniams santykiams. Taip pat operacija rekomenduojama ir vyrams, kuriuos dažnai vargina intensyvūs varpos galvutės ir apyvarpės uždegimai.

Rečiau operacija atliekama dėl to, jog paciento netenkina neapipjaustytos varpos išvaizda.

Daugiau informacijos ir patarimų apie urologiją rasite gydytojo Mariaus Snicoriaus „Instagram“ paskyroje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius